23 mei 2022

Do Kwon onderzocht voor ponzifraude na de volledige ineenstorting van LUNA en UST

Zuid-Koreaanse aanklagers overwegen naar verluidt of zij Do Kwon van Terra (LUNA) kunnen vervolgen voor fraude met een Ponzi scheme.

In een onderzoek wordt er bekeken of Do Kwon kan worden aangeklaagd wegens het beheren van een Ponzi scheme door via het Anchor Protocol onhoudbaar hoge vaste rentevoeten op UST deposito's te beloven.

Do Kwon zou strafrechtelijk kunnen worden vervolgd voor ponzifraude, zo hebben Zuid-Koreaanse nieuwsbronnen gemeld.

Volgens recente berichtgeving van Yonhap onderzoeken Zuid-Koreaanse aanklagers actief of ze extra aanklachten kunnen indienen tegen Terraform Labs CEO Do Kwon, bovenop de aanklachten die ondertussen al tegen de ondernemer zijn ingediend naar aanleiding van de dramatische implosie van LUNA. Een Ponzi is een vorm van investeringsfraude waarbij vroege investeerders profiteren van geld dat is verzameld van nieuwe investeerders.

Een groep Zuid-Koreaanse investeerders heeft vorige week een aanklacht ingediend tegen Kwon en medeoprichter Daniel Shin wegens fraude en andere financiële overtredingen naar aanleiding van de ineenstorting van Terra (LUNA). Volgens het laatste rapport van Yonhap heeft het openbaar ministerie van het zuidelijke district van Seoul, dat verantwoordelijk is voor de zaak, naar verluidt zijn gezamenlijk onderzoeksteam voor financiële en effectencriminaliteit, dat de 'Angels of Death' wordt genoemd, toegewezen om te onderzoeken of Kwon een Ponzi scheme runde door onhoudbaar stabiele rendementen op UST deposito's via het Anchor Protocol te promoten.

Kim Hyun-Kwon, een partner bij LKB & Partners, een top Zuid-Koreaans advocatenkantoor dat de investeerders vertegenwoordigt die Kwon aanklagen, vertelde aan Yonhap dat Anchor Protocol "onhoudbaar" was en als Ponzi scheme beschouwd zou kunnen worden.

"Na het bekijken van de relevante wetten, hebben we geoordeeld dat het Anchor protocol kan worden vastgesteld als een Ponzi scheme," zei hij. "Hoewel er misschien geen wettelijke clausule is over stablecoins en cryptocurrencies, is er een gerechtelijk precedent waarvan wij denken dat het op deze zaak kan worden toegepast."

Yonhap meldde ook dat een ambtenaar van het kantoor van de aanklagers zei dat "de opmerkingen van Kwon die rendementen beloven een belangrijke aanwijzing kunnen bieden" voor de zaak.

Anchor Protocol is een gedecentraliseerde applicatie op de Terra blockchain gebouwd door Terraform Labs die probeerde een vaste rente van 20% te bieden op UST deposito's. Het was ontworpen om dit te bereiken door de opbrengst van het rentedragende onderpand dat door leners werd geplaatst om te buigen naar de UST depositohouders of kredietverstrekkers.

Toen de hype rond de cryptomarkt eind 2021 begon af te nemen en de prijzen van cryptomunten lager begonnen te handelen, werd de vaste rente van 20% van Anchor echter onhoudbaar. In plaats van de rentevoet van het protocol te verlagen, hield Terraform Labs de rentevoet hoog door de UST reserves van Anchor te stutten met $450 miljoen uit de eigen schatkistreserves - geld dat volgens aanklagers indirect van investeerders afkomstig zou kunnen zijn.

Volgens plaatselijke berichten is Kwon al vertrokken en heeft hij het grootste deel van zijn liquide middelen uit Zuid-Korea verhuisd.


Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram