14 januari 2021

Belangrijkste effectenregelgever van Japan zegt dat XRP geen beleggingsfonds is

De Japanse FSA, de effectenregelgever van het land, heeft bevestigd dat het XRP als een cryptocurrency beschouwt en niet als een security.

Dit is de eerste keer dat het Japanse Financial Services Agency (FSA) rechtstreeks commentaar geeft op de juridische status van XRP.

De vraag is recentelijk opnieuw relevant geworden in het licht van de aanklacht van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission tegen Ripple Labs waarbij het bedrijf zich bezighield met de verkoop van XRP en dus met name niet-geregistreerde effecten.

"FSA beschouwt XRP als een cryptocurrency op basis van definities van de Payment Services Act", vertelde de Japanse toezichthouder. "FSA onthoudt zich van het maken van opmerkingen over de reactie van andere autoriteiten."

Vorige maand publiceerde het Nomura Research Institute een rapport waarin stond dat volgens de wet een "algemeen aanvaarde interpretatie" is dat XRP een cryptovaluta is en geen beleggingsfonds.

Kort daarna publiceerde Ripple's investeerder en zakenpartner SBI Holdings, onder verwijzing naar dat rapport, een persbericht waarin stond dat XRP geen beleggingsfonds is in Japan. Het citeerde geen directe opmerkingen van de FSA.

Volgens de Japanse Payment Services Act is een digitaal activum een cryptocurrency of "virtuele valuta" wanneer het wordt gebruikt als betaalmethode voor een niet-gespecificeerde persoon en wanneer het niet als fiatvaluta wordt vernoemd.

De term 'virtuele valuta' zoals die in deze wet wordt gebruikt, is elke activa die in Japanse yen of een andere vreemde valuta wordt uitgedrukt.

Het Britse ministerie van Financiën beschouwt XRP ook niet als een beleggingsfonds. Het beschouwt het digitale activum als een "uitwisselingstoken".

"Tokens die voornamelijk als ruilmiddel worden gebruikt - dit omvat ook algemeen bekende crypto-activa zoals Bitcoin, Ether en XRP", zei het ministerie van Financiën in een document dat vorige week werd gepubliceerd over de regelgeving.

Natuurlijk betekent de FSA-bepaling niet veel voor Ripple's dreigende gevecht met de SEC. Maar het geeft wel weer hoe regeringen over de hele wereld uiteenlopende standpunten innemen over het reguleren van digitale activa zoals XRP.

Historische prijsgrafiek van XRP // Bron: Coingecko

Binnen minder dan een maand nadat de SEC een rechtszaak had aangespannen tegen Ripple, Garlinghouse en medeoprichter Chris Larsen, zijn cryptobedrijven over de hele wereld onder druk komen te staan om XRP uit hun aanbod te schrappen. De prijs van XRP is sinds de aankondiging van de rechtszaak met meer dan 35% gedaald. Het wordt momenteel verhandeld onder $0,30 per token.


14/01/2021 - 08u30
Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram