De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft in zijn recente tweet commentaar geleverd op de enorm sterke veerkracht van Bitcoin.
Hoewel ‘s werelds meest bevolkte natie al bijna een decennium tegen de cryptocurrency industrie is, nam het land met zijn vijandige houding dit jaar een stap verder. In mei herhaalde het land zijn verbod, maar verscherpte het ook door achter miners aan te gaan, waarvan velen hun diensten moesten sluiten of naar een andere, vriendelijkere omgeving moesten verhuizen.
Later in september verbood de Chinese centrale bank ook alle lokale organisaties om zaken te doen met bedrijven die te maken hebben met digitale activa. Enigszins verwacht hadden deze ontwikkelingen prijsdalingen op korte termijn voor BTC en de rest van de markt veroorzaakt, ook al zijn ze niet echt nieuw.
Edward Snowden, misschien wel de beroemdste klokkenluider van onze generatie, woog mee in de zaak. Hij nam het op Twitter over om aan te geven dat dit Chinese verbod “Bitcoin alleen maar sterker heeft gemaakt.”
Sometimes I think back to this and wonder how many people bought #Bitcoin then.
— Edward Snowden (@Snowden) October 3, 2021
It’s up ~10x since, despite a coordinated global campaign by governments to undermine public understanding of—and support for—cryptocurrency.
China even banned it, but it just made Bitcoin stronger. https://t.co/pbnOFGfaVf
Snowden sprak ook over de prijsbewegingen van BTC toen het onder de $4.000 dook tijdens de COVID-19 marktcrash. Destijds tweette hij over zijn extra aankopen van het activum omdat er voor een 50% daling op één dag “te veel paniek en te weinig reden” was.
Nu het ruim meer dan 10x hoger staat is een indrukwekkende mijlpaal op zich, vooral gezien het feit dat BTC (opnieuw) verboden werd in China binnen deze periode.
Het aantal mensen dat gelooft dat het Chinese verbod Bitcoin ten goede zou komen blijft dus toenemen, waarbij sommigen zelfs beweren dat andere naties, zoals de VS, hier voordeel uit kunnen halen.
Snowden haalde in 2013 de krantenkoppen toen hij talloze geheime documenten stal en lekte van de Amerikaanse National Security Agency, waar hij op dat moment werkte. Deze bevatten bewijs van massale overheidssurveillance, spionage, computer hacking, het aftappen van telefoons en nog veel meer.
Later gaf hij toe dat hij Bitcoin gebruikte om hem te helpen de gestolen documenten te onthullen. Hij merkte in een interview op:
“De servers die ik gebruikte om deze informatie over te dragen aan journalisten werden betaald met Bitcoin.”
Hij heeft echter ook kritiek geuit op de blockchain van BTC omdat deze volgens hem op vele manieren niet voldoet, zoals op het vlak van privacy.
“Bitcoin faalt in veel opzichten, zoals financiële privacy,” zei hij.
Bitcoin is ontworpen als een pseudoniem betaalmiddel, dat transacties vastlegt op een openbare blockchain. Het idee om transacties vast te leggen op een openbaar toegankelijk grootboek maakt het mogelijk dat de transactie door iedereen gemakkelijk kan worden ingezien.
[mcrypto id=”8342″]
06/10/2021 – 13u30
Stijn van DCN