De aanpak van de Chinese overheid ten opzichte van crypto en blockchain is enigszins paradoxaal. Terwijl het een totaalverbod op cryptomining en handel heeft uitgevaardigd, is het land liberaler geweest ten aanzien van andere technologieën, zoals NFT's. Nu zetten de autoriteiten een significante koerswijziging in met betrekking tot Web3.
Recentelijk heeft het Chinese ministerie van Industrie en Informatietechnologie actief ingezet op de ontwikkeling van Web3 en blockchaintechnologie. Dit initiatief heeft tot doel om het land een leidende positie te geven op het gebied van gedecentraliseerde technologieën.
Deze week publiceerde het ministerie van Industrie en Informatietechnologie een document met aanbevolen initiatieven voor het land op het gebied van Web3. Het document stelt verschillende sleutelinitiatieven voor om China een leidende positie te geven in opkomende technologieën.
Het ministerie wil het beleidskader rondom Web3 technologieën versterken en streeft naar geharmoniseerde groei van de Web3 industrie met behoud van de noodzakelijke regelgevende controle.
Er wordt aanzienlijke nadruk gelegd op het bevorderen van onderzoek naar blockchaintechnologie en andere componenten van Web3. Dit omvat het koesteren van binnenlandse technologieën en het bijhouden van wereldwijde innovaties op dit gebied.
Gezien de internationale aard van Web3, richt het plan zich ook op actieve betrokkenheid bij het creëren van wereldwijde normen voor de industrie. Dit omvat het beïnvloeden en aanpassen aan internationale normen in Web3 technologieën, met als doel de rol van China in het wereldwijde discours te bevestigen.
Het initiatief voorziet in de integratie van Web3 technologieën in verschillende sectoren, waaronder gezondheidszorg, onderwijs en toerisme, wat wijst op een breed toepassingsspectrum van deze technologieën in de digitale infrastructuur van China.
Het recente document maakt deel uit van een groter initiatief van het ministerie van Industrie en Informatietechnologie om gedecentraliseerde technologie volledig te omarmen.
Bijvoorbeeld, in september publiceerde het ministerie een 3-jaren actieplan over de Metaverse. Dit uitgebreide plan heeft tot doel om drie tot vijf Metaverse start-ups te laten groeien die tegen 2025 wereldwijd van belang zijn.
De agressieve inzet van China op Web3 en blockchaintechnologie staat haaks op zijn strikte houding ten opzichte van cryptocurrencies. Het land heeft een alomvattend verbod op alle aan cryptocurrency gerelateerde activiteiten, inclusief handel, opgelegd. Deze stap beperkt effectief de werking van cryptobeurzen binnen China.
Ondanks het totale cryptoverbod kunnen Chinese burgers nog steeds digitale activa bewaren in Hong Kong. China trad oorspronkelijk op tegen cryptomining om zijn doelen op het gebied van koolstofemissies te halen. Voor de handhaving van de regels had China wereldwijd het grootste aandeel in cryptomining, grotendeels vanwege zijn lage energieprijzen.
China is de op één na grootste wereldeconomie en een belangrijke speler in de technologiesector. De initiatieven op het gebied van Web3 hebben ondanks de bestaande beperkingen op cryptocurrencies het potentieel om de sector aanzienlijk te vormen.