16 januari 2021

Onzekerheid in de cryptomarkt - hefboomwerking van Bitcoin futures daalt sterk

De hefboomwerking van Bitcoin futures wordt gereset door de wilde prijsschommelingen van deze week, is er terug een piek van angst onder traders?

De hefboomwerking (leverage) die wordt gebruikt op de Bitcoin (BTC) -futuresmarkt is de afgelopen dagen aanzienlijk gedaald. Dit geeft aan dat traders over het algemeen onzeker zijn over waar BTC op korte termijn naartoe gaat.

Bitcoin-handelaren gebruiken nu 'minder' hefboomwerking // Bron: CryptoQuant

Op de Bitcoin futuresmarkt kunnen handelaren tot 125 keer hun aanvankelijk kapitaal lenen om Bitcoin te verhandelen.

Hierdoor kunnen handelaren enorme posities aangaan die vaak veel groter zijn dan het kapitaal dat ze eigenlijk hebben.

Tijdens een trend omhoog hebben traders de neiging hun posities te overbelasten omdat ze anticiperen op grotere opwaartse prijsbewegingen. Maar wanneer de markt schokkerig en extreem volatiel wordt, worden handelaren bang.

Als de hefboomwerking die wordt gebruikt op de Bitcoin futuresmarkt daalt, betekent dit simpelweg dat handelaren minder kapitaal lenen om BTC te verhandelen. Het toont een teken van angst, wat traders waarschijnlijk zal aanzetten om veiligere posities aan te gaan met een lager risico om geliquideerd te worden.

Er zijn een paar redenen waarom traders bang kunnen zijn in de huidige fase van de markt. Ten eerste verwierp Bitcoin het weerstandsniveau van $40.000 na de $42.000 bereikt te hebben. Ten tweede herstelt de Amerikaanse dollarindex (DXY) zich. Ten derde, de hoge verkoopdruk vanuit Azië.

Gisteren en afgelopen nacht was een voorbeeld van een 'goed gespeeld spel'. Opmerkelijk was dat de stijging van de Amerikaanse dollar het momentum gaf en dat traders elke dip bleven kopen.

Als gevolg hiervan nam, ondanks de dalende prijs van Bitcoin, de financieringsgraad van de futuresmarkt consequent toe.

Na een grote shake-out volgt meestal een bullish reversal. Veel traders werden waarschijnlijk uit hun posities geschud tijdens de recente correctie, aangezien deze daalde tot onder $36.000.

De financieringsgraad van de Bitcoin futuresmarkt werd ook kort gereset, wat erop duidt dat het aantal lange contracten na de daling aanzienlijk is afgenomen.

Nu de derivatenmarkt is afgekoeld, is de kans op een opwaartse ommekeer groter. Op korte termijn blijft het belangrijkste weerstandsgebied voor Bitcoin nog steeds $40.000, gevolgd door $42.000.

Grayscale BTC premie // Bron: Bybt.com

De Grayscale BTC (GBTC) -premie is gestegen naar 11,5%, wat wijst op een bullish uptrend. Een niveau dat over het algemeen een koop-moment met meer overtuiging aangeeft, vooral in bullmarkten.

Voorzichtigheid blijft aangeraden met een mogelijke beweeglijke markt van meerdere weken in het vooruitzicht. Met zelfs een klein risico naar beneden toe, maar momenteel ziet het er eigenlijk wel gezond uit.

De informatie op deze website is louter informatief en geen financieel advies.


Join ons op Telegram!
Crypto Chat | Nieuws BE & NL

16/01/2021 - 15u30
Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram