De introductie van een bitcoin exchange-traded fund (ETF) opent deuren voor traditionele beleggers om zich in te laten met de toonaangevende cryptocurrency. Eén opmerkelijke entiteit heeft echter elke betrokkenheid uitgesloten - de Europese Centrale Bank (ECB).
In antwoord op vragen over de mogelijkheid dat de ECB bitcoin toevoegt aan haar balans, maakte Isabel Schnabel, lid van de raad van bestuur van de ECB, in een recente ochtend Q&A op X duidelijk dat het "zeer onwaarschijnlijk is dat de centrale bank ooit bitcoin zal kopen".
Remember this? Aged “well” pic.twitter.com/YH15IOK9o8
— Daniel Nita 🇷🇴 (@realdanielnita) January 10, 2024
De Europese Centrale Bank, die verantwoordelijk is voor het toezicht op de monetaire omstandigheden in de landen van de eurozone, is vergelijkbaar met de Federal Reserve onder leiding van Jerome Powell in de Verenigde Staten.
Schnabel, die in 2019 door de Duitse regering werd benoemd, maakt deel uit van de directie van de ECB, een zeskoppig comité dat belast is met de uitvoering van het monetaire beleid op basis van de richtlijnen van de raad van bestuur van de ECB.
Schnabel, die bekend staat om haar proactieve standpunt over renteverhogingen in Europa's strijd tegen inflatie, heeft onlangs haar standpunt over deze kwestie gewijzigd.
Schnabel is de laatste in een reeks bestuursleden van de ECB die zich publiekelijk hebben uitgesproken over cryptocurrencies. Elizabeth McCaul en Fabio Panetta pleitten vorig jaar al voor strengere regels voor cryptocurrencies en cryptobeurzen.
Terwijl de ECB, net als andere centrale banken, de ontwikkeling onderzoekt van een CBDC (Central Bank Digital Currency), een digitale representatie van fiatvaluta, blijft het in de "voorbereidingsfase" voor haar digitale euro. Cryptoliefhebbers hebben vaak kritiek op CBDC's, die worden gereguleerd door centrale banken en werken op private blockchains.
Verschillende Europese centrale banken hebben aanzienlijke goudreserves op hun balans, en sommige hebben hun bezit de afgelopen jaren vergroot. De adoptie van bitcoin, vaak vergeleken met een digitaal equivalent van goud, is echter traag geweest onder centrale banken.
Ondanks de lancering van een bitcoin ETF is het onwaarschijnlijk dat deze houding zal veranderen, tenminste in de nabije toekomst. De verklaring van Schnabel heeft kritiek uitgelokt van online Bitcoin fans, die speculeren over de mogelijkheid van een verschuiving in het sentiment na verloop van tijd.