20 december 2021

Parachains gaan officieel van start op het netwerk van Polkadot

Het proces om meerdere blockchains op het Polkadot (DOT) netwerk te brengen, bereikte dit weekend zijn hoogtepunt met Clover Finance en luidde zo de officiële aftrap in van vijf parachains.

De vijf parachains die dit weekend van start zijn gegaan op Polkadot (DOT) - Acala, Astar, Clover (CLV), Moonbeam en Parallel Finance - werden gekozen na een succesvolle veiling. Alles bij elkaar hebben de vijf projecten tijdens de veilingperiode bijna 99 miljoen DOT, met een waarde van ongeveer $2,4 miljard, bijeengebracht. De winnende projecten leasen hun parachain slots, die 96 weken duren.

"De lancering van parachains op Polkadot vertegenwoordigt het hoogtepunt van de oorspronkelijke visie die in 2016 werd geschetst in de Polkadot whitepaper (aka Polkadot Paper)," zei het team van Polkadot in een verklaring.

"De Polkadot Paper schetste de kernfuncties van Polkadot en schetste het ontwerp van een sharded multichain netwerk. Parachains zijn het laatste stuk van de kernfunctionaliteit, zoals geschetst in de paper, om volledig gelanceerd te worden. Hoe Polkadot vanaf hier evolueert is aan de houders van DOT tokens, die alle toekomstige upgrades zullen goedkeuren via het on-chain beleidssysteem (governance) van het netwerk."

De winnende projecten zijn gericht op een aantal verschillende gebruikersdoeleinden, met onder andere gedecentraliseerde financiering en kredietverlening (DeFi). Het idee van parachains is dat elk individueel netwerk verschillende gebruiksprofielen kan ondersteunen, allemaal gekoppeld aan de Relay Chain van Polkadot.

Polkadot netwerkschema // Bron: wiki.polkadot.network

Polkadot is een smart contract blockchain die tot 100 parachains zal hosten. Opgericht door voormalig Ethereum (ETH) CTO Gavin Wood, richt het zich op het mogelijk maken van programmeerbare parachains om met elkaar te communiceren. Parachains worden beveiligd door de centrale hoofdketen van Polkadot, die de Relay Chain wordt genoemd. Parachain slots worden over een periode van 96 weken aan teams geveild.

Ondanks de snelle groei van het aantal publieke blockchains, moet de interoperabiliteit tussen de verschillende netwerken nog volwassen worden. Het verzenden van tokens en gegevens over blockchains heen brengt uitdagingen met zich mee omdat elk project zijn ecosysteem gefragmenteerd is. Hoewel er veel interoperabele bridges zijn ontstaan, worden deze over het algemeen als riskant beschouwd vanwege hun afhankelijkheid van gecentraliseerde processen zoals het verpakken of wrappen van tokens.

Om een betere samenwerking tussen de verschillende netwerken te bevorderen, dwingt Polkadot netwerkoverschrijdende communicatie af op protocolniveau en beveiligt het van nature Layer1 parachains door middel van een proces genaamd gedeelde beveiliging (shared security). Wood sprak over de manier waarop dit model voorgaande problemen oplost en de nieuwe waarde die het creëert voor Web3:

"Dit model is ontstaan vanuit de overtuiging dat de toekomst van Web3 veel verschillende soorten blockchains zal omvatten die met elkaar samenwerken. Net zoals de huidige versie van het internet in verschillende behoeften voorziet, moeten blockchainnetwerken in staat zijn om een verscheidenheid aan diensten te leveren. Parachains lossen dit op."

Tot dusver zijn slechts vijf parachains op Polkadot actief, maar de komende maanden zullen in verschillende delen extra slots worden toegewezen. De volgende reeks veilingen van Polkadot parachains is gepland voor 23 december waarbij de winnaars op 11 maart 2022 worden aangewezen.


Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram