x Oud archief

Vitalik Buterin optimistisch over CBDC’s: digitaal geld van de centrale bank heeft potentiële voordelen

cryptostheen 1 min lezen

Digitale valuta van de centrale bank, of CBDC’s, zullen in de toekomst vrij eenvoudig in cryptocurrencies kunnen worden omgezet, gelooft medeoprichter van Ethereum, Vitalik Buterin.

Tijdens een toespraak op het Singapore Fintech Festival 2020 op 9 december zei Buterin dat hij veel manieren verwacht om CBDC’s uit te wisselen met crypto’s zoals Bitcoin (BTC) en andere digitale tokens:

“Er is een vraag hoe deze digitale valuta’s van de centrale bank in het algemeen zullen samenwerken met crypto als digitale valuta. Er zullen de komende decennia meer digitale assets van veel verschillende soorten ontstaan. Ik verwacht dat er veel mogelijkheden zullen zijn om eerlijk uit te wisselen tussen verschillende soorten activa en van het ene ecosysteem naar het andere te gaan.”

Buterin sprak ook zijn optimisme uit over de wereldwijde CBDC-ontwikkeling en merkte op dat digitaal geld van de centrale bank veel potentiële voordelen heeft, zoals vereenvoudiging van de macro-economie. Het concept van een CBDC brengt echter veel gerelateerde zorgen met zich mee, zoals privacyproblemen, merkte hij verder op.

Tijdens het evenement sprak Buterin ook kort over blockchain gebaseerde tracking van COVID-19 -vaccindistributie, waarbij hij opmerkte dat dit een goed voorbeeld is van use-cases in de supply chain.

De co-founder van Ethereum was ervan overtuigd dat blockchain in de toekomst nog meer vergelijkbare gebruiksscenario’s zal opleveren, vooral aangedreven door toenemende schaalbaarheid. “Specifiek in het geval van vaccins voor COVID-19, is de belangrijkste uitdaging dat het tijd kost om deze dingen te bouwen, en mensen willen deze vaccins vrij snel krijgen, zodat de wereld weer normaal kan worden”, voegde hij eraan toe.

Het concept van een CBDC is de afgelopen twee jaar naar voren gekomen als één van de grootste trends in het monetair beleid, waarbij landen als China en Zweden digitale fiatvaluta’s hebben getest. Amerikaanse inlichtingendiensten waarschuwde onlangs nog voor de gevaren van de Chinese CBDC.

Eind oktober werd bekend dat Duitsland aan het experimenten was met blockchain. De Deutsche Bank, de grootste bankinstelling in Duitsland, voorspelde kort daarna dat CBDC’s op lange termijn contantgeld volledig gaan vervangen.

Tenslotte, verwacht in Europa de centrale bank dat ze binnen de 2 tot 4 jaar een digitale euro kunnen lanceren.


10/12/2020 – 2u00
Stijn van DCN

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.