x Oud archief

Groter dan Netflix? Filecoin bereikt 1 exabyte aan opslagruimte

cryptostheen 2 min lezen

Protocol Labs CEO en oprichter van Filecoin Juan Benet gaf aan dat het Filecoin-netwerk de verwachtingen voor grootschalige opslag overtreft.

Filecoin, dat in oktober van dit jaar $200 miljoen ophaalde van een ICO uit 2017. Volgens Benet heeft het gedecentraliseerde blockchainnetwerk voor het verhuren en lenen van computeropslag sindsdien één exabyte aan opslagcapaciteit bereikt – ongeveer de grootte van Dropbox toen het in 2018 zijn beursgang indiende.

“In staat zijn om een schaal te bereiken om met de traditionele cloud te concurreren, is iets waarvan veel mensen zeiden dat het onmogelijk was”, aldus Benet.

“Toen we dit voor het eerst gingen doen, lachten zoveel mensen ons uit en lachten me direct uit, zeggend: ‘Je krijgt nooit een gedecentraliseerd netwerk dat meer dan een paar petabytes, misschien 10 petabytes, overschrijdt.’ En nu passeren we een exabyte.”

Alles wat meer opslag is dan wat beschikbaar is op een iPhone, is een exabyte “honderd keer meer dan wat mensen zeiden dat mogelijk was”, merkte Benet op. “En dit is nog maar het begin van het netwerk.”

Ter vergelijking: Twitter produceert ongeveer 4,3 petabyte per jaar, of 0,0043 exabyte. Databedrijf Zeenea schatte in maart 2019 dat Netflix 60 petabyte aan films en tv-shows had opgeslagen, of zes procent van de huidige capaciteit van Filecoin.

Een exabyte is dus veel opslagruimte.

Er is echter nog veel opslagcapaciteit vrij op het netwerk, die afhankelijk is van miners. Volgens de opslagstatistieken van Filecoin, voor het laatst gecontroleerd op 19 november, wordt momenteel 761 gigabyte aan gegevens op het netwerk opgeslagen.

Bron: storage.filecoin.io

Het invullen van die capaciteit is waar Benet en Protocol Labs naar kijken. De oprichter wees erop dat Ethereum en andere blockchainnetwerken niet bedoeld zijn om applicaties end-to-end te hosten: “Je kunt bijvoorbeeld geen hele chatroom opslaan … op Ethereum.”

Nu de capaciteit toeneemt om te kunnen concurreren met verouderde producten, zei hij, is de volgende stap: “Begin met het verplaatsen van veel applicaties naar dit netwerk. Verder gaan we op zoek naar de grens van nieuwe soorten gebruiksscenario’s en nieuwe soorten applicaties die mensen niet eerder hebben gebouwd.”

Met de gedachte “als je het bouwt, zullen ze wel komen”, hebben Benet en het Protocol Labs-team het veld klaar gezet. Nu wachten ze enkel nog op de spelers.


[cryptocurrency_widget type=”button-link” template=”inverted” color=”black” assets=”FIL~USD” markup=”{logo} {name} {price_to}” api=”cryptocompare.com” realtime=”true”]

21/11/2020 – 01u45
Stijn van DCN

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.