18 april 2022

Toezichthouders in Portugal verlenen eerste cryptolicentie aan bank

De in Portugal gevestigde Bison Bank heeft van de centrale bank van het land het groene licht gekregen om als virtual asset service provider (VASP) te opereren.

De aankondiging maakt Bison de eerste bank die goedkeuring van de toezichthouder krijgt om crypto bewarings- en handelsdiensten aan te bieden, bevestigden lokale verslaggevers. Bison Digital Assets zal een volledige dochteronderneming van Bison Bank blijven.

Banco de Portugal heeft zijn lijst van dienstverleners van virtuele activa bijgewerkt door Bison Digital Assets toe te voegen als vijfde gelicentieerde crypto exchange van het land.

Het bedrijf is nieuw opgericht om te opereren onder Bison Bank, dat volledig in handen is van een Chinese privé vermogensbeheerder gevestigd in Hongkong, en zal cryptodiensten aanbieden aan vermogende klanten.

Portugal staat bekend als een cryptovriendelijk land en belastingparadijs.

Inkomsten uit cryptomunten blijven vrijgesteld van btw en vermogenswinstbelasting, tenzij ze afkomstig zijn van professionele handelsactiviteiten.

De Portugese regering heeft een werkgroep gevormd van publieke en private entiteiten samen met experts om een nationaal plan voor de integratie van blockchains te formuleren.

Portugal zal zijn toekomststrategie in juni bekendmaken

De regering verwacht dat deze strategie tegen het einde van de maand voor raadpleging zal worden vrijgegeven en dat de definitieve versie in juni zal worden gepubliceerd.

In april 2020 stelde het land plannen op om Technologische Vrije Zones (ZLT's) te creëren, gebieden waarin bedrijven producten en diensten kunnen testen, waarbij het land schetste dat het keek naar het testen van blockchaintechnologie als onderdeel van zijn digitale transformatieplan.

Valentin Sotov, een ontwikkelaar, ziet Portugal ook als een belangrijke cryptomarkt. Sotov, een vluchteling uit Oekraïne, werkt aan een op crypto gebaseerd metaverse videospel genaamd Amber. Hij zei dat Portugal "een grote kans biedt voor ons product omdat we met veel mensen uit de informaticasector op één plek kunnen werken".

Portugal is gastheer van de jaarlijkse Web Summit, een belangrijke conferentie voor opkomende technologieën en informele samenkomsten om over de crypto-industrie te spreken.

Portugese ondernemers hebben een klein aantal particuliere crypto start-ups opgericht, met een waarde van bijna €1 miljard. Anchorage Digital, een bank voor digitale activa met kantoren in het noorden van Portugal, heeft een Portugese oprichter.

Vorig jaar classificeerde de centrale bank de Portugese handelsbeurzen Criptoloja en Mind the Coin ook als dienstverleners van virtuele activa. Er zijn momenteel vijf virtual asset service providers (VASP's) die op de website van de centrale bank staan vermeld.


Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram