In een vernietigende beoordeling getiteld "ETF goedkeuring voor Bitcoin - de nieuwe kleren van de naakte keizer", gepubliceerd op het ECB blog op 22 februari 2024, herhaalden ECB functionarissen Ulrich Bindseil en Jürgen Schaaf hun standpunt over bitcoin. Ze beweren dat ondanks het recente groene licht van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) voor spot exchange-traded funds (ETF's) op bitcoin, de cryptocurrency zijn belofte als wereldwijde gedecentraliseerde digitale valuta niet heeft waargemaakt.
De verklaring van de ECB vat het sentiment van de blogpost samen en benadrukt dat bitcoin zich niet heeft ontwikkeld tot de gedecentraliseerde valuta die het had willen zijn. In plaats daarvan is het een speeltuin voor fraude en manipulatie geworden. De goedkeuring van ETF's verandert volgens hen niets aan de inherente problemen van bitcoin, namelijk dat het duur, traag en onpraktisch is voor alledaagse transacties.
Bindseil en Schaaf bekritiseren bitcoin vanwege het gebrek aan intrinsieke waarde, omdat het geen cashflow, dividenden of maatschappelijke voordelen genereert. Ze benadrukken ook de milieuschade die wordt veroorzaakt door het miningproces van Bitcoin, dat afhankelijk is van energie-intensieve proof-of-work mechanismen.
Ondanks het optimisme rond de goedkeuring van spot bitcoin ETF's door de SEC, houden de ECB functionarissen vol dat de werkelijke waarde van bitcoin nul blijft. Ze doen recente prijsstijgingen af als speculatieve zeepbellen en waarschuwen voor de mogelijkheid van verdere boom-bust cycli die zowel het milieu als minder geavanceerde beleggers kunnen schaden.
In de blogpost wordt ook ingegaan op de associatie van bitcoin met illegale activiteiten, waarbij bezorgdheid wordt geuit over het witwassen van geld, de financiering van terrorisme en aanvallen met ransomware. De ambtenaren bekritiseren de regelgevende aanpak in Europa en de VS, met als argument dat het gedecentraliseerde karakter van Bitcoin effectief toezicht heeft belemmerd.
Bovendien benadrukken de auteurs de ironie van de afhankelijkheid van bitcoin van traditionele financiële tussenpersonen zoals ETF's om investeerders aan te trekken, wat de speculatieve aard van bitcoin onderstreept.
Concluderend stelt de ECB dat de prijs van bitcoin niet indicatief is voor de duurzaamheid ervan, en benadrukt de afwezigheid van economische fundamenten om de waardering te ondersteunen. Ze waarschuwen tegen het vertrouwen op speculatieve zeepbellen en waarschuwen voor de potentiële sociale en economische schade als deze uit elkaar spatten.
De reactie van de Bitcoin community
Het standpunt van de ECB over bitcoin wordt verder gecontextualiseerd door hun eigen woorden uit 2012, die een onderliggende angst voor een monetaire revolutie onthullen. In een verklaring uit dat jaar uitte de ECB haar bezorgdheid over het feit dat Bitcoin de reputatie van centrale banken zou kunnen aantasten. Ze verklaarden:
"Bitcoin kan een negatief effect hebben op de reputatie van centrale banken, ervan uitgaande dat het gebruik van dergelijke systemen toeneemt en in het geval dat een incident de pers haalt, omdat het publiek het incident kan opvatten als veroorzaakt door een CB die haar werk niet goed doet."
Dit historische perspectief werpt licht op de vijandigheid van de ECB tegenover bitcoin, nu ze worstelt met de implicaties van gedecentraliseerde valuta voor hun traditionele rol in monetair beleid en regulering.
De kritiek van de ECB heeft uiteenlopende reacties losgemaakt binnen de Bitcoin community. Sommige voorstanders van Bitcoin wijzen op het belang van uitspraken uit het verleden, waarbij ze opmerken dat de vorige uitspraak van de ECB over "Bitcoin's last stand" samenviel met een koersbodem van bitcoin rond de $16.000, wat duidt op veerkracht ondanks de sterke kritiek.
Bovendien, terwijl bitcoin onder vuur ligt, hebben traditionele fiatvaluta's zoals de euro een aanzienlijke waardevermindering ondergaan. In minder dan 24 jaar heeft de euro meer dan 43% van zijn waarde verloren, wat duidt op een daling van de koopkracht. Op dit moment kun je met een euro slechts 57% kopen van wat je er in het verleden mee kon kopen, wat neerkomt op een 1,76-voudige prijsstijging sinds de invoering van de euro. Deze cijfers onderstrepen het voortdurende debat over de stabiliteit en levensvatbaarheid op lange termijn van zowel traditionele als alternatieve financiële systemen.