17 maart 2022

Amerikaanse Federal Reserve verhoogt rentevoet met 25 basispunten

Het vooruitzicht van een hogere rente heeft gewogen op Bitcoin (BTC) en andere risicovolle activa.

In een breed aangekondigde en verwachte stap zei de Amerikaanse Federal Reserve dat het de referentie voor de rentevoet met een kwart procentpunt zal verhogen naar een niveau tussen 0,25% en 0,5% van het huidige tarief van bijna nul. Het is de eerste keer sinds december 2018 dat de centrale bank van de Verenigde Staten haar benchmark verhoogt.

"De inflatie blijft hoog, als gevolg van onevenwichtigheden in vraag en aanbod in verband met de pandemie, hogere energieprijzen en bredere prijsdruk," zei de Fed in een verklaring.

"De implicaties voor de Amerikaanse economie zijn hoogst onzeker, maar op korte termijn zullen de invasie en aanverwante gebeurtenissen waarschijnlijk extra opwaartse druk op de inflatie creëren en zwaar wegen op de economische activiteit."

De Fed kondigde ook aan dat ze haar balans zal verkleinen "tijdens een aanstaande bijeenkomst". Er werd niet gespecificeerd of dat tijdens de volgende vergadering in mei zal gebeuren.

De renteverhoging, goedgekeurd door het Federal Open Market Committee, komt er nadat de alom getraceerde consumentenprijsindex (CPI) in februari is versneld tot het hoogste niveau in 40 jaar van 7,9%, waarbij veel economen voorspellen dat de inflatie nog steeds niet zijn hoogtepunt heeft bereikt. Op dinsdag meldde het Amerikaanse ministerie van arbeid dat de producentenprijsindex (PPI) in februari met 10% is gestegen tot een historisch hoogtepunt.

Cryptohandelaars hielden wereldwijd de beleidsverklaring van de Fed nauwlettend in de gaten. Het vooruitzicht van wat een langdurige reeks renteverhogingen of balansverlagingen of beide zou kunnen zijn, is een obstakel geweest voor de groei van digitale activa, met name voor de prijs van Bitcoin (BTC).

"Ik zou zeggen dat de markt niet gaat reageren op de renteverhoging, maar waarschijnlijk zeer scherp zal reageren op alles wat gezegd wordt in de verklaring of meer waarschijnlijk, de persconferentie, die wijst op een verandering in het plan om met de kwantitatieve versoepelingen te stoppen of het begin van kwantitatieve aanscherping," zei Bob Laccino, hoofdstrateeg bij Path Trading Partners en co-portfoliomanager bij Stock Think Tank, voordat de Fed haar aankondiging deed.

"Aandelenmarkten hebben niet de neiging om zo vaak of zo veel te lijden tijdens de cycli van renteverhogingen en aangezien de correlatie van BTC en de Nasdaq nog steeds erg sterk blijft, zou ik hetzelfde verwachten voor cryptocurrencies in het algemeen," zei Laccino.

Bitcoin (BTC) handelde onder de $40.000 nadat het besluit was aangekondigd, nog steeds binnen het bereik van afgelopen tijd. Maar de cryptomunt is erin geslaagd om de handelsdag af te sluiten boven dit niveau.

Handelaars keken waarschijnlijk of commentaar van de Fed "dovish" of "hawkish" zou zijn, twee termen die worden gebruikt om een ofwel voorzichtige of meer agressieve weg vooruit door de Fed te beschrijven. De CME FedWatch Tool laat zien dat traders gelijk verdeeld zijn over de vraag of de centrale bank tijdens de vergadering in mei zal kiezen voor een verhoging met 25 of 50 basispunten, wat de rente tot 1% zou kunnen brengen.

Naast het beleidsbesluit en de verklaring van woensdag heeft de Fed ook haar economische kwartaalprognoses en haar "dot plot" met de verwachtingen voor de Fed funds rate, de rente die banken elkaar 's nachts betalen, bekendgemaakt.

De mediane verwachting is nu dat de rente in 2022 met zeven verhogingen van 25 basispunten zal worden verhoogd, waardoor de rente van het fonds op 2,8% zou uitkomen. Dat is ongeveer 100 basispunten hoger dan drie maanden geleden werd verwacht.

De leden van het comité voorspellen ook een veel tragere groei van het bruto binnenlands product (bbp) voor 2022 dan wat zij eerder voorspelden. Zij zien nu een groei van 2,8%, tegen 4% in december.


Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram