Een belangrijke mijlpaal in Bitcoin mining is bereikt, zoals benadrukt door Julio Moreno, head of research bij CryptoQuant, in een recente post. Deze prestatie draait om de 'hashcoin', een meeteenheid die de dagelijkse hashrate aangeeft die nodig is om 1 BTC te genereren.
De hashrate geeft de rekenkracht aan die miners bijdragen aan het Bitcoin netwerk, meestal gemeten in exahashes per seconde (EH/s). Onlangs bereikte de totale hashrate een recordhoogte, met een gemiddelde van 638 EH/s in de laatste week van april.
De consistente bloktijd van de Bitcoin blockchain, die is ingesteld op ongeveer 10 minuten per blok, is een fundamenteel kenmerk. Dit constante tempo is van vitaal belang voor het handhaven van een stabiele groei en voorspelbare inflatie van bitcoin, mogelijk gemaakt door miners die blokbeloningen ontvangen voor het oplossen van blokken.
Ondanks stijgingen in hashrate, blijft de blok-oplossnelheid van miners op de lange termijn relatief constant. Extra rekenkracht versnelt aanvankelijk de verwerving van beloningen, maar de daaropvolgende tweewekelijkse moeilijkheidsaanpassingen (Bitcoin difficulty rate) doen deze winst teniet, waardoor de uitgiftesnelheid stabiel blijft.
For the first time in history a miner needs more than 1EH/s of hash power to produce ONE Bitcoin per day.
— Julio Moreno (@jjcmoreno) April 26, 2024
Hashcoin: 1.13 EH/s pic.twitter.com/6tBVqBMalF
Met een stijgende hashrate moeten individuele miners hun rekenkracht evenredig schalen om concurrerend te blijven. Als gevolg hiervan is de hashcoin, die deze trend weerspiegelt, samen met de recente ATH in hashrate gestegen.
De recente piek in de hashcoin wordt toegeschreven aan de vierde halvering van Bitcoin. Halvings vinden ongeveer elke vier jaar plaats, waarbij block rewards worden gehalveerd om de inflatie actief te verminderen. Bijgevolg hebben miners nu meer dan 1,13 EH/s nodig om dagelijks één BTC te delven, wat de verminderde uitgiftesnelheid na de halvering weerspiegelt.