Wat zijn cryptocurrencies?

Een cryptocurrency is een digitale of virtuele valuta die is beveiligd door cryptografie, waardoor het bijna onmogelijk is om het te vervalsen of dubbel uit te geven. Veel cryptocurrencies zijn gedecentraliseerde netwerken die zijn gebaseerd op blockchaintechnologie. Een belangrijk kenmerk van cryptocurrencies is dat ze over het algemeen niet worden uitgegeven door een centrale autoriteit, waardoor ze theoretisch immuun zijn voor inmenging of manipulatie van de overheid of derde partijen.

De eerste op blockchain gebaseerde cryptomunt was Bitcoin, die nog steeds de meest populaire en meest waardevolle is. Tegenwoordig zijn er duizenden alternatieve cryptomunten (altcoins) met verschillende functies en specificaties. Sommige hiervan zijn klonen of forks van Bitcoin, terwijl er andere nieuwe cryptomunten zijn die vanaf nul zijn opgebouwd. Hoewel sommige van deze altcoins een aantal indrukwekkende functies en use cases hebben die Bitcoin niet heeft, houden ze over het algemeen veel grotere risico’s in.

Bitcoin werd in 2009 gelanceerd door een persoon of groep die bekend staat onder het pseudoniem "Satoshi Nakamoto” en werd zo de eerste die het double-spendingprobleem oploste waardoor elektronisch geld zonder een centrale autoriteit mogelijk werd.

Hoe wordt de waarde van een cryptocurrency bepaald?

De waarde van een cryptocurrency wordt bepaald door de markt en is geheel gebaseerd op vertrouwen. Aangezien zelf – de meest dominante cryptomunt – Bitcoin nog in volle adoptie zit, zijn deze zeer sterk onderhevig aan schommelingen en volatiliteit.

Prijs = vraag & aanbod

Een betere wereld met Bitcoin 

 • Koopkracht behouden
  Geen monetaire inflatie door overheden die willekeurig geld bijdrukken, schaarste verzekerd met een maximum aantal eenheden van 21 miljoen.

 • Bedrijven kunnen opnieuw kapitaal vasthouden
  Geen waardevermindering waardoor bedrijven zich niet meer genoodzaakt voelen snel geld te moeten verdienen en terug uit te geven. Met als gevolg minder overnames, minder aankopen van eigen aandelen, maar meer langetermijninvesteringen.

 • Minder ongelijkheid
  Geen centrale autoriteit, iedereen kan en mag meedoen met Bitcoin.

 • Minder oorlog
  De staat kan geld creëeren om oorlog te voeren. Inflatie gaat relatief onopgemerkt en is dus gemakkelijker dan extra belastingen te moeten invoeren. Het is geen toeval dat na het loslaten van de gouden standaard zich twee wereldoorlogen afspeelden.

 • Kleinere rol voor (centrale) banken
  Iedereen kan meedoen op een eerlijke manier en er is geen behoefte aan andere partijen om transacties te regelen. Bepaalde contracten kunnen in het netwerk van een cryptocurrency geprogrammeerd worden met ‘smart contracts’.

 • Minder kans op economische crisis
  Elke euro wordt bijna met een tienvoud uitgeleend, als iedereen om zijn euro’s naar de bank gaat, hebben we een systeemprobleem. Fractioneel bankieren maakt het monetaire systeem instabiel. Ieders “eigen bank” voor een meer stabiel en houdbaar systeem.

 • Betere producten en meer innovatie
  Geplande veroudering of producten die gemaakt zijn om snel stuk te gaan is opnieuw een gevolg van inflatie. Doordat geld morgen minder waard wordt, moet men het snel uitgeven.

Huidig monetair beleid

 • Vertrouwen in centrale autoriteiten
 • Afhankelijk voor duurzaamheid en waarde
 • Niet gebackt door onderliggend goed
 • Afgezwakt door (QE) kwantitatieve versoepeling
  (Directe geldschepping door de centrale bank)

Monetair beleidsprobleem

 • Kwetst middenstand
 • Waardevermindering van uw spaargeld
 • Autoritaire grootmachten
 • Bail-outs van banken & bedrijven

Ongelijkheid en privileges!
Monetaire inflatie!

Overheden en centrale banken zijn de grote schuldige. De ongelijkheid ging parabolisch op het moment dat Nixon de goud standaard los liet en centrale banken de handen vrij kregen om naar hartenlust geld te creëren.

En de geschiedenis geeft ons voldoende voorbeelden dat elke munt faalt wanneer deze gedevalueerd wordt.

“Bitcoin wordt wiskundig gesteund. Met al deze attributen zijn vertrouwen en aanwending alles wat nodig is voor een geldvorm om waarde te houden.”

Wat is blockchaintechnologie?

Blockchain is de datastructuur achter het netwerk. Het is een nieuw soort database, waarin transacties kunnen worden opgeslagen en geraadpleegd. Deze transacties kunnen bestaan uit betalingen met een digitale munt, maar kunnen even goed gebruikt worden om belangrijke informatie tussen 2 partijen uit te wisselen.

Eén ding hebben ze gemeen. Het worden blokken (blocks) met informatie die digitaal ‘ondertekend’ zijn door beide partijen. Zonder tussenkomst van een derde partij en ze worden direct opgeslagen in de database.

Onkraakbare ketting

Alle informatie die wordt opgeslagen, wordt versleuteld door cryptografie. Alle transacties worden in blokken opgeslagen in een wereldwijd netwerk van computers. Een nieuw blok bevat altijd informatie over het vorige blok, wat weer informatie over het vorige bevat. Zo ontstaat een lange, onveranderbare en onkraakbare informatieketting.

Decentralisatie

De meeste databases zijn centraal georganiseerd. Alle gegevens kunnen maar op één locatie opgeslagen, gewijzigd en gedeeld worden. Zo kunnen grote bedrijven, banken en overheden uw data en geld misbruiken.

Onze economie blijft op deze manier volledig in handen door een gecentraliseerde entiteit (klein elite groepje), die deze zal blijven besturen naar eigen belang (centrale bankiers).

Bij deze nieuwe technologie is het anders – er is juist géén centraal punt, maar er zijn meerdere knooppunten die allemaal over een exact kopie van de database beschikken. Die knooppunten worden ook wel ‘nodes’ genoemd.

Centralized vs decentralized network

Toezicht

Er is geen eigenaar of toezichthouder. Het toezicht ligt bij de gebruikers zelf. Nieuwe transacties worden door nodes in de database opgeslagen. Daarvoor moeten ze eerst een code zien te vinden die aangeeft dat alle informatie klopt. De nodes moeten het met elkaar ‘eens zijn’ dat de code juist is. Pas dan wordt de informatie opgeslagen in de ketting (chain).

Niemand kan dus op eigen houtje informatie opslaan of wijzigen in de database. Kwaadwillenden kunnen zo onmogelijk foute transacties doen of data manipuleren.

Veiligheid

Alles wordt automatisch gekopieerd naar iedere node. Het netwerk is daardoor niet afhankelijk van één centrale database. Zo ontstaat er niet meteen een groot probleem als er iets met één van de knooppunten gebeurt. Wordt één van de computers in het netwerk gehackt of valt de stroom uit, dan zijn er altijd nog de andere nodes met elk hun eigen kopie van de database. Dat maakt het veiliger dan systemen met een centrale database.

Meer informatie over blockchaintechnologie? Klik hier!

Meer informatie over Bitcoin en altcoin mining? Klik hier!

Meer weten over proof-of-work (PoW) vs proof-of-stake (PoS) ? Klik hier!

Waar kan ik cryptocurrencies kopen en verkopen?

Door de sterk toenemende populariteit zijn er al veel aanbieders te vinden waarop Bitcoin en alternatieve munten (altcoins) te koop zijn of verhandeld worden. Echter zijn er ook minder betrouwbare websites te vinden.

Eenvoudig cryptomunten kopen in België of Nederland kan met Bancontact, creditcard of via SEPA banktransfer bij een online handelsplatform. Bij dezelfde website kunt u deze dan ook terug verkopen en/of verhandelen.

Voor het gebruik van crypto is een eigen wallet niet altijd nodig, vaak kan u crypto gewoon opslaan in uw online account. Er zijn ook een aantal platforms waar dit niet mogelijk is. Bij deze kunt u dan kopen, verkopen en direct versturen naar uw eigen wallet.

Het is sterk aangeraden als u grotere bedragen wilt investeren om een hardware wallet te gebruiken!

Binance.com
 • Binance Lite: Kopen, verkopen (met fiatgeld) en bewaren
 • Binance Pro: Handelen
 • Trade: Spot, Margin, Futures, P2P
 • Finance: Savings, Staking, Crypto Loans, Pool, Card
 • Binance Academy: Leren
 • Lage handelskosten
Kraken.com
 • Kraken: Kopen, verkopen (met fiatgeld) en bewaren
 • Kraken Pro: Handelen
 • Kraken Futures: Futures-contracten met hefboomeffecten
 • Finance: Staking (on- & off-chain)
 • Eenvoudig en overzichtelijk
Bybit.com
 • Ervaring en basiskennis vereist
 • Bybit Spot: Handelen
 • Bybit Derivatives: Futures-contracten met hefboomeffecten
 • ByFi: Cloud Mining, DeFi
 • Wekelijkse weggeefacties
 • Lage handelskosten voor makers

Andere mogelijkheden: Ftx.comCrypto.comBitvavo.com (NL)

Hoe kan ik cryptocurrencies bewaren, verzenden & ontvangen?

Miljoenen mensen gebruiken een digitale wallet, maar er is een aanzienlijk misverstand over hoe deze werken. In tegenstelling tot de traditionele portemonnee, slaan deze digitale wallets geen valuta op. In feite worden cryptocurrencies niet op één locatie opgeslagen of bestaan ze niet ergens in een fysieke vorm. Het enige dat bestaat zijn records van transacties die zijn opgeslagen op de blockchain.

Digitale portemonnee

Crypto wallets zijn softwareprogramma’s die uw public en private key opslaan. Samen met de interface van uw wallet wordt het mogelijk interactie te maken met verschillende blockchains, hierdoor kunnen gebruikers hun saldo controleren, geld verzenden en andere bewerkingen uitvoeren.

Transacties

Wanneer een persoon u Bitcoins of een ander type digitale valuta stuurt, tekent hij in feite het eigendom van de munten af op het adres van uw portemonnee. Om die munten te kunnen uitgeven en het geld te ontgrendelen, moet de private key die in uw portemonnee is opgeslagen, overeenkomen met de public key waaraan de valuta is toegewezen. Als de public en private keys overeenkomen, neemt het saldo in uw digitale portemonnee toe en zullen de afzenders dienovereenkomstig afnemen. Er is geen daadwerkelijke uitwisseling van echte munten. De transactie wordt alleen aangegeven door een transactierecord op de blockchain en een verandering in saldo in uw cryptocurrency portemonnee.

Blockchain = grootboek van “transacties”

Opgelet!

De private key geeft je m.a.w. toegang tot uw wallet en stelt u ertoe in staat cryptocurrencies te bewaren en versturen. Deze moet u dus nooit kenbaar maken aan anderen! Deze is te vergelijken met de pincode van uw bankkaart of pinpas. Zodra deze bekend is kunnen mensen toegang krijgen tot de wallet en uw cryptovaluta overmaken naar een andere wallet.

Bij grotere investeringen is een hardware wallet sterk aangeraden!

"Not Your Keys, Not Your Coins!"

Hardware wallet

Deze wallets verschillen van software wallets doordat ze de private keys van een gebruiker opslaan op een hardware-apparaat zoals een USB. Hoewel ze transacties online uitvoeren, worden ze offline opgeslagen, wat voor meer veiligheid zorgt.

Hardware wallets kunnen compatibel zijn met verschillende webinterfaces en kunnen verschillende valuta’s ondersteunen; het hangt er maar net vanaf welke u besluit te gebruiken. Bovendien is een transactie eenvoudig te maken. Gebruikers kunnen hun apparaat eenvoudig aansluiten op een computer of mobiel toestel met internet, een pincode invoeren, valuta verzenden en bevestigen.

Hardware wallets maken het mogelijk om gemakkelijk transacties uit te voeren en tegelijkertijd uw geld offline te houden en weg te houden van gevaar.

Mobile wallet
Mobiele wallets kunnen worden geïnstalleerd op uw smartphone en zijn handig omdat ze overal ter wereld kunnen worden gebruikt, inclusief in bepaalde winkels.
Online wallet

Opgeslagen op de cloud en toegankelijk vanaf elk toestel op elke locatie. Hoewel ze gemakkelijker toegankelijk zijn, slaan deze wallets uw private keys online op en worden ze beheerd door een derde partij, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor hackaanvallen en diefstal.

Wat zijn de voordelen en nadelen van cryptocurrencies?

Voordelen

 • Gedecentraliseerd
 • Vaak open-source
 • Betalingsvrijheid
 • Veilig (geen bureaucratie)
 • Neutraal en transparant
 • Lage transactiekosten (internationaal)
 • Relatief snel

Nadelen

 • Afhankelijk van de beschikbaarheid van internet of satellieten
 • Opkomende markt = zeer volatiel
 • Transacties zijn onveranderlijk
 • Crypto veilig bewaren vereist basiskennis en bewustzijn

De kernideologie van Bitcoin druist in tegen de machtigste instellingen, regeringen, politiekers, banken, regelgevers en zal waarschijnlijk veel weerstand krijgen van andere spelers die het niet willen tolereren of goedkeuren.

Wat zijn mogelijke doeleinden of use cases?

Cryptocurrency

 • Als oppotmiddel (store of value)
 • Als investering
 • Als betaalmiddel

 • Als decentraal programmeerplatform
  De volledige digitale wereld zoals u hem nu kent, zal zonder dat u het weet volledig evalueren en gebruik gaan maken van decentralisatie en blockchaintechnologie

 • Met een daadwerkelijk doel
  • Gedecentraliseerde financiën (DeFi)
  • Decentrale applicaties (DApps
  • Decentraal computergebruik
  • Digitale verzamelobjecten (NFT's)
  • Bewijzen van eigendommen of bezittingen
  • Logistiek (vb. tracering en vereenvoudiging administratie)
  • Vastgoed (vb. digitalisatie notaris, blockchain van overheid)
  • Identiteitsmanagement
  • Sociale media zonder censuur
  • Belonen van content creators
  • Blockchain gaming (play-to-earn)
  • ...

“The first generation of the digital revolution brought us the Internet of information. The second generation – powered by blockchain technology – is bringing us the Internet of value: a new, distributed platform that can help us reshape the world of business and transform the old order of human affairs for the better.”

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram