5 december 2021

Cryptomarkt krijgt het zwaar te verduren door flash crash van meer dan 20% op Bitcoin (BTC) en meer dan $2,5 miljard aan liquidaties

Het weekend ging van start met rake klappen voor handelaren in de cryptomarkt, met Bitcoin die meer dan 20% is gecrasht van ongeveer $53.500 naar minder dan $42.000 in enkele uren tijd.

De prijs van Bitcoin (BTC) daalde tot ver onder de $47.000 op 4 december en veegde daarmee alle winsten in de cryptomarkt van oktober weg toen het digitale activum crashte tot een 2-maandelijks dieptepunt als gevolg van een sterk toegenomen volatiliteit.

BTC daalde onverwacht tot onder de $47.000, een plotselinge daling van meer dan 20% in een bijzonder kort tijdsbestek. Dit is het meest significante verlies in een tijdsperiode van één dag sinds eind mei, toen de cryptomunt kort een correctie tegemoet ging richting de $30.000.

In het bijzonder kelderde de marktprijs van Bitcoin onder het ondersteuningsniveau van vorige week net boven de $57.000 naar $42.000 voordat het terugkeerde naar een prijsniveau boven de $47.000, een verlies van meer dan 10% over de afgelopen 7 dagen.

BTC / USDT (dagelijkse grafiek) - Binance // Bron: Tradingview

Nu de prijs van Bitcoin tussen de $47.000 en $50.000 schommelt, zijn handelaren en analisten sterk verdeeld over de vraag waar de bodem voor de cryptomunt zou kunnen liggen.

Aan de ene kant lijkt de prijs zich weer te herstellen, met het meest prominente 'buy the dip' moment in de afgelopen drie maanden als drijvende kracht achter de snelle opleving, volgens een indicator van Santiment die het gedragssentiment onder investeerders en handelaren analyseert.

Ondertussen heeft de pseudonieme analist Plan B het grotere plaatje belicht door alles in perspectief te zetten, concluderend dat bij elke bullmarkt aanzienlijke dalingen horen.

Elders was de president van El Salvador, Nayib Bukele, niet van zijn stuk gebracht toen hij tweette:

"El Salvador heeft net de dip gekocht! 150 munten tegen een gemiddelde USD prijs van ~$48.670."

Globale cryptomarkt

Alle cryptocurrencies behalve stablecoins in de top 100 handelden afgelopen zaterdag in het rood, waarbij velen ook meer dan 20% van hun waarde hebben verloren. Anderzijds is het vermeldenswaardig en bullish dat altcoins tot nu toe nog geen zwaardere klappen kregen dan Bitcoin en de dominantie stabiel bleef.

De volledige marktwaarde van alle cryptomunten daalde van ongeveer $2,6 naar $2,2 biljoen, omdat bijna $400 miljard van de totale marktkapitalisatie werd weggeveegd in slechts één dag. Nu de markt reeds gedeeltelijk hersteld is, bevinden we ons opnieuw rond een marktwaarde van $2,4 biljoen waarvan net geen $1 biljoen in BTC.

Totale marktkapitalisatie van alle cryptocurrencies // Bron: Coingecko

Derivatenmarkt

De flash crash leidde tot meer dan $2,5 miljard aan liquidaties in de gehele cryptomarkt, volgens het analysebureau Coinglass.

Totaal aantal liquidaties in de cryptomarkt // Bron: Coinglass

Er zijn bijna $2,1 miljard aan long posities geliquideerd tijdens de dump van $52.000 tot $42.000. Hou in gedachten dat dit aantal waarschijnlijk te laag is, omdat Binance en Bybit de transparantie van bepaalde data beperkt. Dit was de eerste massale liquidatie sinds een lange tijd.

Openstaande Bitcoin (BTC) futurescontracten per exchange // Bron: Coinglass

De oververhitte derivatenmarkt kon daardoor het totaal aantal openstaande posities op BTC futurescontracten terugbrengen naar niveaus die niet meer werden gezien sinds de correctie van september. Hoewel het onmogelijk is om precies te voorspellen of we een bodem bereikt hebben, blijven on-chain data het narratief van een langer durende bullmarkt verder ondersteunen.

De informatie op deze website is louter informatief en geen financieel advies.


Cryptocurrencies en blockchaintechnologie - Nog steeds veel vragen, maar weinig antwoorden? Lees meer in de Crypto Gids (FAQ) van Dutch Crypto News

Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram