x Oud archief

Berlin Hard Fork gaat live en belooft torenhoge netwerkkosten op Ethereum te verlagen

cryptostheen 3 min lezen

De vraag naar het Ethereum-netwerk stijgt naarmate mensen zich haasten om het platform te gebruiken – zelfs als het netwerk niet de capaciteit heeft om hun transacties snel te verwerken. Het resultaat: de gemiddelde gaskosten en transactiekosten op de Ethereum blockchain hebben in februari een record neergezet, omdat mensen steeds hogere premies betalen om hun transacties snel te laten bevestigen.

Hulp is eindelijk aangekomen. De zogenaamde Berlin hard fork, die plaatsvond toen het netwerk bloknummer 12.244.000 bereikte, zou de gaskosten moeten verlagen, al was het maar in beperkte mate.

Berlin ‘Berlijn’, genoemd naar de stad van de Devcon-conventie voor ontwikkelaars, is een netwerkupgrade die wijzigingen aanbrengt in de software van het Ethereum-netwerk. Iedereen die een Ethereum node (een computer die dient als knooppunt in een blockchainnetwerk) beheert of ETH tokens gebruikt, moet zijn softwareclient dienovereenkomstig bijwerken.

De Berlin upgrade omvat vier Ethereum Improvement Proposals (EIP’s), gemaakt door gebruikers en geïntegreerd in de code van de blockchain door kernontwikkelaars. Deze omvatten EIP-2565, die sommige gaskosten algoritmisch verlaagt, en EIP-2718, een verpakking die meerdere transactietypen op de blockchain mogelijk maakt. Verder zal het verschillende technische wijzigingen doorvoeren, allemaal gericht op het kostenefficiënter maken van het netwerk.

De andere twee EIP’s die moeten worden opgenomen, zijn beide afkomstig van Martin Swende en oprichter Vitalik Buterin. EIP-2929 verhoogt in feite de gaskosten om de verwerkingstijden te beperken en Denial-of-Service aanvallen te helpen blokkeren. Deze stijgingen worden echter gedeeltelijk gecompenseerd door EIP-2930, een voorstel dat ook helpt het risico van gebroken slimme contracten te verminderen.

Wat niet is opgenomen in Berlin is EIP-1559, het controversiële voorstel dat het totale aanbod van ETH zal verminderen. Op dit moment hebben miners enige controle over de netwerkkosten, die voornamelijk worden bepaald via vraag en aanbod; Zodra EIP-1559 is opgenomen in de software van de blockchain, worden de kosten bepaald door het netwerk en vervolgens verbrand. Miners blijven blokbeloningen ontvangen in de vorm van vers geslagen ETH.

Verschillende mining pools zijn niet blij met de verandering, die hun winst zou kunnen zien verdwijnen. We hebben tot de hard fork van Londen in juli om te zien of de voorstanders gelijk hebben, en dat de verandering zal dienen om de prijs van ETH voldoende te verhogen om de miners terug rust te brengen.

De transactiekosten van Ethereum, die gedurende het grootste deel van de levensduur van het blockchainnetwerk onder de $4 bleven, begonnen laat in de ‘DeFi zomer hype’ van vorig jaar te stijgen, toen de belangstelling voor op blockchain gebaseerde financiële diensten explodeerde. Op 23 februari van dit jaar gingen de gemiddelde transactiekosten boven de $38. Ze zijn sindsdien afgekoeld tot ongeveer de helft.

Historische prijsgrafiek van Ethereum (ETH) // Bron: Coingecko

Dat is zowel slecht als goed nieuws voor het op één na grootste blockchainnetwerk. Enerzijds geeft het aan dat ontwikkelaars bovenop het netwerk bouwen en dat mensen geïnteresseerd zijn in de gedecentraliseerde applicaties op Ethereum. Anderzijds betekenen de vergoedingen dat elke transactie – van het verzenden van geld tot het bieden op NFT’s – moet worden getimed om samen te vallen met minder verstopping van het netwerk.

Ethereum 2.0, het proof-of-stake (PoS) netwerk dat in ontwikkeling is, zou het probleem van de gaskosten bijna volledig moeten oplossen door shard chains te creëren. Door langs zijwegen te werken, zullen de chains drukte wegnemen en het netwerk sneller maken. Bij uitbreiding zouden de vergoedingen moeten dalen naarmate het infrastructuuraanbod toeneemt.

Berlin zal niet zo’n drastische verbetering zijn, maar het zal een begin zijn. Zowel Berlin als de volgende upgrade London (gepland juli 2020) zijn een opstap voor het Ethereum-netwerk op weg naar Ethereum 2.0, of ook wel Serenity genoemd. Eth2 verwijst naar een reeks onderling verbonden upgrades die Ethereum schaalbaarder, veiliger en duurzamer maken. Deze upgrades worden gebouwd door meerdere teams uit het hele Ethereum-ecosysteem.


[mcrypto id=”8446″]

16/04/2021 – 02u00
Stijn van DCN

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.