x Oud archief

Wat is er nodig voor Amazon om betalingen met Bitcoin te accepteren?

cryptostheen 5 min lezen

Met een jaaromzet van $280 miljard is Amazon een wereldwijde kolos op het gebied van e-commerce. Tot op heden worden Bitcoin en andere cryptocurrencies als betaalmethoden echter sterk vermeden en geweigerd (hoewel ze zeer graag goederen verkopen die zijn versierd met het Bitcoin-logo).

Voor Bitcoin-voorstanders is het vooruitzicht dat ‘s werelds grootste e-commercebedrijf betalingen met Bitcoin accepteert, een verleidelijk vooruitzicht – een vooruitzicht dat de algemene acceptatie van cryptocurrencies zou signaleren en een nieuwe golf van acceptatie zou stimuleren.

Amazon heeft een enorm marktaandeel van 47% op de Amerikaanse e-commerce retailmarkt, met een netto-omzet van meer dan $280 miljard (vanaf 2019), en heeft ondertussen voor meer dan 150 miljoen Prime-gebruikers wereldwijd. En dat is enkel en alleen Prime. Hoewel niet bekendgemaakt, is het gebruikersbestand van Amazon ongetwijfeld veel hoger.

Het toeval wil dat millennials, die zichzelf rekenen als enkele van de grootste fans van Bitcoin, ook affiniteit hebben met Amazon – ze overtreffen Babyboomers, Gen X en Gen Z als het gaat om lidmaatschap.

Dus met meer dan 150 miljoen bekende klanten – van wie velen afkomstig zijn uit een bevolkingsgroep die enthousiast is over cryptocurrencies – lijkt het erop dat het accepteren van betalingen met Bitcoin door Amazon een no-brainer zou moeten zijn. En toch heeft Amazon al in 2014 geweigerd Bitcoin te accepteren. Dus wat is de vertraging?

De belemmeringen voor Amazon om Bitcoin te accepteren als betaalmiddel

Het blijkt dat er tal van obstakels zijn – niet de minste daarvan is de beruchte volatiliteit van Bitcoin.

“Om Bitcoin direct als betaalmiddel te gebruiken, zou Amazon processen en procedures moeten ontwikkelen om Bitcoin en duizenden andere cryptocurrencies te accepteren, vast te houden en te beheren”, zei Sean Rolland, productdirecteur bij BitPay.

“Ze zouden de inherente marktvolatiliteitsrisico’s op zich moeten nemen die gepaard gaan met het aanhouden van crypto op hun balans en het verkopen van crypto aan / via een crypto-exchange in ruil voor fiat-valuta,” voegde hij eraan toe.

Het is eerlijk om te zeggen dat BitPay het één en ander weet over het accepteren van Bitcoin. Het bedrijf biedt tenslotte Bitcoin-betalingsdiensten aan duizenden bedrijven over de hele wereld. BitPay biedt inderdaad ook een manier om op Amazon te kopen met Bitcoin, maar dan indirect, door prepaid-cadeaubonnen te kopen met behulp van BTC. Maar Rolland wijst erop dat de potentiële risico’s dieper gaan dan alleen de volatiliteit, enkele van de grootste obstakels zou het bijhouden van alle technische aspecten zijn.

Ondersteuning van knooppunten (nodes), netwerkbeheer, het accepteren van betalingen van verschillende soorten wallets en zelfs ondersteuning van meer cryptomunten aanbieden waar hun gebruikers onvermijdelijk om zullen vragen, zijn allemaal zaken waar Amazon rekening mee moet houden, betoogt Rolland van BitPay.

Naleven van verschillende regelgevende jurisdicties is waarschijnlijk ook een bron van bezorgdheid voor de wereldwijde retailer. Maar voor Danny Scott, de oprichter van Bitcoin-serviceshub CoinCorner, is de grootste afknapper het onvermogen van Bitcoin om het schaalbaar te maken.

“Vanuit een betalingsperspectief is Bitcoin nog niet helemaal klaar voor gebruik op grote schaal.”

Amazon realiseerde op Prime Day 2016 naar schatting 636 transacties per seconde (TPS) – een recordbreker voor het bedrijf. Momenteel kan Bitcoin slechts ongeveer 7 TPS verzamelen. Dit is nauwelijks een druppel op een gloeiende plaat in vergelijking met betalingsverwerkers zoals Visa en MasterCard, die ongeveer 65.000 TPS kunnen verwerken.

Toch blijft Scott optimistisch dat schaaloplossingen zoals het Bitcoin Lightning Network kunnen voorzien in alles wat Bitcoin nodig heeft. Meer zelfs dan Visa en MasterCard gecombineerd. Volgens de whitepaper van Lightning Network noemt de schaaloplossing van de tweede laag potentiële snelheden van miljoenen TPS wanneer deze volledig functioneel is.

In zijn huidige staat is zelfs Lightning niet in staat om Amazon te faciliteren.

Verandert de acceptatie van PayPal iets?

In oktober 2020 kondigde digitale betalingsgigant PayPal, na jaren van kritiek, het kopen en verkopen van cryptocurrencies aan, waardoor PayPal-gebruikers aankopen kunnen doen met Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash en Litecoin.

Hoewel sommige cryptoliefhebbers hun ongerustheid uitten over het beleid van PayPal, dat verhindert dat cryptovaluta uit de digitale portefeuilles van het bedrijf kunnen worden gehaald, werd deze gebeurtenis gezien als een krachtig signaal van massale acceptatie van cryptocurrencies. Het bedrijf omzeilde ook netjes problemen rond de volatiliteit van Bitcoin door cryptobetalingen automatisch om te zetten in fiat op het moment van verkopen.

Nu PayPal zijn voeten heeft ondergedompeld en een precedent heeft geschapen, stelt Rolland dat het idee om Bitcoin te accepteren te moeilijk zal worden voor anderen om weerstand te bieden.

“PayPal die besluit om crypto te koop aan te bieden, betekent dat meer consumenten crypto online zullen uitgeven, vooral wanneer de prijs van Bitcoin en andere munten stijgt”, legt hij uit. “Verkopers, waaronder Amazon, zullen bereid zijn om crypto als betaalmiddel te accepteren om verkoop binnen te halen.”

Rolland beweert dat het accepteren van cryptocurrency de verkoopkans van een handelaar aanzienlijk vergroot naar internationale markten waar het accepteren van creditcards niet praktisch is.

“Het verlaagt ook hoge vergoedingen en verhoogt de transparantie en efficiëntie van betalingen”, voegt hij eraan toe. “Cryptocurrency is waardevol omdat het wordt gebruikt om wereldwijd goederen en diensten te verhandelen zonder het risico van fraude of identiteitsdiefstal.”

“Het is slechts een kwestie van tijd voordat Amazon Bitcoin accepteert.”

In 2013 nam Amazon de domeinnaam amazonbitcoin.com over; vier jaar later voegde het de domeinen amazonethereum.com, amazoncryptocurrency.com en amazoncryptocurrencies.com toe. Op dit moment verwijzen die adressen gewoon door naar de hoofdpagina van Amazon.com; maar het laat zien dat Amazon zich op zijn minst bewust is van het potentieel van crypto en zijn territorium uitzet, voor het geval dat.

Voor Scott betekent de eerste stap dat Amazon betalingen met Bitcoin niet accepteert, maar in de voetsporen treedt van MicroStrategy en Square, die onlangs zijn toegetreden tot de lijst van beursgenoteerde bedrijven die meer dan $6,7 miljard aan Bitcoin bezitten. “Dit kan nog jaren duren, maar het wordt onvermijdelijk dat internationale bedrijven allemaal op de een of andere manier in aanraking komen met Bitcoin”, zei hij.

Het is zeker niet uitgesloten dat Amazon ervoor zou kiezen om te lopen voordat het kan rennen, door eerst Bitcoin te introduceren als een store of value voordat het naar de detailhandel wordt uitgerold. Maar wat het accepteren van betalingen in Bitcoin betreft, kan Amazon ervoor kiezen om het lange spel te spelen, wachtend tot de knikken in het systeem zijn weggewerkt door early adopters.


[mcrypto id=”8342″]

16/11/2020 – 3u45
Stijn van DCN

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.