x Oud archief

World Economic Forum: Blockchain kan helpen corruptie te ontmantelen

cryptostheen 1 min lezen

In het blogbericht gelooft het WEF dat blockchain corruptie kan oplossen op het gebied van overheidssystemen, waarbij wordt opgemerkt dat overheden zeer kwetsbaar zijn voor omkoperij door bedrijven. Het rapport merkt ook op dat corruptie mogelijk het gevolg is van financieel gewin.

Het bericht merkt op dat transparantie een aspect van blockchaintechnologie is dat het proces kan verbeteren om de oneerlijkheid in aanbestedingen door overheden te voorkomen.

“Beoordelingscriteria zouden bijvoorbeeld met terugwerkende kracht kunnen worden gewijzigd of het aanbod van bedrijven zouden kunnen worden aangepast. Blockchain kan garanderen dat elke wijziging openbaar is, dat de oorspronkelijke informatie behouden blijft en dat er een dossier is van wie de wijziging heeft doorgevoerd.”

Het forum voegt eraan toe dat blockchaintechnologie ook de samenwerking tussen belanghebbenden kan bevorderen. Volgens het WEF kan de technologie ook een gemakkelijk toegankelijk, fraudebestendig en real-time beeld bieden op lopende aanbestedingsprocessen.

Blockchain in registers

Elders wijst het WEF erop dat blockchain ook kan worden gebruikt in kadasters om inefficiënties op te lossen. De instelling stelt dat de systemen voor het vastleggen van onder andere overheidsfuncties, titels en onroerend goed een belangrijke zone is voor corruptie.

Ontwikkelingsgebieden als gevolg van historische problemen op het vlak van juridische stabiliteit, kunnen op die manier profiteren van de technologie. Het systeem is al van toepassing in Georgië, waar het land in 2018 meer dan 1,5 miljoen mensen met een bepaalde functie of titel had geregistreerd via het op blockchain gebaseerde systeem.

Verder loopt er in Afrika een stedelijk project om de technologie te testen bij het aanpakken van de problemen rond het digitaliseren van kadasters. Het project wil de last voor rechtbanken bij het oplossen van landkwesties wegnemen.

Het forum merkt op dat blockchaintechnologie verschillende voordelen heeft; de grootste uitdagingen liggen echter bij de implementatie.

Volgens het WEF is er voor het implementeren van blockchain op grote schaal voldoende opleiding en de nodige hulpmiddelen nodig door de enorme en ingewikkelde omvang van instellingen en instituties.

[mcrypto id=”8342″]

07/07/2021 – 22u00
Stijn van DCN

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.