Bij dergelijke scams gebruiken bekende mensen hun invloed op sociale media om een cryptomunt aan te prijzen en zo de waarde ervan te beïnvloeden, terwijl ze een massale verkoop van hun eigen bezittingen van de munt plannen rond een ‘opgepompte’ prijs.
Een populaire online persoonlijkheid Ben Phillips is ontmaskerd als medeplichtige in een dergelijke pump en dump scam. De cryptocurrency in kwestie is Safemoon (SFM), een altcoin project op de Binance Smart Chain (BSC), zoals YouTuber Stephen Findseisen, beter gekend als Coffeezilla uitlegde in zijn op 13 april gepubliceerde video. Het verhaal werd Findeisen ter ore gebracht door een informant.
Phillips, de voormalige chief van het marketingteam van Safemoon die nu een kanaal op YouTube runt, beweerde in het openbaar dat hij bullish was en “diamanten handen” had en spoorde vervolgens zijn 750.000 volgers op Twitter aan om “de dip te kopen”. Achter de schermen verkocht hij de munt echter tegen een te hoge prijs, waarmee hij miljoenen dollars verdiende.
Het plan ontrafelt
Hoewel er geen vernietigend bewijs kon worden gevonden op zijn Twitter alleen, lekte Phillips wel het adres van zijn crypto wallet toen hij zijn volgers uitnodigde om “hem Starbucks te kopen”. Dit bleek een fout te zijn van zijn kant, omdat het iedereen in staat stelde zijn transacties nauwkeurig te onderzoeken.
Volgens de gedetailleerde analyse van Findeisen:
“Als we uiteenzetten wanneer Ben verkocht en hoeveel hij verkocht, zien we dat hij zelfs in het begin van Safemoon, toen hij voor het eerst toetrad, zo snel mogelijk zijn tokens wilde dumpen. De grootste dump was in april, terwijl hij op zijn meest bullish leek te zijn.”
Om zijn punt te bewijzen heeft Findeisen ook een grafiek gemaakt die het verkoopgedrag van Phillips over de tijd heen laat zien.
“Hij zegt bijvoorbeeld “F*CK LOOSE HANDED #SAFEMOON #DOGE WHALES” op 29 maart, zelfs als hij op het punt staat om in april te beginnen aan een verkoopgolf voor ongeveer $8,8 miljoen. Deze publieke houding van denken dat de munt omhoog ging, terwijl hij in het geheim aan het verkopen was, zal zijn gedragspatroon vormen,” legde Findeisen uit.
Verder somde de YouTuber de screenshots op van alle tweets waarin Phillips soortgelijke uitspraken had gedaan, gerangschikt op datum, samen met gedetailleerde informatie over de verkopen en zelfs relevante BSC scans die alle details van zijn transacties laten zien.
Tot slot sloot Findeisen de analyse af met de berekening van de enorme rijkdom die Phillips vergaarde dankzij de zwendel:
“Ben kocht Safemoon op Pancakeswap voor een totaal van $4 miljoen, terwijl hij $16 miljoen verkocht. Het netto, volgens onze berekeningen, was dat Ben ruwweg $12 miljoen winst maakte op Safemoon.”
Het is vermeldenswaardig dat bijna een jaar geleden, DutchCryptoNews verslag deed van de waarschuwingen van analisten over Safemoon dat het mogelijk een pump en dump munt zou zijn, ondanks het feit dat het team het aanprijst als een gedecentraliseerd financieel (DeFi) token dat omhoog zou schieten in prijs.
Begin maart kondigde de vice president Charles Karony aan dat hij zijn functie neerlegde, onder verwijzing naar zijn wens om “terug te keren naar de universiteit en studies af te ronden”. In een reeks tweets prees Karony het team en de hele Safemoon community voor hun prestaties.
Interessant is dat de aankondiging van Karony kwam na de indiening van een rechtszaak tegen Safemoon en zijn beroemde promotors uit Californië, waarin zij beschuldigd worden van online zwendel met betrekking tot de Safemoon tokens.