x Oud archief

Chinese politie neemt $4,2 miljard aan cryptocurrencies in beslag van PlusToken ponzi

cryptostheen 2 min lezen

In een vonnis van 19 november dat gisteren openbaar werd gemaakt, heeft de Jiangsu Yancheng Intermediate People’s Court voor het eerst gedetailleerde informatie vrijgegeven van alle cryptocurrencies die door de Chinese politie in beslag zijn genomen in verband met de PlusToken ponzi -zaak.

In totaal zijn 194.775 BTC, 833.083 ETH, 1,4 miljoen LTC, 27,6 miljoen EOS, 74.167 DASH, 487 miljoen XRP, 6 miljard DOGE, 79.581 BCH en 213.724 USDT in beslag genomen door de Chinese wetshandhavers van zeven personen die schuldig verklaard zijn.

Deze cryptos zijn tegen de huidige prijzen in totaal meer dan $4,2 miljard waard.

[cryptocurrency_widget type=”accordion” template=”info” color=”black” assets=”BTC~USD,ETH~USD,LTC~USD,EOS~USD,DASH~USD,XRP~USD,DOGE~USD,BCH~USD,USDT~USD” start_expanded=”false” api=”cryptocompare.com” realtime=”false” animation=”disabled”]

Als onderdeel van de uitspraak zei de rechtbank dat “de in beslag genomen digitale valuta’s zullen worden verwerkt in overeenstemming met de wetten en dat de opbrengsten en winsten zullen worden toegevoegd aan de nationale schatkist.”

De Yancheng Intermediate People’s Court gaat echter niet in op de vraag hoeveel van de in beslag genomen crypto-activa zijn of zullen worden “verwerkt” en op welke methode.

De rechtszaak over PlusToken werd aanvankelijk op 22 september uitgesproken door een lagere districtsrechtbank in de stad Yancheng in de Chinese provincie Jiangsu.

Lokale media hadden destijds gemeld dat de oplichters achter het crypto ponzi meer dan 2 miljoen mensen hadden opgelicht voor meer dan 50 miljard yuan, of $7,6 miljard.

Maar details van het oorspronkelijke vonnis werden niet openbaar gemaakt, aangezien verschillende veroordeelden van de zaak beroep hadden aangetekend bij een rechtbank op hoger niveau.

De Yancheng Intermediate People’s Court heeft de beroepsprocedures afgewezen en koos de kant van de districtsrechtbank in het definitieve vonnis van 19 november en maakte details bekend met betrekking tot de strafzaak.

Volgens de laatste uitspraak is het PlusToken-gebeuren officieel van start gegaan in mei 2018 en werd er reclame gemaakt voor een niet-bestaand handelsplatform voor crypto-arbitrage. Het beloofde gebruikers aantrekkelijke dagelijkse uitbetalingen, maar ze zouden minimaal $500 aan cryptocurrencies moeten storten om deel te nemen.

Tussen 6 april 2018 en 27 juni 2019 lokte het piramidespel meer dan 2,6 miljoen leden over 3.293 lagen, aldus de rechtbank.

Gedurende deze periode heeft het schema meer dan 314.000 BTC, 117.450 BCH, 96.023 DASH, 11 miljard DOGE, 1,84 miljoen LTC, 9 miljoen ETH, 51 miljoen EOS en 928 miljoen XRP geabsorbeerd.

Tegen de laagste prijzen tussen 1 mei 2018 en 27 juni 2019 waren deze crypto-activa minstens meer dan 14,8 miljard yuan of $2,2 miljard waard. Ze zouden tegen de huidige prijzen meer dan $11 miljard waard zijn.

Volgens de uitspraak zijn tot nu toe in totaal 15 mensen veroordeeld. Ze worden veroordeeld tot twee tot elf jaar achter de tralies met boetes tussen $100.000 en $1 miljoen.

Afgezien van de in beslag genomen cryptos, zei de rechtbank dat een veroordeelde met succes meer dan 145 miljoen yuan, of $22 miljoen, aan cryptocurrencies had witgewassen in Chinese yuan.

De politie identificeerde de sporen van ongeveer $19 miljoen van die witgewassen fondsen, die door de oplichters of hun families werden uitgegeven aan de aankoop van luxe auto’s, een hoop onroerend goed in China en verzekeringspolissen in Hong Kong.

De Chinese politie heeft de afgelopen jaren haar inspanningen opgevoerd om criminele activiteiten op internet tegen te gaan, waarvan sommige mogelijk ook cryptocurrency hebben gebruikt om slachtoffers te bedriegen of opbrengsten wit te wassen.

Deze gebeurtenissen hebben daarom sinds dit jaar in China geleid tot het bevriezen van bankrekeningen voor over-the-counter trading (financiële transacties buiten de beurzen).


27/11/2020 – 15u00
Stijn van DCN

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.