18 november 2020

Nederland voert verplichte maatregelen in met betrekking tot crypto exchanges

De Nederlandsche Bank (DNB) dwingt cryptogerichte bedrijven om te vragen waarom hun klanten Bitcoin kopen.

De centrale bank van Nederland heeft nieuwe eisen gesteld aan in Nederland gevestigde cryptobedrijven die zich officieel willen registreren.

“Cryptodienstverleners moeten controleren of hun klanten en eventuele eindbegunstigden (UBO's) op een Nederlandse of Europese sanctielijst staan en eventuele treffers rapporteren aan DNB. Risicogebaseerde controles zijn niet toegestaan […] het opvolgen houdt ook in dat instellingen inkomende en uitgaande betalingsoverdrachten moeten controleren.”

De sanctiewet van de bank heeft onder andere lokale bedrijven gedwongen om de opnames van hun klanten te volgen en zelfs om screenshots van hun portemonnee te vragen, volgens een aankondiging door crypto exchange Bitonic.

Bitonic heeft klanten laten weten dat ze nu daarom aanvullende gegevens moeten verstrekken, inclusief het soort wallet dat ze gebruiken. Ze moeten ook verifiëren dat ze de "legitieme" beheerder zijn van het Bitcoin-adres dat ze opgeven om geld op te nemen bij Bitonic. Om dit te doen, moeten ze een screenshot uit hun wallet uploaden of een bericht ondertekenen.

Al deze maatregelen zijn "zeer hinderlijk", benadrukt Bitonic,

“We hebben DNB herhaaldelijk gepleit om deze eis te schrappen, aangezien we deze maatregel niet effectief en onredelijk vinden. Helaas heeft dit geen effect gehad. Nederland is momenteel het enige land in de Europese Unie waar deze verregaande maatregel wordt geëist”.

In april van dit jaar heeft het Nederlandse Ministerie van Financiën, als onderdeel van de implementatie van de vijfde antiwitwasrichtlijn van de Europese Unie, of AMLD5, de Nederlandsche Bank een mandaat gegeven om de cryptocurrency-industrie van het land te monitoren. Destijds waarschuwden experts al dat het ministerie van Financiën zijn autoriteit zou kunnen overschrijden door de instelling aan te wijzen om toezicht te houden op cryptobedrijven.

“Dit is veel meer dan wat de [AMLD5] heeft aangegeven. Deze beoogde manier van toezicht is ongebruikelijk”, zei de Nederlandse advocaat Frank 't Hart destijds.

Bovendien was begin november nog maar één van de 38 Nederlandse cryptobedrijven officieel geregistreerd. Om de situatie te verhelpen stuurde de VBNL zelfs een open brief naar DNB, aangezien de bank na de aankondiging van de nieuwe eis naar verluidt “onbeschikbaar was voor gesprekken”.


18/11/2020 - 21u45
Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram