Woensdag werd er het nieuws over een verbod op alle private cryptocurrencies verspreid naar aanleiding van een recent wetsvoorstel voor het parlement van India. Lokale media in het land hebben nu bevestigd met hun overheidsbronnen dat de Indiase overheid andere plannen heeft.
Volgens berichtgeving van een lokale affiliatie van CNN in het land, is de regering van plan om crypto te reguleren en is het voornamelijk bezorgd over het gebruik ervan in de “ondergrondse” economie en voor de financiering van terreur. Een grootschalig verbod is echter niet in de maak.
#Breaking | #Exclusive | Top Government Sources on Cryptocurrency Regulation: There is no ban on #Crypto. A regulation mechanism will be in place so that it’s not misused. #CryptoNews
— News18 (@CNNnews18) November 24, 2021
(Exclusive Input: @manojkumargupta)@maryashakil shares more details with @JamwalNews18 pic.twitter.com/s8LzFXjNgo
Om dit te doen, is de regering van plan om crypto niet als betaalmiddel te erkennen en uitgebreide KYC/AML-vereisten in te voeren bij de verschillende fiat gateways in het land.
“Er zal een strikt mechanisme komen zodat wetshandhavers de herkomst kunnen traceren van cryptocurrencies die worden gebruikt voor illegaal of anti-nationaal werk,” aldus de bronnen van CNN.
In gesprek met CNBC’s Squawk Box Asia zei Avinash Shekhar, co-CEO van cryptobeurs Zebpay, dat ze bij hun eerste gesprekken met de regering een “positief gevoel” hadden.
“De regering heeft veel goede signalen afgegeven. We hebben ongeveer twee weken geleden een ontmoeting gehad met de financiële commissie van het parlement”, zei hij tegen CNBC.
“De boodschap of het signaal die we van de regering krijgen, is dat ze op zoek zijn naar een vorm van regulering – strenge regulering, maar geen volledig verbod.”
Lokale handelaren in India gingen hoe dan ook over tot paniekverkopen, omdat ze dachten dat het verbod uitgebreider zou zijn dan aanvankelijk werd gemeld.
Op WazirX, een Indiase beurs, werd Bitcoin (BTC) op een gegeven moment 15% goedkoper verhandeld voordat het zich herstelde.
Sindsdien is de paniek afgenomen en zijn de prijzen terug vereffent.
Volgens een rapport van Bloomberg plant de regering geen grootschalig verbod, maar zou ze kunnen overwegen om de toegankelijkheid van cryptobeurzen te beperken tot geaccrediteerde beleggers.
Wereldwijd is de prijs van BTC stabiel gebleven rond $58.000, een stijging van ongeveer 2% in de afgelopen 7 dagen volgens gegevens van CoinGecko.