x Oud archief

Waarom crypto zou kunnen groeien zoals de tech-aandelen uit het begin van de jaren 2000: inleiding Gartner Hype Cycle

cryptostheen 6 min lezen

Omdat de Gartner Hype Cycle perfect de ups en downs beschrijft die de dotcom-hype in de vroege jaren 2000 zag, hebben velen zich afgevraagd of het toepassen van de methodologie op de crypto-industrie meer duidelijkheid zou bieden over waar de markt naartoe gaat.

Sinds het begin van de jaren negentig en het begin van de internet-explosie heeft elke nieuwe technologie een enorme hype met zich meegebracht. En hoewel publiciteit vaak één van de belangrijkste factoren is geweest bij de acceptatie van bepaalde technologie, vertroebelde het vaak de visie van het publiek over wat commercieel haalbaar en duurzaam was op de lange termijn.

Om zowel investeerders als het publiek te helpen de hype te onderscheiden van de werkelijke waarde, bedacht het Amerikaanse onderzoeks- en adviesbedrijf Gartner zijn handelsmerk Hype Cycles – een weergave van de volwassenheid en acceptatie van technologieën en toepassingen en hun relevantie voor het oplossen van echte zakelijke problemen.

Grafiek Garnter Hype Cycle // Bron: Gartner

Elke Hype Cycle komt neer op de levenscyclus van een nieuwe technologie in vijf hoofdfases: de innovatietrigger, het hoogtepunt van opgeblazen verwachtingen, het dal van ontgoocheling, de helling van verlichting en het plateau van productiviteit. Indien correct toegepast op een nieuwe technologie of toepassing, kan Hype Cycle investeerders helpen een beter begrip te krijgen van waar de technologie staat en de risico’s te evalueren die gepaard gaan met investeren in een bepaalde periode.

Maar wat heeft een vaak betwiste maatstaf die eind jaren negentig gewoonlijk op de dotcom-bubbel werd toegepast te maken met de crypto-industrie? En hoe kan het worden gebruikt om de acceptatie van blockchain te kwantificeren, een technologie die voortdurend niet lijkt op alles wat we tot nu toe op de markt hebben gezien?

Crypto bull runs laten een bijna perfecte correlatie zien met de Gartner Hype Cycle

Sinds het eerste Bitcoin block in januari 2009 werd gedolven, is de cryptocurrency-industrie bezig met wat alleen kan worden omschreven als een wilde rit. De enorme stijgingen en dalingen van cryptocurrency-prijzen in het afgelopen decennium hebben het grote publiek er niet van overtuigd dat het een opkomst zag van een nieuw monetair systeem, maar werd er vaak gedacht aan een snel rijk wordend Ponzi-schema. De even snel groeiende cryptomedia hebben ondertussen velen ervan overtuigd dat één enkel artikel een even grote marktverhuizer kan zijn als een grote financiële recessie.

En hoewel de crypto community verwikkeld is in een tien jaar durende discussie met de mainstream over de levensvatbaarheid van cryptocurrencies, heeft de blockchaintechnologie een onopvallende reis gemaakt die bijna alle opkomende technologieën hebben doorgemaakt.

De innovatietrigger voor blockchaintechnologie was de Bitcoin whitepaper, een enkele gebeurtenis die een golfeffect van doorbraken veroorzaakte. Het leidde tot de creatie van andere cryptocurrencies en ideeën over aanvullende implementatie voor blockchains. Hoewel het buitengewoon opwindend is voor de kleine populatie die bij de technologie betrokken is, levert de eerste fase van de cyclus vaak geen bruikbare producten op en heeft het geen bewezen commerciële levensvatbaarheid.

Dit was het geval met Bitcoin, dat in wezen waardeloos bleef tot 2010, toen de eerste BTC handelsplatforms voortkwamen uit het BitcoinTalk Forum. De volgende jaren waren vol marktschommelingen door prijsvolatiliteit en lage acceptatie.

De tweede fase van blockchain was het hoogtepunt van opgeblazen verwachtingen, waar vroege publiciteit een aantal succesverhalen opleverde, vergezeld van een bijna even hoog aantal mislukkingen. Voor blockchain begon de tweede fase in 2014 met Ethereum en bereikte zijn hoogtepunt in 2017 met de marktmanie rond ICO’s. De periode tussen 2014 en 2017 kende een ongekende toename van de acceptatie, waarbij de retailmarkt verantwoordelijk was voor de meeste prijsstijgingen.

Ethereum maakte het voor vrijwel iedereen goedkoop en gemakkelijk om een ​​token uit te geven. Honderden miljoenen en soms zelfs miljarden dollars werden van de ene op de andere dag opgehaald, waarbij investeringen van over de hele wereld binnenstroomden in projecten die werden ondersteund met weinig meer dan enkel een website.

Het wilde westen dat de ICO-hype was, kwam echter ten einde in 2017, toen blockchain als een uurwerk de derde fase van de Hype Cycle inging.

Het dieptepunt van ontgoocheling, de derde fase van de Hype Cycle van Gartner, wordt beschreven als een periode van afnemende belangstelling omdat nieuwe technologische experimenten en implementatie hun ambitieuze beloften niet waarmaken. Volgens Gartner worden hier producenten van de technologie, of in dit geval token-emittenten, uit de markt geschud.

Degenen die de opschudding overleven, doen dit alleen door hun producten te verbeteren “tot tevredenheid van early adopters”.

Nadat de speculatieve run op cryptocurrencies eind 2017 was uitgeput, bleef de markt in puin doordat talloze projecten mislukten en miljarden dollars aan marktkapitalisatie werden gewist. In 2018 ontdekte Gartner uit eigen analyse dat de markt het dieptepunt van ontgoocheling inging, waardoor blockchain één van de snelst afnemende technologieën leek te worden, zoals autonoom rijden en het internet der dingen.

Grafiek Gartner Hype Cycle voor snel groeiende technologieën in 2018 // Bron: Gartner

Nadat bijna 80 procent van de marktkapitalisatie was weggevaagd, domineerde het negatieve sentiment de markt, wat leidde tot teleurstelling bij zowel instituties die zich bezighielden met cryptocurrencies als particuliere beleggers.

Na de meest verwoestende klap te hebben geleden, duurde het bijna twee jaar voordat de markt volledig hersteld was.

Pas met de opkomst van DeFi ging de industrie de vierde fase van de Gartner Hype Cycle in: de helling van de verlichting. In wezen de herstelfase, het is de eerste keer dat voorbeelden van hoe de opkomende technologie-bedrijven blockchain ten goede kan komen, begonnen duidelijk te worden. Volgens Gartner beginnen hier producten van de tweede en derde generatie op de markt te verschijnen en beginnen minder risicovolle ondernemingen projecten te financieren en de technologie te implementeren.

De sterke groei van DeFi vorig jaar trok een ongekend aantal nieuwe gebruikers naar de markt. En voor de allereerste keer was het niet alleen de belofte van enorme opbrengsten waardoor mensen massaal naar de cryptomarkt kwamen – de derde generatie cryptocurrency-projecten zoals Cardano, Polkadot en Chainlink boden een glimp van een technologisch geavanceerde toekomst waarvan velen geloven dat dit haalbaar en duurzaam zal zijn.

[cryptocurrency_widget type=”accordion” template=”info” color=”black” assets=”ETH~USD,ADA~USD,DOT~USD,LINK~USD” start_expanded=”false” api=”cryptocompare.com” realtime=”false” animation=”disabled”]

De reactie op de wereldwijde COVID-19 -pandemie die resulteerde in controversiële fiscale maatregelen zoals stimuleringspakketten en kwantitatieve versoepeling leek niet alleen het vertrouwen van de detailhandel in fiatvaluta’s te verminderen, maar ook de institutionele afhankelijkheid van de door de overheid uitgegeven valuta’s. Om hun reservebalans te diversifiëren en potentieel voor enorme winsten te creëren, begonnen verschillende spraakmakende bedrijven miljarden dollars in Bitcoin te investeren.

En hoewel velen MicroStrategy en Tesla bekritiseerden vanwege hun “roekeloze” investeringen, toont de sprong van bedrijven naar cryptocurrencies aan dat meer ondernemingen de voordelen van cryptocurrencies begonnen te beseffen en beter te begrijpen – precies zoals beschreven in de Gartner Hype Cycle.

Meer stemmen uit de branche zijn van mening dat de markt de vijfde en laatste fase van de Hype Cycle ingaat. Het plateau van productiviteit – de vijfde en laatste fase van de Hype Cycle, waar de algemene acceptatie echt een vlucht begint te nemen. Gartner beschrijft deze fase als de periode waarin de criteria voor toegang tot de levensvatbaarheid van een project duidelijker worden gedefinieerd en de markttoepassing van een technologie vruchten begint af te werpen door wereldwijd relevant te worden.

Eén van de belangrijkste kenmerken van de plateaufase is een aanzienlijke vertraging van de volatiliteit en de invoering van een langzamer, duurzamer groeitempo. En hoewel kan worden beargumenteerd of dit kan worden toegepast op de crypto-industrie, zijn enkele van de meest invloedrijke stemmen van de industrie van mening dat dit precies is waar de cryptomarkt zich momenteel bevindt.

Historische prijsgrafiek van Bitcoin (BTC) // Bron: Coingecko

Su Zhu, de CEO van Three Arrows Capital, een in Singapore gevestigde hedgefondsbeheerder, zei dat hij geloofde dat de markt zich momenteel in de laatste Gartner-cyclus bevond. De cyclus, zo legde hij uit op Twitter, zal niet zo kortstondig zijn als de andere en zal vele jaren in de toekomst voortduren, waardoor meer dan een miljard nieuwe mensen in het crypto-ecosysteem komen.

Volgens Zhu betekent juist het feit dat de markt het plateau van productiviteit heeft bereikt, dat de kans groot is dat we nooit meer een grote marktcrash zouden zien zoals we die in maart 2020 en januari 2018 hebben gezien.


[mcrypto id=”8342″]

21/02/2021 – 02u45
Stijn van DCN

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.