Nieuwe gegevens over de wereldwijde activiteit van Bitcoin miners, die onlangs zijn vrijgegeven door het Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF), suggereren dat China opnieuw is opgedoken als één van ‘s werelds toonaangevende hubs voor cryptominers.
Het onderzoek, verkregen in samenwerking met mining pools BTC.com, Poolin, ViaBTC en Foundry, onthult hoe China nu op de tweede plaats staat achter de Verenigde Staten, bijna een jaar nadat de Chinese regering hard optrad tegen grote binnenlandse operaties.
Gegevens wijzen op verdoken miningactiviteiten
China heeft zich opnieuw opgeworpen als een belangrijk centrum voor Bitcoin miners en staat nu aan de leiding met een capaciteit van 21,1%, gevolgd door Kazachstan (13,22%), Canada (6,48%) en Rusland (4,66%). De VS heeft zich ondertussen stevig gevestigd als leider met een aandeel van 37,84% van de totale hashing snelheid.
Gegevens met betrekking tot de totale wereldwijde hashrate van Bitcoin – de totale rekenkracht van het netwerk – werden geregistreerd voor de periode september 2021 tot januari 2022.
Het laatste onderzoek van de CCAF suggereert dat een opleving in de hashrate van China het resultaat is van clandestiene operaties – wat resulteerde in een plotselinge stijging naar 30,47 exahashes per seconde (EH/s) in september 2021.
“Toegang tot elektriciteit buiten het netwerk en geografisch verspreide, kleinschalige activiteiten behoren tot de belangrijkste middelen die verdoken miners gebruiken om hun activiteiten voor de autoriteiten te verbergen en het verbod te omzeilen,” merkt het onderzoek op.
In mei vorig jaar begon de Chinese overheid een administratieve organisatie op kabinetsniveau, door verschillende provincies in het hele land op te dragen zich voor te bereiden op het volledig stopzetten van alle miningactiviteiten.
Een maand later werd de voormalige mining hotspot Qinghai, een provincie in het noorden van het land, één van de eerste jurisdicties die al haar miningtoestellen uitschakelden. Andere provincies volgden dit voorbeeld op aanwijzing van de Chinese Communistische Partij, onder het mom van zogezegde milieuoverwegingen.
Kort daarna daalde het totale aandeel van China in de wereldwijde Bitcoin hashing snelheid tot bijna 0% – een statistiek die de uittocht weerspiegelt van grote miningoperaties, voorheen gevestigd in het land, op zoek naar gunstigere jurisdicties.
Michel Rauchs, head digital assets bij de CCAF, merkte eerder op:
“Het effect van het verbod in China is een grotere geografische spreiding van de hashrate over de wereld, wat als een positieve ontwikkeling kan worden beschouwd voor de veiligheid van het netwerk en de gedecentraliseerde principes van Bitcoin.”
Bitcoin heeft economische waarde volgens Chinese rechtbank
Vorige week nog oordeelde het Chinese hooggerechtshof dat Bitcoin (BTC) economische waarde heeft en wettelijk beschermd is, aangezien er in het land belangstelling blijft bestaan voor digitale activa. Intussen tonen techgiganten in China een toenemende nieuwsgierigheid naar non-fungible tokens (NFT’s).
Tot slot blijft de People’s Bank of China (PBOC), de centrale bank van het land, haar central bank digital currency (CBDC) testen met alweer een digital yuan weggeefactie waarbij inwoners 15 miljoen digital yuan ontvangen.