x Oud archief

DeFi is de toekomst van het bankwezen die de mensheid verdient

cryptostheen 3 min lezen

Gedecentraliseerde financiering is een vorm van financiering waarvoor geen traditionele tussenpersonen zoals banken, makelaars of beurzen nodig zijn. Al het werk dat normaal gesproken door deze instellingen zou worden afgehandeld, wordt in plaats daarvan uitgevoerd door technologische oplossingen, waaronder slimme contracten (smart contracts) en blockchain.

Het oude bankensysteem en DeFi zijn duidelijk verschillend. Hoewel traditionele financiering zich traag ontwikkelt en aanpast, hebben bedrijven die actief zijn in de DeFi sector in slechts een paar jaar een parallel financieel systeem van de grond af opgebouwd. Er zijn betalingssystemen, uitleenprotocollen, handelsplatformen en meer. Er is ook een groeiende stablecoin-markt van aan fiat gekoppelde activa, waaronder Tether (USDT) en USD Coin (USDC).

Verbeterd rendement

Eén van de belangrijkste verschillen voor DeFi is het potentiële rendement op kapitaal of de besparingen dat retailgebruikers kunnen verwachten. In zowel België als Nederland bedraagt de rente op een zichtrekening 0%, waarbij de jaarlijkse kosten zelfs vaak oplopen tot meer dan €40,00. De gemiddelde interest voor een lopende rekening in de Verenigde Staten bedraagt gemiddeld 0,06%.

De gemiddelde spaarrekening biedt slechts een marginale rente van 0,01% in België of Nederland, tegenover 0,09% in de VS. In Nederland geldt sinds begin dit jaar zelfs een negatieve rente van -0,5% op betaal-, spaar- en beleggersrekeningen met meer dan €250.000.

Vergelijk dit met het vasthouden van uw geld in een DeFi-protocol zoals Yearn.finance Vaults, en u kunt een jaarlijks percentage van 11,4% rendement verwachten op aan dollar gekoppelde stablecoins. Vanuit het oogpunt van financieel rendement verslaat DeFi traditioneel bankieren bikkelhard.

Traag om te innoveren

Een andere belangrijke factor die DeFi voortstuwt, is de innovatiecultuur. De bankensector daarentegen past zich roemrijk traag aan. Denk eens aan de belangrijkste verbeteringen die banken de afgelopen jaren hebben doorgevoerd om u als klant effectief vooruit te helpen.

Dat wil niet zeggen dat banken geen innovaties hebben geleverd. In de afgelopen halve eeuw hebben ze technologie voor kaartbetalingen, internetbankieren, telefonisch bankieren en mobiele apps geïntegreerd. Dat is niet niets, maar het is ook geen erg lange lijst. U denkt misschien dat we vergeten zijn geldautomaten op te nemen, maar die dateren eigenlijk al uit 1967, waardoor die specifieke innovatie meer dan een halve eeuw oud is.

Drempels verlagen

Eén van de belangrijkste verschillen tussen oude banken en DeFi is hoe en waar ze barrières verlagen. Gedecentraliseerde financiering is gericht op het verlagen van belemmeringen voor consumenten, waardoor bankieren inclusiever en toegankelijker wordt voor iedereen. Tegelijkertijd sluiten fysieke banken filialen om geld te besparen.

Vorig jaar hebben grote banken in België gemiddeld één op tien kantoren permanent hun deuren gesloten, in Nederland sloten gemiddeld een kwart van alle kantoren op ruim 40 locaties maar kwamen er wel vaak servicepunten in de plaats.

Nu persoonlijk bankieren door de banken zelf wordt uitgehold, hebben ze het concurrentielandschap voor DeFi gelijkgemaakt om te concurreren. Terwijl DeFi probeert barrières voor consumenten te verlagen, heeft het oude bankensysteem onbedoeld de barrières voor concurrentie verlaagd. Zoals Bill Gates in 1994 zei:

“Bankieren is noodzakelijk; banken zijn dat niet.”

Nog meer te doen

Hoewel DeFi de afgelopen jaren grote vooruitgang heeft geboekt – met in het bijzonder 2020 als een uitblinker voor de sector – is er nog enorm veel werk aan de winkel. Eén van de grootste knelpunten voor de industrie is dat ze grotendeels afhankelijk was van de Ethereum blockchain. Vorig jaar, toen de populariteit van DeFi groeide, vertraagde de transactiesnelheid zeer sterk, terwijl de transactiekosten stegen.

Er zijn enkele opkomende spelers die op het juiste moment een kritische massa bereiken om een ​​alternatief te bieden. Vooral Polkadot (DOT) wordt vaak aangeprezen als een kanshebber voor de kroon van Ethereum, met een groot aantal ontwikkelaars die nu werken aan producten voor het netwerk. In de 12 maanden die eindigden met het tweede kwartaal van 2020, was Polkadots ‘next-generation netwerk’ getuige van een toename van 44% in actieve ontwikkelaars. Met meer dan 250 projecten die nu op Polkadot bouwen, is het waarschijnlijk dat deze patser een aanzienlijk deel van de DeFi-taart kan meenemen. Tegelijkertijd zijn er projecten die de groeipijnen van Ethereum proberen te verzachten met sidechain-oplossingen.

[cryptocurrency_widget type=”accordion” template=”info” color=”black” assets=”ETH~USD,DOT~USD” start_expanded=”false” api=”cryptocompare.com” realtime=”false” animation=”disabled”]

Wantrouwen en wrok

Het besluit van de regeringen om particuliere banken te redden met publiek geld heeft de bankinstellingen misschien overeind gehouden na de financiële crisis, maar het blijvend gevoel van onvrede over de grote mislukking borrelt nog steeds onder de oppervlakte. Die crisis is ook nauw verbonden met het verhaal van Bitcoin (BTC) en de opkomst van gedecentraliseerd geld, aangezien het genesis block van Bitcoin de inscriptie droeg:

“The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks.”

Een DeFi-protocol is zo goed als de persoon die het programmeert. Er zijn een aantal spraakmakende exploits en hacks van DeFi-protocollen geweest, die zwakke punten in de sector aan het licht hebben gebracht. Aangezien de groei geen tekenen van vertraging vertoont, is het duidelijk dat de toekomst van bank- en financiële innovatie en decentralisatie samen horen.


01/02/2021 – 01u00
Stijn van DCN

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.