Bitcoin Amsterdam was een populair evenement in een symbolische stad.
Al lange tijd hoopte de Europese Bitcoin community op een inclusief evenement dat over Bitcoin (BTC) ging zonder nieuwkomers af te schrikken. Een Bitcoin-only evenement met niet te technische talks en panels, toegankelijk voor een niet-deskundig publiek, ontbrak in Europa, en Bitcoin Amsterdam kwam hier voor het eerst aan tegemoet.
Amsterdam is het Europese symbool van vrijheid: Softdrugs worden gedoogd en sekswerkers zijn gelegaliseerd. Daarom is de hoofdstad van Nederland een voorwerp van toerisme vanuit het hele continent. Het is een ideale locatie om te praten over een instrument dat doordrenkt is van de libertarische cultuur.
Hier zijn enkele lessen die het onthouden waard zijn na mijn deelname aan de conferentie waar de meest briljante Bitcoiners, uit heel Europa en daarbuiten, voor 3 dagen leren, elkaar onderwijzen en inspireren.
Het Lightning Network: de toekomst is er al
Er wordt vaak op gewezen dat het Lightning Network nog experimenteel is. Toegegeven, het protocol is pas vier jaar operationeel en de hoeveelheid ontwikkeling die het kenmerkt is typisch voor technologieën in een evolutionaire fase, maar vandaag kan worden gezegd dat Lightning goed werkt voor het beoogde doel.
Op Bitcoin Amsterdam was het mogelijk om alles in BTC – eten, drinken, alcohol en gadgets – te kopen via Lightning. Handelaren kregen de Lightning wallet van IBEX Mercado – de betalingssponsor van de conferentie – waarmee iedereen kon kiezen of ze in euro’s of in sats wilden betalen. Veel deelnemers gebruikten Zeus, één van de populairste Lightning wallets, om hun smartphone te verbinden met hun Lightning node. Anderen gebruikten Blue Wallet, Muun Wallet, Wallet of Satoshi of Phoenix. Het resultaat was dat gedurende de drie dagen van de conferentie aankopen en verkopen in sats een totale waarde van 1,56 BTC (of 156,8 miljoen sats) bereikten met bijna 4.000 transacties.
Dit was zonder storingen. Lightning betalingen werkten, net zo snel als betalingen met een traditionele betaalkaart. En voor de liefhebbers van fysieke kaarten kregen de deelnemers bij de ingang een prepaidkaart met satoshis, waarmee via contactloze NFC kon worden betaald.
Door toespraken en panels bij te wonen kon een patroon worden onderscheiden. Bitcoin wordt al lang gebruikt als vrijheidsinstrument: Vrijheid van betalingen en meningsuiting, vrijheid van de schuldenspiraal, van de effecten van verkeerde informatie en van onderdrukkende regimes.
Bitcoin biedt vrijheid van betaling en meningsuiting
De eerste grote organisatie die in 2011 betalingen met BTC accepteerde voor donaties was WikiLeaks. Dit is de website waarmee de Australische journalist Julian Assange, naast duizenden andere documenten en oorlogsmisdaden van het Amerikaanse leger in Irak, onthulde. Alsook een beruchte video waarin Amerikaanse soldaten schaamteloos burgers doden. Vandaag staat Assange concreet voor uitlevering aan de Verenigde Staten na jaren van moddergooien in de media, schijnprocessen en onmenselijke detentie.
Na het vrijgeven van de video hadden de grote betalingsnetwerken – Visa, Mastercad en PayPal – hun dienst aan WikiLeaks geweigerd en was Bitcoin dus het onmiddellijke alternatief geworden.
Op Bitcoin Amsterdam sprak zijn vrouw Stella Assange:
“Bitcoin probeert censuur te bestrijden op een heel vergelijkbare manier als hoe WikiLeaks het deed, met behulp van cryptografie. Julian was een ongelooflijke pionier en veranderde de manier waarop journalistiek werd bedreven. Julian was een cypherpunk, een cryptograaf en begreep dat mainstream nieuwsredacties geen idee hadden hoe ze hun bronnen moesten beschermen als ze op het internet werkten.”
Bitcoin biedt vrijheid van de schuldenspiraal
In een lezing legde Greg Foss uit hoe de huidige economie in wezen oplichterij is. Om het duurzaam te maken, zei hij, zou het BBP van de wereld met 12% per jaar moeten groeien. Door niet in dat tempo te groeien, worden we gedwongen meer schulden aan te gaan en dat verhoogt de rente, waardoor het vereiste groeitempo nog hoger wordt. Volgens Foss is de schuldenspiraal waarin we leven een echt Ponzi scheme en is Bitcoin de beste manier om er vanaf te komen.
Bitcoin biedt vrijheid van de gevolgen van misinformatie
In het panel “Het mediaprobleem van Bitcoin” zei Jemima Kelly – een columniste van de Financial Times die bekend staat om haar vele artikelen tegen Bitcoin – dat “Bitcoin niet kan worden gescheiden van crypto, dus is het niet schaars”, en dat het niet kan worden beschouwd als de standaard omdat “er cryptocurrencies zijn met betere kenmerken: Monero, bijvoorbeeld, is meer privé.” Beide beweringen zijn betwist – de eerste onlangs, in reactie op een artikel van Kelly, en de tweede al in 2020 door Giacomo Zucco.
Gelukkig is Bitcoin niet afhankelijk van wat er over geschreven wordt. Het heeft geen last van externe propaganda zoals milieubezwaren. In tegenstelling tot andere cryptomunten – die door hun gecentraliseerde aard een beroep moeten doen op de publieke opinie om te gedijen – negeert Bitcoin de angst, onzekerheid en twijfel (FUD) verspreidt door de mainstream media en gaat verder, blokje voor blokje, en negeert het achtergrondlawaai.
Bitcoin biedt vrijheid van onderdrukkende regimes
Tot slot interviewde Alex Gladstein tijdens het evenement Leopoldo López, leider van de Venezolaanse oppositie tegen het communistische regime van Nicolás Maduro. López legde uit:
“Het gebruik van Bitcoin is voor veel mensen een luxe … één van de vele keuzes. Op plaatsen als Venezuela – waar de overgrote meerderheid van de bevolking geen bankrekening heeft en geen toegang heeft tot een alternatief – is het een alternatief dat mensen kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot financieringen en geldoverdrachten.”
Volgens gegevens die tijdens het panel werden getoond, bezat in 2021 meer dan 10% van de Venezolaanse bevolking cryptomunten.
Als u op zoek bent naar het beste wat de Bitcoin community te bieden heeft, overweeg dan om kaartjes te kopen voor Bitcoin 2023, dat van 18 tot 20 mei in Miami wordt gehouden.