Jack Dorsey, de CEO van Twitter, heeft maandag een symbolische weergave van zijn allereerste tweet verkocht in de vorm van een NFT voor meer dan $2,9 miljoen.
De tweet is op 21 maart 2006 gepubliceerd en luidt als volgt:
just setting up my twttr
— jack (@jack) March 21, 2006
Een biedingsoorlog van twee weken tussen Bridge Oracle CEO Sina Estavi en tech-ondernemer Justin Sun zag de prijs stijgen van $500.000 naar de uiteindelijke verkoop van meer dan $2,9 miljoen, waarbij Sina Estavi won met een bod van 1.630 Ether (ETH).
Op 10 maart verklaarde Dorsey dat hij de opbrengst van de verkoop onmiddellijk zou omzetten in Bitcoin (BTC) en alles zou schenken aan GiveDirectly, een organisatie die mensen helpt die in armoede leven in Afrika. Nadat de verkoop was afgerond, twitterde de CEO de transactie.
Sent to @GiveDirectly Africa fund 🌍Thank you, @sinaEstavi. pic.twitter.com/aEZu07auLV
— jack (@jack) March 22, 2021
De veiling vond plaats op de NFT-marktplaats “Valuables” en werd gesloten op 22 maart. Het NFT platform stelt gebruikers in staat om getokeniseerde Twitter-berichten te kopen en verkopen en wordt beheerd door het op blockchain gebaseerde sociale mediabedrijf Cent.
Het platform heeft veel grote namen op de markt zien komen om tweets te verkopen, zoals de NBA, ondernemer Gary Vaynerchuck, de Green Bay Packers van de NFL en Tesla CEO Elon Musk.
John Cleese’s ‘verkoop je een brug’-grap NFT gaat voor meer dan $33.000
De populaire Britse komiek en acteur John Cleese lijkt voor de grap deel te hebben genomen aan de NFT-goudkoorts.
Op 20 maart publiceerde Cleese een video op Twitter waarin hij aankondigde dat hij zijn eerste tokenized collectible zou veilen op NFT-marktplaats OpenSea.
Cleese identificeerde zichzelf als ‘een jonge, onbekende, digitale kunstenaar’ en beschreef de opkomst van NFT’s als een ‘cultureel moment’ dat ‘een brug van het verleden naar de toekomst’ bood.
Met een beroep op het waargebeurde verhaal van de Amerikaanse oplichter die op frauduleuze wijze de Brooklyn Bridge verkocht aan meerdere investeerders (die later door de politie werden verplaatst nadat ze hadden geprobeerd tolhokjes op de brug te bouwen), biedt Cleese aan zijn volgelingen een eenmalige soort NFT aan die zijn zwart-wit digitale krabbel vereeuwigt met de Brooklyn Bridge voor de bescheiden prijs van $69,3 miljoen dollar.
Hello! It is time you meet my alter ego “Unnamed Artist” I’m delighted to offer you the opportunity of a lifetime. I’m selling my 1st NFT. Though bidding starts at 100.00, you can “BUY IT NOW” for 69,346,250.50! https://t.co/Vuyx4trvPE pic.twitter.com/aC4oSVfGHF
— The Unnamed Artist (@JohnCleese) March 19, 2021
Ondanks de agressieve prijsdoelen van Cleese, begon het bieden op het token op 21 maart voor slechts $100, met biedingen dat de prijzen boven $34.000 duwde. De veiling zal eindigen na nog 10 dagen bieden.
In een interview op 19 maart met Vanity Fair merkte Cleese op over NFT’s: “De wereld is terminaal gek geworden.”
PixelPanda NFT’s die worden gebruikt om wilde panda’s te redden
Een nieuw NFT project “PixelPandas” heeft aangekondigd dat het (slechts?) 10% van alle winst zal doneren aan panda-conversaties. Het project zal tokens maken met afbeeldingen van panda’s voor elk van de 1.864 panda’s die in het wild verblijven, en vervolgens de tokens in beperkte tranches veilen op NFT-marktplaats OpenSea.
Een PixelPanda met een 8-bits panda in een beanie werd op 19 maart gekocht voor 0,01 ETH en is opnieuw aangeboden met een vraagprijs van 1 ETH ter waarde van ongeveer $1.700.
De panda-NFT’s worden gecategoriseerd op basis van hun zeldzaamheid, met onderverdelingen als “gewone” panda’s, zeldzame “Kung Fu” en “bamboe” panda’s, en een uiterst zeldzame “Albino”-panda.
Donaties uit de inkomsten van PixelPandas hebben al de adoptie van een wilde panda gefinancierd via het Wereld Natuur Fonds.
De NFT van $69 miljoen dollar
Kunstenaar Mike Winkelmann, ook wel bekend als Beeple, heeft onlangs nog een NFT-kunstwerk verkocht voor een opmerkelijk bedrag van meer dan 69 miljoen dollar. Het kunstwerk, genaamd “Everydays: The First 5000 Days” is een collage van 21.069 x 21.069 pixels. De kunstenaar was al sinds mei 2007 bezig met dit kunstwerk.
De NFT (non-fungible token) versie van het kunstwerk werd op het Ethereum-netwerk geplaatst op 16 februari, en het werd verkocht via Christie’s veiling op 11 maart.
Voor als u niet meer weet wat NFT’s zijn, ze zijn een type cryptocurrency waarbij elke eenheid (token) uniek en onverwoestbaar is. Een niet-vervangbaar token. Het is een verifieerbare eigendom op een cryptocurrency-platform zoals Ethereum. De kern van het verhaal is dat NFT’s alleen worden gebruikt voor digitale kunstwerken die de laatste tijd vaak bizarre prijzen hebben bereikt.
NFT is eigenlijk ontstaan om aan online creaties een waarde toe te kennen. Op het internet is het heel moeilijk om te bewijzen dat je de eigenaar bent van een leuke foto, een leuke tweet of een leuke graphic die iedereen kan zien, kopiëren en delen. Met NFT kan je met 100 procent zekerheid bewijzen dat jij de eigenaar bent. En door het eigendom te verkopen, kunnen digitale kunstenaars ook inkomsten genereren.
Een nieuwe hype onder de superrijken lijkt nu dus officieel in de mainstream te zijn aangebroken.
[mcrypto id=”8446″]
Join ons op Telegram!
Crypto Chat | Nieuws BE & NL
23/03/2021 – 17u30
Stijn van DCN