Educatie

Crypto kopen en verkopen

Hoe cryptocurrencies kopen en verkopen? Waar bitcoin kopen? BTC, ETH of altcoins kopen? Kom hier meer te weten over cryptocurrency exchanges.
cryptostheen 5 min lezen
Crypto kopen en verkopen

Waar kan ik crypto kopen en verkopen?

Door de sterk toenemende populariteit zijn er al veel aanbieders te vinden waarop bitcoin en alternatieve munten (altcoins) te koop zijn of verhandeld worden. Echter zijn er ook minder betrouwbare websites te vinden.

Eenvoudig crypto kopen in België of Nederland kan met Bancontact, creditcard of via SEPA banktransfer bij een online handelsplatform. Bij dezelfde website kunt u deze dan ook terug verkopen en/of verhandelen.

Voor het gebruik van cryptocurrencies is een eigen wallet niet altijd nodig, vaak kan u deze gewoon opslaan in uw online account. Er zijn ook een aantal platforms waar dit niet mogelijk is. Bij deze kunt u dan kopen, verkopen en direct versturen naar uw eigen wallet.

Crypto exchanges

Binance.com

Binance is een gecentraliseerd handelsplatform voor cryptocurrencies dat werd opgericht in 2017. Het is momenteel één van de meest gerenommeerde beurzen uit de industrie met een sterke reputatie op het vlak van veiligheid, beschikbaarheid en transparantie.

De cryptocurrency exchange staat bekend als de grootste ter wereld (op basis van handelsvolumes), daarnaast kreeg het in 2022 ook de titel van het meest gereguleerde cryptobedrijf.

0:00
/3:06

Bybit.com

Bybit is een gecentraliseerd handelsplatform voor cryptocurrencies dat werd opgericht in 2018, gevestigd op de Britse Maagdeneilanden met een hoofdkantoor in Singapore.

Door regelgevingskwesties, een verbod in Nederland en beperkingen op fiat handelsparen in België heeft het terrein gewonnen van Binance en is het een uitstekend alternatief geworden. Het platform is vooral bekend onder ervaren handelaren, maar heeft sinds 2023 zijn aanbod op de spot handelsmarkt opmerkelijk uitgebreid.

0:00
/3:00

Andere

Opgelet!

Gecentraliseerde crypto exchanges zijn online platforms die het kopen en verkopen van cryptomunten vereenvoudigen. Hoewel ze een vlotte toegang tot de handel bieden, is het belangrijk om bewust te zijn van hun potentiële nadelen.

Eén van de belangrijkste zorgen is het risico van beveiligingslekken en hacks, die kunnen leiden tot het verlies van uw fondsen. Gecentraliseerde beurzen slaan uw cryptocurrencies en privésleutels grotendeels op hun servers op, waardoor ze kwetsbaar zijn voor aanvallen. Bovendien kan de exchange zelf onderworpen zijn aan regelgevende acties, wat een impact kan hebben op uw vermogen om toegang te krijgen tot uw fondsen.

Een ander probleem is het gebrek aan transparantie en controle over uw tegoeden. Wanneer u een gecentraliseerde beurs gebruikt, vertrouwt u in wezen uw fondsen toe aan een derde partij, die mogelijk andere prioriteiten heeft dan u. Dit kan leiden tot problemen zoals vertragingen in de uitbetaling of opname van fondsen, bevroren rekeningen en hoge transactiekosten.

Om deze risico's te minimaliseren, is het belangrijk uw eigen onderzoek te doen en een gerenommeerde beurs te kiezen met een goede reputatie op het gebied van veiligheid en transparantie. Overweeg daarnaast het gebruik van hardware wallets of andere offline opslagoplossingen om uw cryptocurrencies veilig te houden.

De toekomst van financiën: Ontdek de wereld van gedecentraliseerde crypto exchanges

De cryptocurrency industrie heeft de afgelopen jaren een dramatische transformatie doorgemaakt, waarbij gedecentraliseerde cryptobeurzen centraal staan. Deze platforms, vaak aangeduid als gedecentraliseerde exchanges (DEX's), herdefiniëren de manier waarop we handelen en omgaan met digitale activa. We duiken in de fascinerende wereld van gedecentraliseerde cryptobeurzen en onderzoeken hun fundamenten, voordelen en het potentieel dat ze inhouden voor de toekomst van financiën.

Top Cryptocurrency Decentralized Exchanges Ranked | CoinMarketCap
See our list of cryptocurrency dex exchanges ✔️ Ranked by volume ✔️ Uniswap ✔️ MDEX ✔️ PancakeSwap ✔️ Curve ✔️ 1inch ✔️ 0x Protocol ✔️ Balancer ✔️ And many more ✔️

Bekijk hier de beste DEX's volgens Coinmarketcap

Wat is een gedecentraliseerde cryptobeurs?

Een gedecentraliseerde cryptobeurs, of DEX, is een platform dat peer-to-peer handel in cryptocurrencies mogelijk maakt zonder tussenpersonen zoals banken of traditionele beurzen. In tegenstelling tot gecentraliseerde exchanges (CEX's) zoals Binance of ByBit, waar uw fondsen worden beheerd door een derde partij, werken DEX's op blockchaintechnologie, waardoor gebruikers de volledige controle over hun activa behouden.

De belangrijkste kenmerken van DEX's

 1. Non-custodial: Eén van de belangrijkste voordelen van DEX's is dat ze uw fondsen niet houden of controleren. In plaats daarvan vinden transacties direct plaats tussen gebruikers, waarbij de exchange alleen het proces faciliteert. Dit vermindert het risico op hacks en inbreuken op de beveiliging aanzienlijk.
 2. Anonimiteit en privacy: DEX's bieden vaak een niveau van anonimiteit waar gecentraliseerde beurzen niet aan kunnen tippen. Gebruikers hoeven geen uitgebreide KYC-procedures (Know Your Customer) te doorlopen, waardoor meer privétransacties mogelijk zijn.
 3. Wereldwijde toegang: DEX's zijn meestal overal ter wereld toegankelijk, op voorwaarde dat u een internetverbinding hebt. Dit opent de markt voor individuen die misschien geen toegang hebben tot traditionele bankdiensten.
 4. Geen Single Point of Failure: Omdat DEX's gebouwd zijn op blockchaintechnologie, hebben ze geen centraal punt van mislukking. Hierdoor zijn ze zeer bestand tegen uitval, censuur en overheidsinmenging.
 5. Grote verscheidenheid aan activa: DEX's ondersteunen een breed scala aan cryptocurrencies, waaronder een aantal van de meer obscure en unieke tokens die mogelijk niet genoteerd staan op gecentraliseerde beurzen.

De voordelen van gedecentraliseerde cryptobeurzen

 1. Veiligheid: Het niet-custodiale karakter van DEX's betekent dat gebruikers de controle behouden over hun privésleutels en fondsen. Dit vermindert drastisch het risico van diefstal of beveiligingsinbreuken die vaak geassocieerd worden met gecentraliseerde exchanges.
 2. Lagere kosten: DEX's hebben vaak lagere kosten in vergelijking met hun gecentraliseerde tegenhangers. Zonder tussenpersonen die fikse commissies in rekening brengen, kunnen gebruikers besparen op handelskosten.
 3. Financiële inclusie: DEX's bieden een waardevolle dienst aan mensen die geen of weinig toegang hebben tot traditionele financiële instellingen.
 4. Transparantie: Alle transacties op DEXs worden vastgelegd op de blockchain, waardoor volledige transparantie wordt gegarandeerd en gebruikers transacties kunnen verifiëren.
 5. Weerstand tegen censuur: DEX's zijn bestand tegen censuur, omdat ze werken op een gedecentraliseerd netwerk van knooppunten. Deze eigenschap is vooral aantrekkelijk in regio's met restrictieve financiële regelgeving.

Uitdagingen en zorgen

Hoewel DEX's tal van voordelen bieden, zijn ze niet zonder uitdagingen en zorgen. Deze omvatten:

 1. Liquiditeit: Veel DEX's worstelen met een lagere liquiditeit in vergelijking met grote gecentraliseerde beurzen. Dit kan resulteren in grotere spreads en prijsverschuivingen voor bepaalde activa.
 2. Gebruikerservaring: De gebruikersinterfaces van sommige DEX's kunnen minder gebruiksvriendelijk zijn dan hun gecentraliseerde tegenhangers, wat nieuwkomers in de cryptomarkt kan afschrikken.
 3. Onzekerheid over regelgeving: De regelgeving voor DEX's is in veel regio's nog in ontwikkeling. Dit kan leiden tot bezorgdheid over de mogelijke invoering van strengere regelgeving.

Conclusie

Gedecentraliseerde cryptobeurzen luiden een nieuw tijdperk van financiële vrijheid en veiligheid in. Met hun niet-bindende, transparante en op privacy gerichte kenmerken bieden ze een aantrekkelijk alternatief voor gecentraliseerde exchanges. Hoewel er nog steeds uitdagingen zijn, is het potentieel van DEX's om een revolutie teweeg te brengen in het financiële landschap onmiskenbaar. Naarmate de crypto industrie volwassener wordt, zouden gedecentraliseerde exchanges wel eens de voorkeurskeuze kunnen worden voor handelaren die op zoek zijn naar financiële soevereiniteit en controle over hun activa. Of u nu een ervaren handelaar bent of nieuw in de wereld van cryptocurrencies, DEX's zijn de moeite waard om te onderzoeken als een manier om deel te nemen aan deze financiële revolutie.

Crypto bewaren en overmaken
Hoe cryptocurrencies bewaren? Waar bitcoin bewaren? BTC, ETH of altcoins bewaren en verzenden? Kom hier meer te weten over cryptocurrency wallets.
Delen
Meer van Dutch Crypto News
Een betere wereld met Bitcoin
Educatie

Een betere wereld met Bitcoin

Centrale banken en het systeem van voortdurende geldschepping hebben de afgelopen 100 jaar geleid tot verwoestende oorlogen, inflatie en ongelijkheid in de wereld. Bitcoin en blockchain veranderen alles.
cryptostheen 6 min lezen

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.