Web3 / Alts

Aangescherpte antiwitwaswetgeving hervormt het Europese cryptolandschap

Het cryptolandschap in Europa staat voor een ingrijpende verschuiving nu robuuste nieuwe antiwitwasregelgeving duidt op strenger toezicht en striktere KYC procedures.
cryptostheen 2 min lezen
Aangescherpte antiwitwaswetgeving hervormt het Europese cryptolandschap
Aangescherpte antiwitwaswetgeving hervormt het Europese cryptolandschap

In een belangrijke stap gericht op het terugdringen van het witwassen van geld, heeft het Europees Parlement strenge Anti-Money Laundering Regulations (AMLR) goedgekeurd, waardoor Crypto Asset Service Providers (CASP) in Europa hun Know Your Customer (KYC) procedures moeten versterken. Deze beslissing, uiteengezet in een verklaring van 24 april, onderstreept de toewijding van het continent om financiële misdrijven binnen de ontluikende crypto-industrie te bestrijden.

In de verklaring worden de belangrijkste bepalingen beschreven:

"De nieuwe wetten verplichten tot verbeterde zorgvuldigheidseisen en strenge identiteitscontroles voor klanten. Vervolgens zijn entiteiten die worden beschouwd als verplichte entiteiten, waaronder banken, beheerders van activa en crypto-activa en makelaars in onroerend goed en virtueel eigendom, verplicht om verdachte activiteiten te melden aan financiële inlichtingeneenheden (FIU's) en andere bevoegde autoriteiten."

De wetgeving is niet alleen van toepassing op financiële instellingen, maar ook op niet-financiële sectoren die kwetsbaar zijn voor het witwassen van geld en de financiering van terrorisme, zoals gokbedrijven en sportclubs.

Een nieuw opgerichte regelgevende instantie, de autoriteit ter bestrijding van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme (AMLA), zal toezicht houden op de naleving van de herziene protocollen en de naleving ervan afdwingen.

Gecentraliseerde beurzen die opereren in het kader van de Markets in Crypto Assets (MiCA) van de EU worden in het bijzonder getroffen door deze ontwikkelingen. MiCA, dat in juni 2023 van kracht wordt, dient als cruciale wetgeving die de broodnodige duidelijkheid verschaft over de regelgeving voor de Europese crypto-industrie en geeft aan dat de regio het potentieel ervan erkent.

Patrick Hansen, EU Strategy and Policy Director voor Circle, merkte de verwachte uitkomst van de parlementaire stemming op:

"Zoals verwacht heeft de plenaire vergadering van het Europees Parlement het nieuwe AML pakket aangenomen met 479 stemmen voor, 61 tegen en 32 onthoudingen."

Hij benadrukte verder dat het pakket formeel zou worden goedgekeurd door de Raad van de EU en drie jaar later ten uitvoer zou worden gelegd.

Hansen benadrukte dat de verordeningen op één lijn liggen met de bestaande antiwitwaswetgeving, waarbij hij de bepalingen uit de MiCA verordening (die privacymunten verbiedt) en de Transfer of Fund Regulation (TFR) herhaalt.

Daarnaast verplichten de eerder goedgekeurde verordeningen het verbod op contante betalingen of anonieme cryptobetalingen van meer dan €10.000, en het verbod op anonieme contante betalingen van meer dan €3.000, waarbij verplicht papierwerk inclusief ID-informatie vereist is.

Deze strenge maatregelen zijn bedoeld om illegale financiële activiteiten tegen te gaan, maar wekken ook bezorgdheid bij voorstanders van digitale privacy en persoonlijke vrijheid. Critici beweren dat dergelijke regelgeving een gevaarlijk precedent schept en een weerspiegeling is van de aantasting van individuele vrijheden door steeds meer autoritaire regeringen.

In wezen verandert de strakkere greep van Europa op de regelgeving voor crypto niet alleen het operationele landschap voor spelers in de sector, maar leidt het ook tot bredere debatten over de balans tussen veiligheidsmaatregelen en persoonlijke vrijheden in het digitale tijdperk.

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.