x Oud archief

Vitalik Buterin deelt aannemelijk stappenplan voor Ethereum 2.0

cryptostheen 3 min lezen

Ethereum (ETH) medeoprichter Vitalik Buterin onthulde zijn visie voor ETH 2.0 in een blogbericht eerder deze week getiteld ‘Endgame’.

Hij sprak over de ontwikkeling van vertrouwenloosheid en censuurbestendigheid tot niveaus die voldoen aan bepaalde normen. Om dit te bereiken, bracht hij een “plausibele roadmap” met een aantal verrassingen, waaronder een voorgesteld tweede niveau voor staking die minder vereisten vraagt.

De uiteindelijke lancering van ETH 2.0 heeft een beetje een kritisch imago gecreëerd binnenin de crypto community. Elke keer als de netwerkkosten stijgen door een verhoogde netwerkactiviteit, worden gebruikers geconfronteerd met de slechte schaalbaarheid van het netwerk.

Maar gezien het enorme netwerkeffect van Ethereum en de belofte van lagere netwerkkosten, meer decentralisatie en betere beveiliging, lijken investeerders over het algemeen bereid om te wachten.

The Endgame

Om te voldoen aan acceptabele standaarden voor de betrouwbaarheid en censuurbestendigheid met betrekking tot Ethereum 2.0, heeft Buterin een aannemelijk stappenplan om dit te bereiken in detail gepubliceerd.

Te beginnen met een tweede staking tier die de vereisten om blocks op het netwerk te valideren zal verlagen. Buterin stelt voor dat transacties worden opgesplitst in buckets, met een Merkle of Verkle root die elke bucket volgt.

Aangezien het proces van een ‘tree root‘ grootschalige gegevensverificatie mogelijk maakt door iemand die alleen de tree root heeft, is het idee om de bewijsefficiëntie te verhogen en dus ook de schaalbaarheid.

“De transacties in een block worden opgesplitst in 100 buckets, met een Merkle of Verkle tree state root na elke bucket. Elke second-tier staker wordt willekeurig toegewezen aan één van de buckets. Een block wordt alleen geaccepteerd als ten minste 2/3 van de validators die aan elke bucket zijn toegewezen, daarvoor tekenen.”

Hij noemde ook het gebruik van rollup en privacy technologie, zoals zk-SNARKs en proofs, voor een extra laag van veiligheid bovenop het systeem van buckets.

3 mogelijkheden voor een betere schaalbaarheid // Bron: vitalik.ca

Ethereum Layer-2 platform Polygon (MATIC) heeft in een aankondiging op 9 december onthult dat het had ingestemd met de aankoop van het Mir Protocol voor $400 miljoen.

Polygon verklaarde dat het toegang heeft gekregen tot ‘s werelds snelste zero-knowledge (zk) technologie. Mir heeft een manier gecreëerd om bestaande zk-proofs te versnellen.

Zk rollups maken het mogelijk om transacties sneller te verwerken omdat ze niet alle gegevens op het oorspronkelijke netwerk verwerken en transacties kunnen bundelen om als één geheel verwerkt te worden.

Buterin ziet waarde in de introductie van data available sampling (DAS). Dit biedt in wezen een lightversie van de blockchain, wat betekent dat het valideren van blocks kan plaatsvinden zonder een volledig register van de blockchain bij te houden.

Ten slotte, om de weerstand tegen censuur door miners te verbeteren, stelt Buterin voor om secundaire transactiekanalen te creëren om block validation op een gedistribueerde basis af te handelen.

In deze opzet is het creëren van blocks gecentraliseerd, maar de validatie ervan is trustless (geen speciale vereisten, iedereen op het netwerk is betrouwbaar en kan dienen als validator) en gedecentraliseerd.

Secundaire transactiekanalen ETH 2.0 // Bron: vitalik.ca

De uitrol van fase 0 ‘the Beacon chain’ vond meer dan een jaar geleden plaats, op 1 december 2020. Dit legde de basis voor Ethereum 2.0 en introduceerde ook staking.

Eth2 upgrades // Bron: ethereum.org

De huidige fase waar ontwikkelaars aan werken is ‘the merge’. Omdat Ethereum 1.0 en 2.0 parallel lopen, is het samenvoegen van de twee chains noodzakelijk om de upgrade verder te zetten. Officiële schattingen plaatsen de datum in het eerste kwartaal van 2022.

Maar gezien de vertraging in het afgaan van de ‘difficulty time bomb’, zeggen sommigen dat juni 2022 een meer waarschijnlijke datum is.

De time bomb is een proces om het delven van Ethereum steeds uitdagender te maken totdat het onrendabel wordt om ETH te delven. Het idee is om geleidelijk met het netwerk over te gaan van proof-of-work naar proof-of-stake.

De uiteindelijke implementatie is ‘Shard chains’, wat verwijst naar het managen van de transactielast over 64 shard chains voor verbeterde schaalbaarheid. De geschatte datum wordt gegeven als “ergens in 2022.”

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.