In een strategische stap in de richting van financiële soevereiniteit is de BRICS alliantie, bestaande uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, van plan om een nieuw betalingssysteem te ontwikkelen dat gebruik maakt van geavanceerde blockchaintechnologie en digitale valuta. Volgens een bericht van het Russische persagentschap TASS benadrukte Yury Ushakov, een assistent van het Kremlin, het belang van het opzetten van een autonome BRICS betalingsinfrastructuur die efficiëntie, toegankelijkheid en neutraliteit hoog in het vaandel heeft staan.
Yury Ushakov verklaarde in een interview met TASS:
"Wij geloven dat het creëren van een onafhankelijk BRICS betalingssysteem een belangrijk doel is voor de toekomst, dat gebaseerd zou zijn op state-of-the-art tools zoals digitale technologieën en blockchain. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat het handig is voor overheden, gewone mensen en bedrijven, maar ook kosteneffectief en vrij van politiek."
Dit initiatief sluit aan bij de overkoepelende missie van BRICS om haar aanwezigheid binnen het internationale monetaire landschap te versterken. De afgelopen jaren heeft de alliantie ijverig gewerkt aan strategieën om haar afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te verminderen, een fenomeen dat ook wel de-dollarisering wordt genoemd.
Yury Ushakov benadrukte ook de voortdurende inspanningen om de Contingent Reserve Arrangement te verbeteren, met een bijzondere focus op het diversifiëren van het gebruik van valuta weg van de Amerikaanse dollar. Deze veelzijdige aanpak onderstreept de inzet van BRICS voor het bevorderen van financiële veerkracht en autonomie op wereldwijde schaal.
In een recente ontwikkeling onthulden rapporten van TASS samenwerkingsinspanningen tussen het Russische ministerie van Financiën, de Bank van Rusland en BRICS partners om het BRICS Bridge multisided payment platform op te zetten. Dit initiatief is bedoeld om internationale transacties te stroomlijnen en de integriteit van het wereldwijde monetaire systeem te versterken.
Bovendien benadrukte Klaas Knot, voorzitter van de Financial Stability Board, de blijvende relevantie van digitale activa, tokenisering en artificiële intelligentie (AI) op het gebied van wereldwijde financiën. Zijn correspondentie met de ministers van Financiën van de Groep van 20 (G20) landen onderstreept de noodzaak om innovatie te omarmen om effectief door het veranderende financiële landschap te navigeren.