7 juli 2021

World Economic Forum: Blockchain kan helpen corruptie te ontmantelen

In een publicatie uitgebracht eerder deze week, heeft het World Economic Forum (WEF) gedetailleerd beschreven hoe blockchaintechnologie kan helpen corruptie in overheidssystemen te verminderen.

In het blogbericht gelooft het WEF dat blockchain corruptie kan oplossen op het gebied van overheidssystemen, waarbij wordt opgemerkt dat overheden zeer kwetsbaar zijn voor omkoperij door bedrijven. Het rapport merkt ook op dat corruptie mogelijk het gevolg is van financieel gewin.

Het bericht merkt op dat transparantie een aspect van blockchaintechnologie is dat het proces kan verbeteren om de oneerlijkheid in aanbestedingen door overheden te voorkomen.

"Beoordelingscriteria zouden bijvoorbeeld met terugwerkende kracht kunnen worden gewijzigd of het aanbod van bedrijven zouden kunnen worden aangepast. Blockchain kan garanderen dat elke wijziging openbaar is, dat de oorspronkelijke informatie behouden blijft en dat er een dossier is van wie de wijziging heeft doorgevoerd."

Het forum voegt eraan toe dat blockchaintechnologie ook de samenwerking tussen belanghebbenden kan bevorderen. Volgens het WEF kan de technologie ook een gemakkelijk toegankelijk, fraudebestendig en real-time beeld bieden op lopende aanbestedingsprocessen.

Blockchain in registers

Elders wijst het WEF erop dat blockchain ook kan worden gebruikt in kadasters om inefficiënties op te lossen. De instelling stelt dat de systemen voor het vastleggen van onder andere overheidsfuncties, titels en onroerend goed een belangrijke zone is voor corruptie.

Ontwikkelingsgebieden als gevolg van historische problemen op het vlak van juridische stabiliteit, kunnen op die manier profiteren van de technologie. Het systeem is al van toepassing in Georgië, waar het land in 2018 meer dan 1,5 miljoen mensen met een bepaalde functie of titel had geregistreerd via het op blockchain gebaseerde systeem.

Verder loopt er in Afrika een stedelijk project om de technologie te testen bij het aanpakken van de problemen rond het digitaliseren van kadasters. Het project wil de last voor rechtbanken bij het oplossen van landkwesties wegnemen.

Het forum merkt op dat blockchaintechnologie verschillende voordelen heeft; de grootste uitdagingen liggen echter bij de implementatie.

Volgens het WEF is er voor het implementeren van blockchain op grote schaal voldoende opleiding en de nodige hulpmiddelen nodig door de enorme en ingewikkelde omvang van instellingen en instituties.


07/07/2021 - 22u00
Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram