De uitgever van XRP tokens is in het regelgevende vizier terechtgekomen vanwege hun vermeende illegale distributie.
Rechtszaak voor Ripple
Ripple wordt geconfronteerd met een rechtszaak van de Amerikaanse autoriteiten vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij de illegale uitgifte en distributie van XRP tokens, meldde de officiële publicatie.
In aanklachten die vandaag zijn ingediend bij de federale districtsrechtbank in Manhattan, beweert de commissie dat het XRP token is geclassificeerd als een ‘security’ (beleggingsfonds) en beschuldigt Ripple en de twee leidinggevenden ervan meer dan $1,3 miljard op gehaald te hebben via een ‘niet-geregistreerd, doorlopend aanbod van digitale activa-effecten’ aan investeerders sinds 2013. De SEC beweert verder dat Ripple XRP heeft gedistribueerd voor “arbeids- en marktmakende diensten” en dat Garlinghouse en Larsen hun persoonlijke XRP verkopen, geschat op $600 miljoen, niet hebben geregistreerd.
“Deze acties hebben potentiële kopers de juiste informatie ontnomen over de activiteiten van XRP en Ripple en andere belangrijke langdurige bescherming die fundamenteel is voor ons robuuste openbare marktsysteem”, zegt Stephanie Avakian, directeur van de Enforcement Division van de SEC.
Volgens voorschriften van de SEC moeten individuen en cryptobedrijven hun aanbiedingen registreren bij de commissie of onder een vrijstelling als ze in aanmerking komen als effecten. Welke tokens kwalificeren als effecten, blijft echter een uiterst omstreden onderwerp. De crypto-industrie wacht al lang op duidelijkheid van de SEC of nieuwe wetgeving over dit onderwerp.
Ondertussen zei de SEC dat Garlinghouse en Larsen XRP niet hebben geregistreerd toen het diende als een investering in Ripple en om het de oprichters persoonlijk te verrijken. De firma en haar twee leiders kunnen te maken krijgen met kwijtschelding van hun winsten en burgerlijke sancties.
Het nieuws van de komende SEC-rechtszaak brak gisteren uit en veroorzaakte een scherpe daling van de prijs van XRP – op het moment van publicatie wordt het token gewaardeerd op $0,42, na een daling van meer dan 20% sinds het nieuws de ronde ging.
Als de rechtszaak wordt aangespannen, zal het één van de langstlopende vragen in de cryptocurrency-sector doen herleven: hoeveel profiteert Ripple van XRP en met welk doel controleert het zijn token?
Als zodanig heeft het in San Francisco gevestigde bedrijf de afgelopen jaren afstand genomen van XRP na de eerste lancering en distributie van het token in 2012. Hoe dan ook, Ripple heeft nog steeds meer dan 50 miljard XRP om op de open markt te verkopen en zijn activiteiten te financieren.
Garlinghouse en Larsen bezitten ook elk een aanzienlijk deel van XRP, waarbij waarnemers uit de sector beweren dat een dergelijk aandeel niet als volledig “gedecentraliseerd” kan worden aangemerkt, aldus een financiële publicatie van Fortune.
[cryptocurrency_widget type=”button-link” template=”inverted” color=”black” assets=”XRP~USD” url=”https://dutchcryptonews.com/coins/xrp/” target=”_self” markup=”{logo} {name} {price_to}” api=”cryptocompare.com” realtime=”true”]
23/12/2020 – 04u00
Stijn van DCN