27 februari 2022

Reeds meer dan $10 miljoen in cryptomunten gedoneerd aan Oekraïne tijdens Russische invasie

Oekraïne heeft zaterdag op Twitter een directe oproep gedaan voor donaties in cryptomunten, te midden van de aanhoudende invasie door Russische militaire troepen.

Het officiële account van Oekraïne heeft drie van dergelijke boodschappen gedeeld, hoewel de eerste twee werden verwijderd. De geposte adressen - voor zowel Bitcoin (BTC) als Ethereum (ETH) / USDT - bleven consistent, hoewel de bewoordingen van de oproepen in elke herhaling veranderden. Het is onduidelijk of de berichten opzettelijk werden verwijderd en opnieuw werden geplaatst of dat het meedelen van een wallet een controle activeerde die Twitter heeft ingesteld.

De adressen om te doneren werden ook gedeeld door vice-premier Mykhailo Fedorov zijn geverifieerde Twitter account, evenals in zijn geverifieerd kanaal op Telegram.

Het Oekraïense ministerie van Digitale Transformatie, waaraan Fedorov leiding geeft, bevestigde dat "de communicatiekanalen van het ministerie van Digitale Transformatie van Oekraïne en minister Mykhailo Fedorov veilig zijn. We zijn niet gehackt. Dit zijn officiële standpunten en berichten die we willen delen."

"We proberen bij te dragen aan de overwinning van Oekraïne en de internationale samenleving bewust te maken van wat er in Oekraïne gebeurt. Op alle mogelijke manieren."

De Oekraïense diplomaat Olexander Scherba deelde ook de oproep van het Oekraïense account.

Blockchain data geeft aan dat het BTC-adres een totaal van meer dan 35 BTC heeft ontvangen op het moment van schrijven, met de eerste transactie die werd gepost op 24 februari.

Ruwweg 1.662 ETH is naar het vermelde adres gestuurd. Gegevens van Etherscan geven aan dat er ook donaties zijn gedaan in de vorm van USDT, USDC en verschillende non-fungible tokens.

Toch hebben de berichten zorgen opgeroepen over hun waarheidsgetrouwheid, vooral gezien het feit dat het Russische leger cyberaanvallen heeft uitgevoerd tijdens de invasie. Onder degenen die hun voorzichtigheid uitspraken was Ethereum medeoprichter Vitalik Buterin, die mensen aanspoorde om geen donaties te sturen zonder extra verificatie.

"Er zijn veel hackaanvallen geweest naast deze invasie, dit zou gemakkelijk een hack kunnen zijn," schreef Buterin. "Deze informatieve omgeving is zo vijandig als het maar kan, wees uiterst waakzaam."

Buterin schreef later dat hij zijn bericht had verwijderd, verklarend: "Ik krijg van een paar bronnen bevestiging dat het correct is. Ik verwijder mijn waarschuwing voor nu. Maar blijf waakzaam, wees altijd terughoudend en voorzichtig met het versturen van onomkeerbare transacties met cryptocurrencies."

Elliptic, het blockchain analysebedrijf dat donaties heeft bijgehouden te midden van de invasie, zei op zondagochtend dat er de afgelopen dagen een sterke toename te zien was in het aantal donaties.

Donaties in cryptomunten voor Oekraïne // Bron: Elleptic

De Oekraïense regering en ngo's die steun verlenen aan het leger, hebben sinds het begin $13,7 miljoen ingezameld via duizenden donaties in cryptomunten. Eén organisatie ontving zelfs een donatie ter waarde van $3 miljoen.

De berichten komen nu Russische troepen onder Vladimir Putin dichter bij de Oekraïense hoofdstad Kiev naderen. Volgens berichten zou de Oekraïense president, Volodymyr Zelenskiy, Amerikaanse aanbiedingen om te evacueren hebben afgeslagen.


Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram