1 december 2021

Fidelity lanceert Bitcoin Spot ETF in Canada

Toonaangevende vermogensbeheerder Fidelity Investments lanceert een Bitcoin spot ETF in Canada. Maar ook in Azië is er betere toegang tot crypto op komst.

Fidelity Investments, een in Boston gevestigde beleggingsmaatschappij uit de Verenigde Staten met meer dan $4 biljoen aan beheerd vermogen, lanceert een exchange-traded fund (ETF) dat wordt ondersteund door fysieke Bitcoin (BTC).

Er is echter weinig te vieren voor Amerikaanse beleggers, aangezien de Fidelity Advantage Bitcoin ETF (TSX: FBTC) op de beurs van Toronto wordt geïntroduceerd in plaats van in de VS.

Een ETF of tracker is een openbaar verhandeld beleggingsinstrument dat de waarde van een onderliggende waarde volgt; in het geval van een Bitcoin ETF is dit de waarde van BTC.

Bitcoin ETF's zijn al beschikbaar voor beleggers in verschillende landen over de hele wereld, waaronder Canada, Brazilië, Dubai, Duitsland en Zwitserland. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft tot nu toe echter elke aanvraag voor een Bitcoin spot ETF, die directe blootstelling aan Bitcoin zou bieden, afgewezen.

In plaats daarvan heeft de SEC groen licht gegeven voor ETF's die gekoppeld zijn aan Bitcoin futurescontracten, iets wat gezien kan worden als een tijdelijk compromis tussen de toezichthouder en de vermogensbeheerders, ook al spraken de laatst genoemden zich herhaaldelijk uit voor Bitcoin ETF's die ondersteund worden door fysieke BTC.

Fidelity, dat behoort tot vele andere bedrijven die hopen een fysieke Bitcoin ETF in de VS te lanceren, heeft in zijn prospectus verklaard dat het vrij was om verder te gaan met zijn beleggingsproducten in Canada omdat "geen enkele effectenregelaar een mening heeft geuit over dit soort producten of dat het een overtreding zou zijn om ergens anders één te lanceren."

Het nieuwe fonds zal actief worden beheerd en zal direct fysieke Bitcoin verkrijgen in plaats van blootstelling aan BTC te bieden via een afgeleid instrument.

"Dit zou gênant moeten zijn voor de SEC dat één van Amerika's grootste, meest legendarische namen uit de beleggerswereld gedwongen is om naar het noorden te gaan om zijn klanten te bedienen," tweette Eric Balchunas, senior ETF analist bij Bloomberg.

De stap komt dagen nadat Fidelity goedkeuring van de toezichthouder kreeg om Fidelity Clearing Canada (FCC) op te starten, de eerste institutionele oplossing van het land die de handel in en bewaringsdiensten voor digitale activa aanbiedt.

Eerder dit jaar heeft Fidelity Digital Assets, de op cryptocurrency gerichte tak van het bedrijf, een onderzoek uitgevoerd onder institutionele beleggers, waaruit bleek dat 70% van de respondenten van plan is om in de nabije toekomst digitale activa te kopen of erin te beleggen, waarbij meer dan 90% van hen van plan is om dit tegen 2026 te doen.

Dit kan ook één van de redenen zijn achter de onlangs onthulde plannen van Fidelity Digital Assets om ongeveer 100 nieuwe werknemers aan zijn personeelsbestand toe te voegen, zodat het kan voldoen aan de snel groeiende institutionele vraag naar digitale activa.

Singapore keurt fonds goed dat fysieke BTC verhandelt

Fintonia, gereguleerd door de Monetary Authority of Singapore (MAS), heeft het Fintonia Bitcoin Physical Fund en het Fintonia Secured Yield Fund gelanceerd.

Het fysiek ondersteunde fonds wil beleggers in Azië via de SGX een "snelle, veilige en kostenefficiënte" toegang tot BTC bieden en tegelijkertijd de uitdaging wegnemen om van één van de duizenden cryptobeurzen te kopen en digitale activa veilig te houden.

Fintonia voorzitter Adrian Chng legde uit dat het fonds fysieke Bitcoin verwerft, "wat betekent dat we de daadwerkelijke Bitcoin zullen kopen in plaats van een afgeleid instrument van Bitcoin".

"Als een MAS gereguleerde fondsbeheerder met strikte normen, kunnen we verbinding maken met meerdere beurzen en verschillende market makers, waardoor we de beste prijzen kunnen vinden, evenals kopen of verkopen op volume," zei Chng.

"Het fonds maakt ook efficiënte overdrachten van contant geld of cryptocurrencies mogelijk, waardoor de uitdagingen rond het verplaatsen van grote hoeveelheden contant geld in of uit het systeem worden opgelost."

Om de zorgen van beleggers over de beveiliging weg te nemen, zullen digitale activa in het fonds worden beveiligd bij een gelicentieerde en verzekerde bewaringsdienst met expertise in beveiliging en blockchaintechnologie.

Op de lange termijn zal een duidelijk en sterk regelgevend kader in Singapore volgens Chng waarschijnlijk leiden tot nog meer positieve ontwikkelingen voor de crypto-industrie in het land, terwijl fondsen en beleggingsproducten ook de deuren zullen openen voor meer professionele beleggers om veilig en effectief in Bitcoin te beleggen.


Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram