Li Bo, onlangs benoemd tot plaatsvervangend gouverneur van de People’s Bank of China, of PBoC, sprak naar verluidt over de voordelen van crypto als investeringsinstrument, terwijl hij de onzekerheid over de regelgeving in het land rond digitale activa benadrukte.
Volgens de Chinese journalist Colin Wu maakte Li de opmerkingen zondag op het Boao Forum in Zuid-China bekend. Het hoofd van de PBoC zei dat er nog steeds regelgevingsrisico’s zijn voor de centrale bank, daarbij verwijzend naar het eerdere verbod op initiële muntenaanbiedingen en cryptocurrency exchanges. Li zei naar verluidt dat de PBoC “de huidige maatregelen en praktijken zal blijven handhaven” bij het onderzoeken van mogelijke veranderingen in de regelgeving, maar het investeringspotentieel van crypto leek te erkennen.
“Wij geloven dat Bitcoin en stablecoins versleutelde activa zijn”, zei Li. “Versleutelde activa zijn een investeringsoptie, geen valuta zelf. Het is een alternatieve investering, geen valuta zelf. Daarom zijn wij van mening dat crypto-activa in de toekomst een belangrijke rol moet spelen, hetzij als investeringstool, hetzij als alternatieve investering.”
De plaatsvervangend gouverneur van de PBoC voegde eraan toe dat stablecoins uitgegeven door particuliere bedrijven mogelijk “strengere regelgevingsregels” vereisen dan Bitcoin (BTC), door te zeggen:
“Als een stablecoin in de toekomst hoopt een veelgebruikt betaalmiddel te worden, dan moet deze onder streng toezicht staan, net zoals banken of bancaire financiële instellingen onder streng toezicht staan.”
Li, één van de zeven plaatsvervangers van PBoC-gouverneur Yi Gang en voormalig vice-burgemeester van de Chinese gemeente Chongqing, neemt schijnbaar een sterkere positie in voor de centrale bank om crypto te erkennen als een opslag van waarde of ‘store of value’. Zijn benoeming tot plaatsvervangend gouverneur werd vorige week bekend gemaakt.
Zijn opmerkingen komen samen met voormalig PBoC-president Zhou Xiaochua, ook aanwezig op het Boao Forum, die een onderscheid leek te maken tussen de ‘echte economie’ en die waarin digitale valuta een rol spelen:
“Financiën zijn bedoeld om de reële economie te dienen. Of het nu gaat om digitale valuta of digitale activa, het moet nauw worden geïntegreerd met de reële economie en de reële economie dienen.”
De centrale bank van China is momenteel bezig met het testen van het digitale yuan -project dat voor het eerst in 2014 werd voorgesteld, en test nu de digitale valuta in grote steden uit in het hele land. Li voegde eraan toe dat de PBoC “zich voornamelijk zou richten op binnenlands gebruik” voor de digitale yuan, en zei dat China grensoverschrijdende betalingen en transacties “op lange termijn” zou kunnen overwegen.
Het land is naar verluidt van plan om de digitale valuta in gebruik te nemen tijdens de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking.
[mcrypto id=”8342″]
19/04/2021 – 06u00
Stijn van DCN