Tijdens de bespreking van het eerste kwartaal van Visa wijdde voorzitter en CEO Al Kelly een deel van zijn opmerkingen aan het herbevestigen van de inzet van de financiële gigant voor cryptobetalingen en fiat-oplossingen, en legde hij uit “hoe Visa over crypto in het algemeen denkt en aanpakt.”
De financiële dienstverlener met meer dan $72 miljard aan activa sinds 2019 streeft de laatste tijd agressief naar cryptobetalingen, onder meer door middel van partnerschappen die crypto-betaalpassen mogelijk maken en door in Zap, een startup voor cryptobetalingen, te investeren. Bovendien werd Visa eerder deze maand gedwongen af te zien van een overname van het betalingsplatform Plaid ter waarde van $5,3 miljard op basis van regels voor eerlijke concurrentie.
De opmerkingen van afgelopen donderdag maken duidelijk dat Visa nog steeds langetermijnplannen heeft in de sector en dat het bedrijf van mening is dat het in een uitstekende positie verkeert om deze na te streven.
“We zijn van mening dat we in een unieke positie verkeren om cryptocurrencies veiliger, nuttiger en toepasbaarder te maken voor betalingen”, op grond van de omvang van Visa, integraties en merkherkenning.
Fans van Ethereum en de explosieve groei van DeFi kunnen echter versteld staan van de ietwat verouderde kijk van het bedrijf op slimme contractplatforms.
Kelly zei dat Visa blockchain-activa groepeert in twee categorieën: “cryptocurrencies die nieuwe activa vertegenwoordigen, zoals Bitcoin” en dienen als een opslag van waarde (store of value), en “stabiele munten die direct worden ondersteund door bestaande fiat-valuta’s” die meer routinematig worden gebruikt voor betalingen.
Voor munten met een waardeopslag zei Kelly dat Visa een hoek zal vormen om als een fiat-omweg te dienen:
“Onze strategie hier is om te werken met wallets en exchanges om gebruikers in staat te stellen deze valuta te kopen of uit te betalen om een aankoop met fiat-geld te doen bij één van de 70 miljoen verkopers waar Visa wereldwijd wordt geaccepteerd.”
Als het echter om stablecoins gaat, neemt Visa een veel optimistischer standpunt in en noemt het de cryptocurrencies “een opkomende betalingsinnovatie die het potentieel zou kunnen hebben om te worden gebruikt voor wereldwijde handel, net als elke andere fiat-valuta”, en zei dat publieke blockchains kunnen worden gezien als betalingsrails vergelijkbaar met RPT- of ACH-netwerken.
Het bedrijf vertelde investeerders ook dat Visa klaar zou zijn om te profiteren van elke crypto die naar voren komt als een dominante kracht in betalingen vanwege relaties met wallet-providers zoals “Binance, Crypto.com, BlockFi, Fold en BitPanda”, evenals een mogelijke directe integratie met hun betalingsnetwerk in 160 valuta’s.
2020 was een goed jaar voor de acceptatie van cryptocurrencies. Naast het bovenstaande zagen we dat grote beursgenoteerde bedrijven zoals MicroStrategy BTC op hun balans zetten, waardoor institutionele adoptie naar een nieuw niveau werd getild. Het lijkt erop dat 2021 misschien niet anders zal zijn.
31/01/2021 – 03u00
Stijn van DCN