2 november 2020

Europese Centrale Bank vraagt publiek over gedecentraliseerde euro

Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank vraagt de publieke opinie over CBDC en de toekomst van de euro.

De president van de Europese Centrale Bank, heeft afgelopen weekend de kwestie van een digitale euro in vraag gesteld. Één van de vragen? Willen Europeanen een digitale euro die niet afhankelijk is van tussenpersonen?

In een Twitter-thread op zondag nodigde Christine Lagarde, voormalig algemeen directeur van het IMF en huidig ​​president van de Europese Centrale Bank, het publiek uit voor commentaar over een potentiële digitale valuta van de centrale bank van de eurozone (CBDC).

"We bevinden ons nog in de fase van evaluatie en overwegingen, maar we zijn zojuist een openbare raadpleging gestart, zodat consumenten en Europeanen hun voorkeur kunnen uiten en ons kunnen vertellen of ze graag een digitale euro willen gebruiken, net zoals het geval is met een euromunt of een eurobankbiljet, wetende dat het geld van de centrale bank is dat beschikbaar is en waarop ze kunnen vertrouwen”, zei Lagarde in een video.

De commentaren op een mogelijke CBDC maakten deel uit van een grotere reeks reflecties op wat Lagarde omschreef als een "moeilijk jaar".

Onder de besproken onderwerpen waren de impact van het Coronavirus en hoe de ECB reageerde, het belang van het onderzoeken hoe het bankbeleid klimaatverandering zou kunnen bestrijden, en hoe cryptocurrencies beter passen bij de moderne levensstijlkeuzes van Europeanen.

"Aangezien Europeanen steeds meer digitaal uitgeven, sparen en investeren, moeten we bereid zijn om indien nodig een digitale euro uit te geven", schreef Lagarde.

Enquête Europese Centrale Bank

De enquête vraagt ​​deelnemers om hun voorkeuren voor een digitale euro te rangschikken en vragen te beantwoorden als: "Welke diensten, functionaliteiten of use-cases zijn volgens u haalbaar en waarmee moet rekening worden gehouden bij het ontwikkelen van een digitale euro?"

De enquête van de ECB beschrijft "twee benaderingen die we kunnen volgen om een ​​digitale euro te laten werken, één waarbij tussenpersonen de betaling moeten verwerken en één die dat niet doet."

In het eerste beschrijft de ECB een digitale euro waarvoor "de centrale bank of een tussenpersoon niet hoeft te worden betrokken bij de verwerking van elke afzonderlijke betaling".

Dit zou "dichter bij contante betalingen lijken, maar in digitale vorm - u zou de digitale euro kunnen gebruiken, zelfs als u geen verbinding met internet hebt, en uw privacy en persoonlijke gegevens zouden beter worden beschermd."

Bij de tweede benadering zouden tussenpersonen de transacties registreren. De eerste benadering haalt een stuk uit het cryptoverhaal: Bitcoin is gebouwd om een ​​einde te maken aan de afhankelijkheid van tussenpersonen.


2/11/2020 - 16u30
Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram