Na maanden wachten kondigde het gedecentraliseerde financieringsprotocol Uniswap aan dat de lancering van het v3 mainnet live was.
In Uniswap v2 waren liquiditeitsverschaffers (LP’s) beperkt doordat ze de prijs van hun activa moesten aanpassen over een vaste prijscurve. De beperkte prijsklasse, in combinatie met hoge slippage-vergoedingen, zou staking ontmoedigen. Maar nu kunnen LP’s hun eigen aangepaste prijsklasse creëren, waardoor ze veel meer flexibiliteit bieden bij het bepalen van een prijscurve.
V3 brengt ook nog een ander belangrijk kenmerk: meerlagige vergoedingen. Eerder gaf Uniswap LP’s 0,3% per transactie – 0,25% als we rekening houden met het vergoedingsprotocol van 0,05%.
LP’s kunnen nu pools creëren met drie vergoedingsniveaus van 0,05%, 0,30% en 1%. In het protocol staat dat er, onder voorbehoud van governance, meer vergoedingsniveaus kunnen worden toegevoegd.
Meerlagige transactiekosten weerspiegelen effectief het waargenomen risico van een transactie. Wat dit bereikt, is dat verschillende soorten activa op één lijn worden gebracht in specifieke vergoedingsniveaus, op basis van het risico / rendement voor zowel swappers als liquiditeitsverschaffers.
“We verwachten dat activa met een lage volatiliteit (stablecoins) waarschijnlijk het meest substantiële netwerkeffect zullen creëren in het laagste vergoedingsniveau, aangezien het prijsrisico voor het aanhouden van deze activa erg laag is. Activa met de hoogste volatiliteit zullen vanzelfsprekend neigen naar een hogere vergoeding – aangezien liquiditeitsverschaffers gemotiveerd zullen worden om het kostenrisico van het aanhouden van deze activa voor de duur van hun positie te compenseren.”
Het Uniswap-team verklaarde ook dat de nieuwste versie later zal worden gelanceerd op het Layer-Two protocol ‘Optimistic Rollup’, wat de transactiekosten zal verlagen.
Temidden van de recente DeFi-hype, heeft Uniswap zijn platform in populariteit zien stijgen. Slechts twee weken eerder zorgde het protocol voor een record van $10 miljard aan wekelijks transactievolume. Volgens DuneAnalytics heeft Uniswap momenteel een wekelijks volume van $10,07 miljard en is het goed voor 56,4% van het totale marktaandeel van gedecentraliseerde cryptobeurzen (DEX).
Verrassend genoeg is de prijsactie van UNI relatief vlak gebleven in vergelijking met die van zijn concurrenten. Sinds de v3-lancering is het protocol tot wel 10% gedaald tot $40. Het is zeker mogelijk dat, met de aankondiging van Uniswap v3 eerder dit jaar, de markt de positieve katalysator al had ingeprijsd.
Volgens DeFiPulse bedraagt de totale waarde van Uniswap op dit moment $7,5 miljard. De nieuwste verbeteringen van het protocol zullen ongetwijfeld een breder gebruikersbestand aantrekken, wat verdere groei zal stimuleren.
[cryptocurrency_widget type=”button-link” template=”inverted” color=”black” assets=”UNI~USD” url=”https://dutchcryptonews.com/coins/uni/” target=”_self” markup=”{logo} {name} {price_to}” api=”cryptocompare.com” realtime=”true”]
06/05/2021 – 21u00
Stijn van DCN