9 februari 2022

Wetshandhavers halen $3,6 miljard aan Bitcoin terug, gestolen bij Bitfinex hack

De Amerikaanse FBI heeft meer dan $3,6 miljard aan Bitcoin (BTC) in beslag genomen van de $4,5 miljard die bij de Bitfinex hack van 2016 is gestolen.

Het Amerikaanse ministerie van justitie (DOJ) heeft afgelopen dinsdag in een verklaring gezegd dat het miljarden dollars aan Bitcoin heeft teruggevonden die zijn gestolen bij een hack in 2016 van Bitfinex, de cryptobeurs die verbonden is aan 's werelds grootste stablecoin, Tether (USDT).

In de grootste financiële inbeslagname ooit heeft de FBI meer dan $3,6 miljard aan Bitcoin (BTC) in beslag genomen van de in totaal $4,5 miljard die bij de hack werd gestolen, toen het dinsdagavond een koppel in Manhattan arresteerde voor een vermeende samenzwering om de gestolen cryptomunten wit te wassen. De twee personen staan gepland om later vandaag voor de federale rechtbank te verschijnen.

"De arrestaties van vandaag en de grootste financiële inbeslagname van het departement ooit, laten zien dat cryptocurrencies geen veilige haven is voor criminelen," zei plaatsvervangend procureur-generaal Lisa Monaco in een verklaring.

"In een vergeefse poging om digitale anonimiteit te behouden, hebben de verdachten gestolen fondsen witgewassen via een labyrint van cryptotransacties. Dankzij het nauwgezette werk van de wetshandhavers heeft het departement opnieuw laten zien hoe het het geld kan en zal volgen, ongeacht de vorm die het aanneemt."

Volgens het DOJ was de inbeslagname mogelijk dankzij door de rechtbank goedgekeurde bevelschriften voor de online accounts van het echtpaar, waardoor speciale agenten toegang kregen tot bestanden met de privésleutels die de digitale wallets beheerden die door het echtpaar werd gebruikt en waardoor de wetshandhavers meer dan 94.000 BTC kon terugvorderen die van Bitfinex waren gestolen.

"In een methodische en berekende regeling hebben de verdachten naar verluidt hun enorme fortuin witgewassen en vermomd," zei chief Jim Lee van IRS Criminal Investigation in een verklaring.

"De speciale agenten van de IRS-CI Cyber Crimes Unit hebben opnieuw een geraffineerde witwastechniek ontrafeld, waardoor ze de gestolen fondsen konden traceren, er toegang toe kregen en ze in beslag konden nemen, wat neerkwam op de grootste inbeslagname in crypto tot nu toe, ter waarde van meer dan $3,6 miljard."

Bitfinex zei in een verklaring dat het had samengewerkt met de DOJ sinds het begin van het onderzoek en dat het dat zal blijven doen.

"Als Bitfinex een terugvordering ontvangt van de gestolen fondsen, zoals beschreven in de whitepaper van UNUS SED LEO, zal Bitfinex binnen 18 maanden na de datum waarop het die terugvordering ontvangt een bedrag gelijk aan 80% van de teruggevorderde nettofondsen gebruiken om uitstaande UNUS SED LEO tokens terug te kopen en te vernietigen," aldus de verklaring.

"Het terugkopen van tokens kan worden uitgevoerd in open markttransacties of door UNUS SED LEO te verwerven in over-the-counter transacties, inclusief het direct verhandelen van BTC voor UNUS SED LEO."

Volgens de website van Bitfinex, "UNUS SED LEO is een utility token ontworpen om de Bitfinex community te bekrachtigen en nut te bieden voor degenen die de mogelijkheden van het Bitfinex handelsplatform willen maximaliseren."


Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram