11 mei 2022

Terra (LUNA) zakt onder $2 nu UST zich ontkoppeld van de dollar

De prijzen van LUNA en zijn verwante stablecoin TerraUSD (UST) bevinden zich momenteel in een vrije val, nu het hele project lijkt te worden ontmanteld.

Terra (LUNA) is verder ingestort nu de UST stablecoin van het blockchainnetwerk er niet in is geslaagd om zijn koppeling met de dollar te herwinnen. Geruchten dat een door durfkapitaal gesteunde reddingsoperatie is mislukt, hebben de neerwaartse druk op de prijs van LUNA verhoogd.

TerraUSD (UST) is een algoritmische stablecoin die gekoppeld zou moeten zijn aan de Amerikaanse dollar. Een combinatie van verbrandingsmechanismen met het gerelateerde LUNA token wordt verondersteld om het aan zijn koppeling te houden.

De afgelopen dagen is dit mechanisme echter uitgevallen, waardoor beleggers naar de uitgang van de doodsspiraal vluchten. Hoewel de Luna Foundation Guard (FLG), een non-profit organisatie die is opgezet om het ecosysteem van Terra te ondersteunen, afgelopen maandag $1,5 miljard aan activa heeft ingezet om de stablecoin terug te laten keren naar zijn peg, is het niet genoeg geweest. Op dinsdag werd er gemeld dat LFG op zoek is naar meer dan $1 miljard om het project "te ondersteunen".

De ondergang van Terra gaat door

Het LUNA token van de layer1 blockchain is de laatste 24 uur met nog eens meer dan 90% gedaald toen de verkoopdruk ongekende niveaus bereikte. De algoritmische UST stablecoin is ook verder afgedreven van zijn koppeling en bereikte kort dieptepunten van $0,30 voordat het een licht herstel liet zien. LUNA handelt momenteel net boven $1, een daling van meer dan 97% alleen al deze week.

Inspanningen om de koppeling te herstellen hebben de prijs van LUNA ernstig beïnvloed. UST wil zijn koppeling algoritmisch behouden door iedereen toe te staan 1 UST te ruilen voor $1 aan LUNA tokens. Normaal gesproken zou deze algoritmische relatie handelaars aanmoedigen om waarde te halen met arbitrage uit het verschil in prijs tussen UST en Amerikaanse dollars, waardoor het een prijs van rond de $1 zou houden.

Het dubbele tokenmechanisme van het netwerk van Terra houdt UST gewoonlijk binnen 1% van zijn verwachte dollarwaarde. Wanneer UST echter aanzienlijk onder de dollarkoers daalt, produceert de algoritmische relatie meer LUNA tokens die handelaars op de open markt moeten verkopen om winst te maken op hun transacties. Als de koers van UST niet wordt hersteld, kan de toevloed van LUNA tokens een doodsspiraal veroorzaken die de prijs voortdurend omlaag drijft totdat de koers van UST wordt hersteld.

Als reactie op de steile daling van LUNA, kwam Terraform Labs CEO Do Kwon op woensdag met een verklaring om de community toe te spreken en de volgende stap van het bedrijf te schetsen. "Voordat er iets anders gebeurt, zal de enige weg voorwaarts zijn om de voorraad van stablecoins te absorberen die wil uitstappen voordat UST kan beginnen met herstellen. Er is geen weg omheen.", verklaarde Kwon, verwijzend naar het onevenwicht tussen het circulerende aanbod van UST en de sterk verlaagde marktkapitalisatie van LUNA. Om het proces van het terugbrengen van het aanbod UST tot onder de marktwaarde van LUNA te helpen versnellen, heeft Kwon een nieuw voorstel onderschreven dat de verbranding van de muntcapaciteit van UST en LUNA zal verhogen van het huidige tempo van $293 miljoen tot $1,2 miljard.

LUNA is niet het enige token uit het ecosysteem van Terra dat de afgelopen 24 uur extreme verliezen heeft geleden. De tokens van top Terra DeFi protocollen zoals Anchor (ANC) en Astroport (ASTRO) zijn ook gekelderd met ongeveer 80%. Volgens blockchain analyseplatform DeFiLlama is de totale waarde die in Terra DeFi protocollen zit opgesloten met bijna 90% gedaald van $29,65 miljard op 5 mei naar $3,75 miljard vandaag.

Gisteren leek het LUNA token van Terra zich te stabiliseren rond $30 terwijl geruchten over een reddingsoperatie de ronde deden op sociale media. Volgens deze geruchten zouden verschillende durfkapitaalbedrijven, waaronder Jump Capital en Alameda Research, $2 miljard verstrekken om UST te "redden" en te helpen zijn koppeling met de dollar te herwinnen.

Een meer recente tweet van een onderzoeker geeft echter aan dat de fondsenwerving uit elkaar zou kunnen zijn gevallen. Of dit gerucht waar is, is nog niet bevestigd. Toch, in het licht van de voortdurende ineenstorting en het afnemende vertrouwen in LUNA en UST, lijkt het waarschijnlijk dat eerdere geldschieters koudwatervrees krijgen wanneer hen wordt gevraagd om nog meer geld te investeren om het ecosysteem van Terra overeind te helpen.


Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram