x Oud archief

Bank of America is positief over digitale activa en gelooft dat Bitcoin slechts het begin is

cryptostheen 3 min lezen

Bank of America (BoA) heeft haar onderzoeksdivisie voor cryptomunten officieel gelanceerd met een nieuw rapport van 140 pagina’s getiteld, ‘Digital Assets Primer: Only the first inning’, dat Bitcoin, NFT’s, DeFi, digitale valuta van centrale banken (CBDC’s) en meer behandelt.

Onder leiding van Alkesh Shah, head of global cryptocurrency and digital asset strategy, onthult het rapport dat 221 miljoen mensen vanaf juni 2021 cryptocurrencies hebben gekocht of verkocht, een sterke stijging ten opzichte van 66 miljoen in mei 2020.

“Het is moeilijk om te overschatten hoe transformatief blockchaintechnologie, digitale activa en de duizenden gedecentraliseerde apps (dApps) die nog moeten worden gecreëerd, kunnen zijn,” stelt het rapport.

Meer dan alleen Bitcoin

Tot op heden was de aandacht van de Bank of America vooral gericht op Bitcoin en de handel in Bitcoin futures. Het nieuwe rapport suggereert echter dat de bank naar alle aspecten van de cryptocurrency industrie kijkt.

“Digitale activa die het mogelijk maken om een platform te bouwen, zoals de Apple iPhone dat deed voor applicaties, winnen het meest aan waarde; de top drie: Ether (365% ytd tot $403 mld waarde), Cardano (1.427% ytd tot $89 mld waarde) en Binance Coin (1.142% ytd tot $78 mld waarde).”

[cryptocurrency_widget type=”accordion” template=”info” color=”black” assets=”ETH~USD,BNB~USD,ADA~USD” start_expanded=”false” api=”cryptocompare.com” realtime=”false” animation=”disabled”]

Het rapport vermeldt ook de toenemende relevantie van stablecoins en het potentieel van CBDC’s. De top zes stablecoins naar marktkapitalisatie hebben een gecombineerde waarde van $115 miljard bereikt en hebben in de eerste helft van 2021 voor $2,8 biljoen aan transacties afgewikkeld, aldus het rapport.

Volgens het rapport maken beleidsmakers zich zorgen dat private stablecoins een systeemrisico kunnen opleveren als er ooit een bankrun zou plaatsvinden. Dit zou de emittenten dwingen hun onderpand te liquideren en problemen veroorzaken op de traditionele financiële markten. Sommige emittenten – met name Tether Limited – houden handelspapier of effecten aan om een rendement op hun reserves te genereren en als ze te groot zouden worden, zou een plotselinge vraag naar fiatgeld hen ertoe kunnen aanzetten om te proberen hun handelspapier te liquideren, wat enorme gevolgen zou kunnen hebben voor de obligatiemarkt.

Central Bank Digital Currencies

Volgens het rapport is de bank van mening dat CBDC’s een kwestie zijn van “wanneer”, niet van “als”.

Wereldwijd hebben overheden en toezichthouders hun inspanningen opgevoerd om het gebruik van digitale activa aan banden te leggen, nu het gebruik ervan is toegenomen. Enkele van de belangrijkste kwesties waar overheden en toezichthouders zich op lijken te richten, hebben te maken met AML/KYC, het beperken van mogelijke bankruns, belastingheffing en aansprakelijkheid. Een door een centrale bank uitgegeven CBDC zou deze problemen aanpakken en tegelijkertijd de controle over het monetaire beleid van de centrale bank behouden”, aldus het rapport.

Bank of America heeft ook haar oog laten vallen op non-fungible tokens (NFT’s). Hoewel ze in het onderzoeksrapport de huidige gebruiksmethoden voor kunst en kansspelen noemen, erkennen ze ook andere potentiële gebruikersdoeleinden.

“NFT’s kunnen worden gebruikt in plaats van akten, titels of iets anders dat momenteel nodig is om eigendom aan te tonen – en dat alles zonder een tussenpersoon die een vergoeding vraagt,” aldus het bedrijfsrapport.

Verwijzend naar de focus op NFT’s in het rapport, zei Anto Paroian, chief operating officer bij crypto/digital assets hedge fund ARK36: “Het meest interessante om op te merken is dat het rapport expliciet NFT’s noemt als één van de huidige drijfveren van de markt voor digitale activa.” Hij vulde ver aan:

“Hoewel er veel stemmen zijn die het NFT-ecosysteem afwijzen als de zoveelste bubbel, vormen deze digitale verzamelobjecten al een enorme economie. Bank of America lijkt zich daarvan bewust te zijn dat het ontwrichtende potentieel van NFT’s zal overslaan naar andere industrieën en veel verder zal reiken dan deze huidige bullmarkt.”

Maandelijks volume NFT platform OpenSea // Bron: Dune Analytics

Decentralized Finance

Misschien wel de grootste bedreiging voor het bedrijfsmodel van Bank of America is gedecentraliseerde financiering (DeFi), waarbij gebruikers veel van de functies van een traditionele bank kunnen uitvoeren zoals lenen, uitlenen, aantrekkelijke rendementen verdienen en vele andere activiteiten.

In tegenstelling tot de verwachtingen van terughoudendheid ten aanzien van het omarmen van DeFi, klinkt het rapport optimistisch over de toekomst ervan:

“De SEC onderzoekt DeFi-toepassingen en ondernemingen om te bepalen of en hoe zij hen in het huidige regelgevende kader moeten brengen. Wij zijn optimistisch over de groei op lange termijn van dit segment naarmate het volwassener wordt en de onzekerheid over de regelgeving wordt opgehelderd.”

In het hele rapport benadrukt Bank of America dat de belangrijkste tegenwind voor groei op de korte termijn het risico omtrent regelgeving is. Maar ze stellen ook dat op de lange termijn duidelijkheid van de regelgevers nieuwkomers in staat zal stellen om deel te nemen aan de opkomende activaklasse.

[mcrypto id=”8342″]

06/10/2021 – 20u00
Stijn van DCN

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.