Sommige experts maken zich zorgen over de mogelijke gevolgen voor de markt, terwijl anderen het belang van de verkoop relativeren.
De overheid is van plan om voor ongeveer $132 miljoen aan bitcoin te verkopen die gekoppeld is aan de Silk Road verbeurdverklaringen. De openbare kennisgeving schetst twee partijen bitcoin, waarbij de grootste partij bestaat uit ongeveer 2.874 BTC met een waarde van ongeveer $129 miljoen, en de kleinere partij bestaat uit 58 BTC met een waarde van ongeveer $3 miljoen.
Deze bitcoins zijn verbonden met Ryan Farace, die samen met zijn vader Joseph vorig jaar in Maryland werd veroordeeld voor samenzwering voor het witwassen van geld. Ze werden schuldig bevonden aan pogingen om meer dan 2.874 bitcoin over te dragen aan een derde partij, met als doel om het geld naar een buitenlandse bankrekening over te maken. Ryan Farace, aanvankelijk veroordeeld in 2018, was betrokken bij een complot om Xanax te produceren en te distribueren in ruil voor bitcoin via de verkoop op darknet marktplaatsen.
De eerste partij bitcoin is ook verbonden aan Shaun Bridges, een voormalig agent van de geheime dienst en onderdeel van de Baltimore Silk Road Task Force. Bridges, die in 2015 werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf, gaf toe een privésleutel te hebben gebruikt om toegang te krijgen tot een digitale portemonnee van de Amerikaanse overheid en de bitcoin over te brengen naar andere digitale portemonnees met exclusieve toegang.
Ondanks de aanvankelijke zorgen over de mogelijke impact op de markt, blijven experts kalm. Het is de moeite waard om de relatief kleine omvang van de verkoop te benadrukken in vergelijking met recente transacties van Grayscale Bitcoin Trust, waarbij Grayscale 106.575 BTC verkocht ter waarde van $4,2 miljard. De verkoop door de overheid van meer dan 2.930 BTC wordt gezien als klein vergeleken met het totale Amerikaanse bezit en vertegenwoordigt minder dan 1,5% van hun totale 207.189 BTC, wat minder is dan 1% van het totale aanbod.
De beslissing van de overheid om bitcoin te verkopen die is verzameld in verschillende zaken, waaronder de Bitfinex hack, Silk Road en fondsen die in beslag zijn genomen van hacker James Zhong, past in hun strategie om bitcoins te veilen. Hoewel er bezorgdheid blijft bestaan over de impact op de markt, bieden historische voorbeelden, zoals de aankoop van 30.000 BTC door Tim Draper op een veiling van de overheid in 2014, een precedent voor dergelijke verkopen zonder noemenswaardige verstoring te veroorzaken.
Concluderend hebben de plannen van de Amerikaanse overheid om meer dan $132 miljoen aan bitcoin te verkopen die gekoppeld is aan Silk Road gerelateerde zaken, vragen opgeroepen over mogelijke markteffecten. Deskundigen stellen echter dat de omvang van de verkoop, in vergelijking met het totale bezit en recente transacties, relatief klein is en waarschijnlijk geen substantiële verstoringen in de cryptomarkt zal veroorzaken.