De op privacy gerichte Brave browser komt steeds dichter bij het aanbieden van een eigen zoekmachine of search engine.
Brave maakte bekend dat het bedrijf Tailcat heeft overgenomen, een open zoekmachine die is ontwikkeld door een groep die voorheen bij Cliqz werkte aan op privacy gerichte zoek- en browserproducten. Cliqz opereerde onder een meerderheidsbelang van Hubert Burda Media en zette in mei 2020 zijn inspanningen stop op het gebied van browser- en zoektechnologie.
Volgens de aankondiging zal Tailcat dienen als basis voor de aanstaande Brave Search – een ingebouwde zoekmachine die is ontworpen om privé en transparant websurfen mogelijk te maken.
Brave CEO en medeoprichter Brendan Eich vertelde dat het bedrijf verwacht Brave Search in de zomer van 2021 te introduceren voor algemene beschikbaarheid.
Brave browser vertrouwt momenteel op grote externe zoekmachines en biedt gebruikers de keuze tussen populaire zoekmachines zoals privacybewuste DuckDuckGo en Startpage, evenals reguliere tools zoals Google Search. Volgens Brave worden “bijna alle zoekmachines van tegenwoordig gebouwd door, of vertrouwen op de resultaten van, Big Tech -bedrijven.”
Tailcat daarentegen is gebouwd bovenop een volledig onafhankelijke index en verzamelt geen IP-adressen of persoonlijke gegevens om de zoekresultaten te verbeteren. Eich verklaarde dat Tailcat-ontwikkelaars hebben gewerkt aan het zoeken naar privacy “de afgelopen zeven jaar, terwijl ze bij Cliqz waren, en vervolgens aan het Tailcat-project na de sluiting van Cliqz.”
De nieuwe aankondiging komt kort nadat Brave een belangrijke mijlpaal had bereikt in de bredere acceptatie van de browser, door het aantal actieve gebruikers te verdubbelen van 11 miljoen maandelijkse gebruikers tot meer dan 26 miljoen.
Eind februari bracht Brave zijn “BAT Roadmap 2.0” uit, waarin de plannen van het bedrijf werden aangekondigd om het nut van zijn Basic Attention Token (BAT) voor zoekmachines te verkennen. Als onderdeel van de roadmap werkt het bedrijf ook aan een DEX-aggregator (tool om prijzen van cryptocurrencies te vergelijken op de verschillende gedecentraliseerde exchanges) en NFT-functionaliteit.
[cryptocurrency_widget type=”button-link” template=”inverted” color=”black” assets=”BAT~USD” target=”_self” markup=”{logo} {name} {price_to}” api=”cryptocompare.com” realtime=”true”]
04/03/2021 – 05u00
Stijn van DCN