x Oud archief

Chainlink 2.0: een plan om van DeFi een industrie van $500 miljard te maken

cryptostheen 3 min lezen

Chainlink heeft donderdagavond zijn nieuwe whitepaper onthuld, waarin een geplande uitbreiding en de spil naar het creëren van oraclenetwerken om op te programmeren wordt beschreven. Volgens het voorstel zou Chainlink zijn oraclenetwerk veralgemenen tot een ‘meta layer’ van gedecentraliseerde oraclenetwerken.

De diensten die Chainlink momenteel levert, omvatten prijsfeeds, die door projecten worden gebruikt om miljarden aan waarde veilig te stellen; API’s om blockchains te verbinden met bronnen buiten de keten (zoals gegevens voor verzekeringen) en ook slimme contracten om audits uit te voeren om het bewijs van reserves te verifiëren, bijvoorbeeld voor stablecoins.

De nieuwe architectuur ondersteunt een grotere selectie van gebruiksscenario’s en breidt het dienstenpakket uit met de mogelijkheid om off-chain de berekening van gegevens uit te voeren. In de visie van Chainlink zouden deze computationele oracles een klasse van ‘hybrid smart contracts’ creëren waarbij een deel naar die oracles zou kunnen worden overgebracht.

De nieuwe oraclenetwerken zouden zich blijven concentreren op functies die blockchains of zelfs layer-2 netwerken niet kunnen uitvoeren, zoals Sergey Nazarov, medeoprichter van Chainlink, uitlegde. Een bestaand voorbeeld is de Chainlink Verifiable Randomness Function, die een cruciaal onderdeel biedt voor elke on-chain loterij die een betrouwbare bron van willekeur nodig heeft. Volgens Chainlink maakt deze afhankelijkheid van deze apps een bestaand voorbeeld van hybride slimme contracten. “De DeFi-contracten, 95% van hen – alles behalve de DEX’s – zijn al hybride slimme contracten,” voegde Nazarov toe, verwijzend naar het gebruik van externe prijsfeeds.

“DeFi is een verzameling van hybrid smart contracts die met elkaar samenwerken en vervolgens oracles gebruiken om zichzelf naar behoren te laten werken.”

In de visie die in de whitepaper wordt geschetst, zou Chainlink zijn bestaande computationele mogelijkheden veralgemenen en uitbreiden:

“De extensie hier zit eigenlijk in het feit dat je een willekeurig uitvoerbaar bestand in een oraclenetwerk kunt plaatsen om dat uit te voeren. En dit vergroot de mogelijkheden van een oraclenetwerk aanzienlijk.”

Nazarov ontkende dat Chainlink niet probeert om bestaande blockchains of layer2 oplossingen te vervangen. Het doel is om een ​​flexibele, aanpasbare oplossing te zijn voor het berekenen van gegevens, die kunnen worden gebruikt om bestaande gedecentraliseerde applicaties te schalen of zelfs om rollup-schema’s en andere layer2 oplossingen uit te voeren. Chainlink biedt de keuze uit consensusmechanismen en knooppunten aan elke individuele gebruiker, die de vertrouwensgaranties kiest die ze nodig hebben.

“Het netwerk van Chainlink is een configureerbare set validators die kunnen worden geconfigureerd om te doen wat je maar wilt. Het is geen blockchain. Deze validators geven je niet de staat en alle garanties van een blockchain, maar ze kunnen je elk ander type berekening geven waarvoor je ze wilt configureren.”

De praktische toepassingen van zo’n netwerk zullen grotendeels afhangen van wat de gebruikers willen doen, maar Chainlink verwacht dat een aantal diensten voorrang krijgen. Eén daarvan is de Fair Sequencing Service, een oplossing tegen de oneerlijke voordelen voor miners die eigen transacties voorrang geven. Zoals Nazarov uitlegde, hebben blockchains geen idee van tijd, wat een deel van de reden is waarom het redelijk moeilijk is om transacties te plannen en waarom oraclenetwerken kunnen helpen.

Op oracle gebaseerde berekeningen om bepaalde blockchain-transacties te ondersteunen, zijn niet helemaal nieuw, waarbij Chainlink de meest opvallende leverancier van gespecialiseerde gegevens is. Onlangs stelde het Maker-team ook voor om zijn oracle voor een soortgelijk doel te gebruiken door onmiddellijk de geldigheid van een Optimistic Rollup te verifiëren en onmiddellijke opnames van layer-2 tot en met Dai te vergemakkelijken.

De nieuwe Chainlink whitepaper introduceert ook een groot aantal andere functies, met name een krachtigere stimulans om frauduleuze transacties te melden, genaamd super-lineair staking. In dit mechanisme wordt het omkopen van een Chainlink-knooppunt (node) om valse gegevens te leveren kwadratisch duurder naarmate er meer inzet (stake) wordt toegewezen aan het netwerk. Het systeem is gebaseerd op wiskundige fraudebewijzen die kijkers recht geven op de gecombineerde inzet van alle nodes als ze een fraudegeval correct melden. Een potentiële aanvaller zou alle kijkers moeten omkopen voor het volledige bedrag dat ze zouden kunnen verdienen, een bedrag dat de totale inzet ruimschoots overtreft.

Het nieuwe concept voor het Chainlink-netwerk heeft tot doel de inzet van smart contracts enorm te vereenvoudigen. Volgens Nazarov worden te veel teams gedwongen om een ​​kerninfrastructuur te bouwen om hun DApp te ondersteunen:

“Ik wil dat ze gewoon even binnenkomen en dit hybride slimme contract heel snel bouwen, precies zoals ze het in de webwereld bouwen – weet je, in een weekend. En ze hoeven niet al deze shit uit te zoeken! Dat is wat ik denk dat de toekomst is.”

Die apps, zei Nazarov, omvatten NFT’s, stablecoins en de bloeiende gedecentraliseerde financiële sector (DeFi), waarvan hij gelooft dat deze dit jaar zou kunnen groeien tot $500 miljard aan totale waarde.

In de afgelopen drie jaar is Chainlink (LINK) doorgedrongen tot de top vijf cryptocurrencies op basis van marktkapitalisatie, terwijl de technologie is geïntegreerd in meer dan 300 projecten om blockchains te verbinden met real-world data.


[mcrypto id=”8447″]

16/04/2021 – 03u00
Stijn van DCN

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.