Markten

Bitcoin verslaat Tesla aandelen voor het eerst sinds 2019

De recente stijging van bitcoin heeft geleid tot een belangrijke mijlpaal, waarbij voor het eerst in jaren de prestaties van Tesla aandelen werden overtroffen. Desondanks behoudt Tesla een aanzienlijke positie in bitcoin.
cryptostheen 2 min lezen
Bitcoin verslaat Tesla aandelen voor het eerst sinds 2019
Bitcoin verslaat Tesla aandelen voor het eerst sinds 2019

In een opmerkelijke wending van gebeurtenissen is bitcoin in termen van procentuele winst over de afgelopen vijf jaar Tesla (TSLA) voorbijgestreefd. Interessant genoeg komt deze verschuiving na onthullingen dat de gigant van elektrische auto's en andere hoogtechnologische producten aanzienlijke winsten misliep na de verkoop van bitcoin in 2022.

In het afgelopen half decennium is bitcoin met een indrukwekkende 1.166% gestegen, waarmee de nog steeds formidabele 949% stijging van de aandelenkoers van Tesla werd overschaduwd.

Als we inzoomen op kortere tijdsbestekken, is de betere prestatie van bitcoin dan TSLA over het afgelopen jaar duidelijk zichtbaar. Met een duizelingwekkende waardestijging van 137% ten opzichte van Tesla's 1% heeft de cryptocurrency een opmerkelijke veerkracht getoond.

De cijfers voor het lopende jaar bevestigen de dominantie van bitcoin met een stijging van 48%, terwijl Tesla worstelt met een daling van 34%.

De uitzonderlijke prestaties van bitcoin in de afgelopen tijd hebben het gekatapulteerd naar de rangen van 's werelds top activa, momenteel op de negende positie met een marktkapitalisatie van $1,3 biljoen. Hiermee staat het voor kolossen als Meta Platforms, Berkshire Hathaway, Visa en JPMorgan Chase.

Top 10 grootste activa wereldwijd

Tesla daarentegen staat wereldwijd op de 18de plaats met een marktkapitalisatie van $518 miljard volgens recente gegevens.

Tesla's investering in bitcoin dateert van februari 2021, toen het bedrijf de krantenkoppen haalde met een aankoop van BTC ter waarde van $1,5 miljard tegen ongeveer $36.000 per munt.

De daaropvolgende verkooporders bleken echter kostbaar: Tesla verkocht 10% van zijn bezittingen in maart 2021 en een aanzienlijke 75% in het tweede kwartaal van 2022.

Als Tesla had vastgehouden aan zijn reserves in bitcoin, zou het meer dan $1,27 miljard winst hebben gemaakt, wat op basis van de huidige marktprijzen neerkomt op een indrukwekkende stijging van 84% ten opzichte van de oorspronkelijke investering.

Ondanks speculaties heeft Tesla niets gezegd over recente bitcoin handelsactiviteiten, zoals blijkt uit het laatste winstrapport waarin geen melding werd gemaakt van cryptotransacties.

Top 15 beursgenoteerde bedrijven die bitcoin bezitten

Tesla heeft een consistent bitcoin portfolio van 9.720 BTC aangehouden gedurende zeven opeenvolgende kwartalen, volgens eerdere openbaarmakingen.

Ondertussen onthulde Tesla's financiële rapport voor het eerste kwartaal van 2024 een minieme omzetdaling, met $21,3 miljard tegenover een geschatte $21,4 miljard. Ondanks een negatieve vrije kasstroom van $2,5 miljard als gevolg van uitgebreide investeringen in AI-infrastructuur, productiecapaciteit, Supercharger- en servicenetwerken en de ontwikkeling van nieuwe producten, blijft Tesla's sterke inzet voor toekomstige groei standvastig.

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.