8 oktober 2021

Amerikaanse toezichthouder keurt ETF van "revolutionaire Bitcoin (BTC) bedrijven" goed, met onder andere Tesla en Twitter

De nieuwe ETF van Volt Equity (BTCR) zal beleggers blootstelling geven aan een reeks bedrijven zoals MicroStrategy (MSTR) en Square (SQ) die Bitcoin bezitten.

Terwijl de crypto-industrie vol spanning wacht op de goedkeuring van een Bitcoin ETF in de Verenigde Staten door de Securities and Exchange Commission (SEC), heeft de toezichthouder een nieuwe stap in die richting gezet door een fonds genaamd de 'Volt Bitcoin Revolution ETF' goed te keuren.

Het cryptofonds wordt beheerd door het in San Francisco gevestigde Volt Equity en zal beleggers in de detailhandel blootstelling bieden aan Bitcoin door een portefeuille te creëren van "Bitcoin Revolution Companies" die een aanzienlijke hoeveelheid van de cryptocurrency op hun balansen hebben.

In zijn eerste aanvraag, ingediend in juni, zei Volt dat 25% van de activa van het fonds zou bestaan uit aandelen in MicroStrategy, een bedrijf in beveiligingssoftware dat grote hoeveelheden Bitcoin heeft gekocht. Maar in een interview zei Volt oprichter Tad Park dat dat percentage iets lager zou kunnen zijn wanneer het fonds, dat zal handelen onder de ticker BTCR, in de komende weken genoteerd wordt aan de New York Stock Exchange.

Park voegde eraan toe dat het fonds zal bestaan uit aandelen in ongeveer 30 bedrijven waaronder Tesla, Square, Coinbase en PayPal. Hij zei ook dat Volt heeft besloten om Twitter op te nemen, dat onlangs fooien met Bitcoin onderdeel van zijn platform heeft gemaakt, en Bitcoin miningbedrijven zoals Marathon die het activum ook in hun bedrijfskas houden.

Park zei dat het Bitcoin Revolution Fund minder volatiel zal zijn dan een op crypto gerichte ETF, omdat een duik in de prijs van BTC geen grote invloed heeft op de aandelen van bedrijven als Tesla of PayPal. Net als andere ETF's zijn de kosten van het Volt fonds bescheiden, bestaande uit een jaarlijkse beheervergoeding van 0,85%.

Hoewel het groene licht van de SEC voor het Volt fonds nog ver verwijderd is van de goedkeuring van een echte Bitcoin ETF, suggereert het dat de harde aanpak van de toezichthouder tegen Bitcoin enigszins aan het verzachten is.

"Een jaar geleden zou een ETF als deze niet mogelijk zijn geweest," zei Park. "We hopen dat dit een barst in de dam is."

Ondertussen blijven andere investeringsbedrijven zoals cryptogigant Grayscale, die jaren hebben gespendeerd aan het aanvragen van een Bitcoin ETF, ongeduldig wachten. Nadat SEC voorzitter Gary Gensler in augustus signaleerde dat het agentschap klaar was om zo'n ETF goed te keuren - maar alleen één die bestaat uit Bitcoin futures - de Grayscale CEO Michael Sonnenshein zei dat zo'n stap verwant zou zijn aan "het ene kind bevoordelen boven het andere."

In het verleden heeft de SEC Bitcoin ETF-aanvragen afgewezen uit bezorgdheid dat de onderliggende markt voor Bitcoin zou kunnen worden gemanipuleerd - een bezorgdheid die niet zou worden weggenomen door alleen ETF's goed te keuren die zijn gekoppeld aan Bitcoin futures, aangezien de prijs van futurescontracten is gekoppeld aan de prijs van het onderliggende activum.

Eén theorie voor het signaal van Gensler dat de SEC een Bitcoin futures ETF eerder zou goedkeuren dan een spotmarkt ETF is dat het eerstgenoemde type product onder een andere wet valt die investeerders extra bescherming biedt.


08/10/2021 - 02u00
Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram