In januari stelde de centrale bank van Nederland regels op die cryptobeurzen verplichten om aanvullende gegevens van hun gebruikers te verzamelen wanneer ze cryptocurrencies opnemen. Gebruikers moesten namelijk het adres van de ontvanger – waar ze geld naartoe sturen – toevoegen aan hun witte lijst en een foto verstrekken om te “bewijzen” dat ze inderdaad de eigenaar waren van het adres. Cryptocurrency handelsplatforms uit de regio, zoals Bitstamp en Bitonic, begonnen snel met het afdwingen van de vereisten.
De ommezwaai van het beleid door de centrale bank komt bijna twee maanden nadat Bitonic bezwaar had gemaakt tegen de strenge regels. Bitonic zei in een verklaring toen het de klacht indiende in maart:
“Afgezien van het feit dat het verifiëren van elk adres voor elke transactie geen technische waarde heeft, is het ook een ernstige schending van het recht op de privacy van onze klanten.”
In april oordeelde de rechtbank van Rotterdam dat de crypto exchange het volste recht had om de nieuwe eisen aan te vechten en dat DNB de bezwaren van Bitonic in overweging moest nemen en binnen zes weken met een beslissing moest komen.
DNB stelt nu dat de oorspronkelijke eis “onvoldoende recht doet aan de discretie die een instelling heeft om deze standaard en risicogericht in te voeren”. Het heeft het bezwaar gegrond verklaard en de vereisten voor de verificatie van crypto wallets ingetrokken.
De centrale bank eist nog steeds dat cryptobeurzen adequate maatregelen nemen om te controleren of de persoon die het geld opneemt ook daadwerkelijk de ontvanger is. Maar het heeft een verduidelijking toegevoegd aan de officiële richtlijnen dat ze de verificatiemethoden kunnen kiezen die bij hen en hun klanten passen, in plaats van specifieke maatregelen te moeten volgen.
Bitonic verklaarde tevreden te zijn met het resultaat en zal de verificatiemaatregelen voor de digitale portemonnees zo snel mogelijk verwijderen.
[mcrypto id=”8342″]
Eenvoudig cryptocurrencies kopen in België of Nederland kan met Bancontact, iDEAL, creditcard of via SEPA banktransfer bij een online handelsplatform. Bij dezelfde website kunt u deze dan ook terug verkopen en/of verhandelen. Lees meer.
21/05/2021 – 19u00
Stijn van DCN