Educatie

HODL strategie (DCA)

Actief in financiële markten handelen kan stressvol en tijdrovend zijn en toch slechte resultaten opleveren. Er zijn echter nog andere mogelijkheden. Zoals veel investeerders, bent u misschien op zoek naar een investeringsstrategie die minder veeleisend is.
cryptostheen 3 min lezen
HODL strategie (DCA)
Inhoudstafel

Wat als u in een bepaalde markt wilt beleggen, maar niet echt weet hoe u moet beginnen? Beter nog, wat zou de ideale manier zijn om een positie op langere termijn op te bouwen? In dit artikel bespreken we een investeringsstrategie die bekend staat als DCA of Dollar Cost Averaging, die een gemakkelijke manier biedt om bepaalde risico's in een positie te verkleinen.

Wat is Dollar Cost Averaging?

Dollar cost averaging verwijst naar de investeringstechniek om op regelmatige momenten vaste bedragen te investeren (bijvoorbeeld $20 per week). Dit is een strategie die wordt gebruikt door beleggers die de invloed van volatiliteit op hun belegging willen verminderen en daarom hun risico's willen verkleinen.

De term, vaak afgekort als DCA, werd bedacht omdat een dergelijke strategie het potentieel opent om de gemiddelde kosten van het totale bedrag aan gekochte activa te verlagen. Als belegger zou u daardoor geleidelijk een positie innemen in plaats van het in één beweging te doen.

Investeren in bitcoin zonder DCA

Voorbeeld
Eric heeft $10.000 om in bitcoin te beleggen en plaatst 1 aankooporder op de koers van bitcoin rond $19.100.

Eric bezit nu 0,5325 BTC.

Investeren in bitcoin met DCA

Voorbeeld
Johanna heeft $10.000 om in bitcoin te beleggen, maar in plaats van al haar bitcoin nu te kopen, beslist ze om - verspreid over 10 maand - maandelijks $1000 aan bitcoin aan te kopen.

Hypothetisch
Binnen 10 maand na een volatiele koers en zowel hoogtes als laagtes gemaakt te hebben, bezit Johanna 0,8323 BTC.

Terwijl beide voorbeelden even veel hadden geïnvesteerd, zal Johanna op het einde van de rit meer activa op haar rekening neergeschreven hebben.

DCA investeringsstrategie op zijn best

Als u enige ervaring hebt met traden, zult u zich snel realiseren dat u de prestaties van uw dollar cost averaging strategie kunt verbeteren door gebruik te maken van enkele eenvoudige tools.

Als u deze route aflegt, koopt u bitcoin telkens wanneer een set eenvoudige technische analysehulpmiddelen u een signaal geven, in plaats van een vast tijdsinterval te hanteren.

Enkele voorbeelden die handelaren kunnen gebruiken om deze strategie te optimaliseren zijn onder meer kopen wanneer BTC een moving average nadert (zoals de 200 MA) en door op zoek te gaan naar ongebruikelijke waardes van oversold (stoch RSI of bollinger bands).

Voordelen bij dollar cost averaging

  • Minder risico om de top te kopen
  • Geen grote investeringen vooraf
  • Meer leertijd (ipv leergeld) om uw activa beter te begrijpen
  • Meer kansen om aan een mooie korting aan te kopen
  • Minder emotionele stress

Nadelen bij dollar cost averaging

  • Vermindert de kans om de bodem te kopen
  • Vraagt meer tijd en geduld
  • Slechtere prestaties in een bullmarkt

Als bijvoorbeeld bitcoin zich in een sterke bullmarkt bevindt, is de beste zet zeker om de volledige aankoop in één keer te doen, aangezien bij de volgende DCA aankoop, de prijs waarschijnlijk hoger zal zijn.

Dit is een groot nadeel van de DCA investeringsstrategie.

Aan de andere kant, hoe weet u echter zeker of bitcoin in een bullcyclus zit? Wat als de prijs net wat kracht heeft getoond en tegen het einde van de maand de hele beweging omhoog terugkeert?

Toelichting: satoshis

Vergelijkbaar met hoe de dollar deelbaar is in 100 eenheden die centen worden genoemd, is een bitcoin deelbaar in 100.000.000 eenheden en elk daarvan wordt een satoshi of sat genoemd. Het kopen van kleine hoeveelheden bitcoin wordt vaak het stapelen van sats - stacking sats - genoemd.

💡
Prijs van 1 BTC delen door 100 miljoen = prijs van 1 sat
1 sat0,00000001 BTC
10 sat0,0000001 BTC
100 sat0,000001 BTC
1000 sat0,00001 BTC
10.000 sat0,0001 BTC
100.000 sat0,001 BTC
1.000.000 sat0,01 BTC
10.000.000 sat0,1 BTC
100.000.000 sat1 BTC
⚠️
De informatie op deze website is louter informatief en geen financieel advies.
Beleggingsacademie - Dutch Crypto News
Een verscheidenheid aan educatieve middelen ontworpen om u te helpen uw kennis en expertise in de wereld van investeren en beleggen op te bouwen.
Delen
Meer van Dutch Crypto News
Een betere wereld met Bitcoin
Educatie

Een betere wereld met Bitcoin

Centrale banken en het systeem van voortdurende geldschepping hebben de afgelopen 100 jaar geleid tot verwoestende oorlogen, inflatie en ongelijkheid in de wereld. Bitcoin en blockchain veranderen alles.
cryptostheen 6 min lezen

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.