Dutch Crypto News
19 januari 2021

Voormalige Canadese premier noemt Bitcoin als mogelijke reservevaluta

De voormalige Canadese premier en econoom Stephen Harper ziet Bitcoin naast goud en de Amerikaanse dollar als een mogelijk wereldwijde reserve.

Stephen Harper, een econoom die 9 jaar lang premier van Canada was, zei dat er mogelijk een plaats is voor Bitcoin en digitale valuta van de centrale bank als onderdeel van een mand met reservevaluta's om de dollar te vervangen.

In een interview met Jay Martin van investeringsdienst Cambridge House op de Vancouver Resource Investment Conference, zei Harper vandaag dat de mogelijkheid dat de Amerikaanse dollar wordt vervangen alleen kan komen van een grote valuta zoals de euro of de Chinese yuan. Hij uitte zijn twijfels dat één van beide een haalbare alternatieve valuta zou zijn, gezien de onzekerheid op lange termijn over de waarde van de euro en de "willekeurige maatregelen" die de Chinese regering zou nemen met betrekking tot de waarde van de yuan:

"Het is moeilijk in te zien wat het alternatief is voor de Amerikaanse dollar als 's werelds belangrijkste reservevaluta. Afgezien van goud, Bitcoin, een hele mand van dingen. Ik denk dat je zult zien dat het aantal dingen dat mensen gebruiken als reserves zal toenemen, maar de Amerikaanse dollar zal nog steeds het grootste deel ervan uitmaken."

De voormalige premier voegde eraan toe dat hij denkt dat de digitale valuta van de centrale bank, of CBDC's, tot op zekere hoogte "onvermijdelijk" zijn, maar waarschijnlijk onderworpen zullen zijn aan het monetair beleid over de hele wereld. Harper zei dat hij zich zorgen maakte over het feit dat centrale banken 'een soort algemene bankier' zouden worden in plaats van slechts een financiële toezichthouder, iets dat de uitrol van een CBDC zou kunnen beïnvloeden:

"Uiteindelijk, als je een digitale valuta hebt en het doel van de centrale bank is om de inflatie onder controle te houden en een stabiele valuta en kostbaarheid te creëren, dan is digitale valuta slechts een soort evolutie van de markt", zei Harper. "Maar dat het onderdeel is van een reeks van wilde experimenten met betrekking tot de rol van centraal bankieren, dan baart het me veel zorgen."

Harper was van 2006 tot 2015 premier van Canada. De acceptatie van cryptovaluta en blockchain in het land is aanzienlijk toegenomen sinds zijn vertrek, waarbij Canada in september zijn eerste gereguleerde crypto exchange kreeg. Volgens Timothy Lane, de plaatsvervangend gouverneur van de Bank of Canada, beweegt de bank ook mee met de ontwikkeling van een CBDC.


19/01/2021 - 02u00
Stijn van DCN

< terug naar nieuwsoverzicht

Praat mee

Volg ons op Telegram!

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief


Steun ons

Ethereum Main Network
0x30bD9a517E199CfC918c7aDeE95C7aF26413ff7d
Bitcoin (BTC)
1CgGCh3mq8wKsbUCuRWLzTTm4edGP8jmEk
Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram