Educatie

Bitcoin block reward halving evenement

Verken de kern van het economische raamwerk van Bitcoin met onze analyse van de block reward halving. Ontdek hoe dit geprogrammeerde voorval schaarste, de economie van miners en de waardepropositie op lange termijn beïnvloedt.
cryptostheen 3 min lezen
Bitcoin block reward halving evenement
Inhoudstafel

Bitcoin, de pionier van de cryptocurrencies, werkt op een gedecentraliseerd netwerk dat beveiligd wordt door een proces dat bekend staat als mining. Miners valideren transacties en beveiligen het netwerk door complexe wiskundige puzzels op te lossen, waarvoor ze worden beloond met nieuw geslagen bitcoins. Dit beloningssysteem ondergaat echter een belangrijke gebeurtenis die bekend staat als de halvering van de blokbeloning (block reward). In dit artikel zullen we ons verdiepen in wat de Bitcoin block reward halving gebeurtenis is, waarom het belangrijk is en wat de implicaties zijn voor het cryptocurrency ecosysteem.

Wat is de halvering van de Bitcoin beloning?

De Bitcoin block reward halving is een voorgeprogrammeerde gebeurtenis in het Bitcoin protocol die ongeveer elke vier jaar plaatsvindt, of precies elke 210.000 blokken (blocks). Tijdens deze gebeurtenis wordt de beloning die miners ontvangen voor het toevoegen van een nieuw blok aan de blockchain gehalveerd. Aanvankelijk was de beloning 50 bitcoins per blok toen Bitcoin voor het eerst werd gelanceerd in 2009. Daarna werd de beloning gehalveerd tot 25 bitcoins, daarna tot 12,5 bitcoins, enzovoort. Naar schatting zal de laatste bitcoin tegen het jaar 2140 gemined zijn. Als er 32 halveringen zijn geweest, stopt het proces en worden er geen bitcoins meer gemaakt. Op dat moment wordt de maximale voorraad van 21 miljoen BTC bereikt. Na 32 halvings zullen miners afhankelijk zijn van transactiekosten.

Waarom gebeurt dit?

De halvering van de blokbeloning is een fundamenteel onderdeel van het monetaire beleid van Bitcoin (tokenomics) dat is ontworpen om het aanbod en de inflatie onder controle te houden. Satoshi Nakamoto, de pseudonieme bedenker van Bitcoin, heeft deze functie geprogrammeerd om de schaarste en deflatie van edelmetalen zoals goud na te bootsen. Door de blokbeloning elke vier jaar te halveren, neemt de inflatie van bitcoin af, waardoor het na verloop van tijd schaarser wordt. Deze schaarste is één van de factoren die bijdragen aan de waardepropositie van bitcoin als een opslagplaats van waarde.

Implicaties van de Bitcoin halving

  • Dynamiek van vraag en aanbod:
    De halving verlaagt de snelheid waarmee nieuwe bitcoins worden gecreëerd, wat leidt tot een afname van het aanbod van bitcoins op de markt. Met een vast aanbod van 21 miljoen munten versterkt deze gebeurtenis de schaarste van bitcoins, waardoor de vraag en de prijzen kunnen stijgen.
  • Economie van miners:
    Voor cryptominers heeft de halving directe gevolgen voor hun inkomstenstromen. Het halveren van de blokbeloning betekent dat miners de helft van het aantal bitcoins ontvangen voor dezelfde hoeveelheid rekenwerk. Dit dwingt minder efficiënte miners het netwerk te verlaten, tenzij ze hun hardware upgraden of alternatieve inkomstenbronnen vinden.
  • Marktsentiment:
    De halvering van de blokbeloning genereert vaak aanzienlijke aandacht van de media en speculatie binnen de cryptocurrency community. Anticipatie op de gebeurtenis kan leiden tot verhoogde handelsactiviteit en volatiliteit in de weken en maanden voorafgaand aan de halving. Na de halving kan het marktsentiment de prijs van bitcoin op korte termijn beïnvloeden.
  • Waardepropositie op lange termijn:
    Hoewel de onmiddellijke impact van de halving kan leiden tot prijsschommelingen op de korte termijn, zien veel Bitcoin voorstanders het als een positieve katalysator voor de waardepropositie van de cryptocurrency op de lange termijn. De verlaging van het inflatiepercentage versterkt de schaarste en veerkracht van bitcoin als gedecentraliseerde digitale activa.

Conclusie

De Bitcoin block reward halving is een cruciaal aspect van het economische model van de cryptocurrency en geeft vorm aan de aanboddynamiek en het marktgedrag. Door de snelheid waarmee nieuwe bitcoins in omloop worden gebracht te verlagen, versterkt de halving de schaarste en waardepropositie van bitcoin als gedecentraliseerde digitale valuta. Hoewel het kan leiden tot prijsvolatiliteit op de korte termijn, onderstreept de halving het unieke monetaire beleid van Bitcoin en zijn potentieel als een opslagplaats van waarde in het digitale tijdperk. Omdat Bitcoin zich blijft ontwikkelen, blijft de halving een belangrijke gebeurtenis om in de gaten te houden voor investeerders, miners en liefhebbers.

U kunt de aftelklok voor de halving bekijken op Bitcoinblockhalf.com.

Vaak gestelde vragen over crypto
Wat zijn cryptocurrencies? Wat is blockchain? Hoe crypto kopen en verkopen? Enkele antwoorden op vaak gestelde vragen over crypto en blockchaintechnologie.
Delen
Meer van Dutch Crypto News
Een betere wereld met Bitcoin
Educatie

Een betere wereld met Bitcoin

Centrale banken en het systeem van voortdurende geldschepping hebben de afgelopen 100 jaar geleid tot verwoestende oorlogen, inflatie en ongelijkheid in de wereld. Bitcoin en blockchain veranderen alles.
cryptostheen 6 min lezen

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.